BNR lansează bancnotă aniversară la 185 de ani de la nașterea regelui Carol I, o vinde la Cluj
Actualitate by Actual de Cluj - nov. 27, 2024 0 86
Banca Națională a României anunță azi că lansează din 1 decembrie o emisiune numismatică la 185 de ani de la nașterea regelui Carol I.
Bancnota are o valoare nominală de 100 lei și e imprimată pe suport de polimer. Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere. Data punerii în circulație, respectiv ”1 decembrie 2024”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș. În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă. Tirajul maxim pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bancnote. Preţul de vânzare este de 150 de lei, inclusiv pliantul de prezentare. Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.
Regele Carol I al României (1839-1914) a fost primul rege al României, o personalitate marcantă care a jucat un rol esențial în modernizarea și independența țării. Iată câteva aspecte importante despre el:
Originea și ascensiunea la tron
Nume complet: Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen.
S-a născut pe 20 aprilie 1839, în Sigmaringen, Germania, într-o familie nobiliară din dinastia Hohenzollern.
A fost chemat în 1866 să devină domnitor al României, după detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, în contextul unei instabilități politice.
Alegerea lui a fost susținută de marile puteri europene, datorită prestigiului casei Hohenzollern și a legăturilor sale cu Germania și Franța.
A urcat pe tron ca domnitor al României la 10 mai 1866. În 1877, a condus România în Războiul de Independență, împotriva Imperiului Otoman. Victoria a condus la recunoașterea independenței României prin Tratatul de la Berlin (1878).
În 1881, România a fost proclamată regat, iar Carol I a devenit primul rege al României.
A jucat un rol major în asigurarea suveranității țării și în elaborarea Constituției din 1866 – una dintre cele mai moderne constituții din Europa la acea vreme, care a stat la baza dezvoltării instituțiilor statului român modern. Sub domnia sa s-au construit căi ferate și s-au dezvoltat orașele. A fost fondată Banca Națională a României. A murit pe 27 septembrie/10 octombrie 1914, la Sinaia, lăsând tronul nepotului său, Ferdinand I. Cele două date asociate decesului regelui Carol I al României (27 septembrie / 10 octombrie 1914) apar din cauza diferenței între calendarul iulian – utilizat în acea vreme în România – și calendarul gregorian, folosit astăzi și în majoritatea țărilor din lume.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Un clujean care a tăiat ilegal zeci de arbori din pădure, în Băișoara, a fost condamnat la ani de zile de detenție, cu executare
dec. 04, 2024 0
-
Csoma Bontond (UDMR): Va avea loc prima discuție între partidele PSD-PNL-USR-UDMR/Dacă nu lăsăm din orgolii, peste patru ani, extremiştii vor fi la 80%
dec. 04, 2024 0