Închide

Blocurile la țara lângă case, hulite din nou într-o comună de lângă Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 16, 2020 0 2260

Turnurile propuse la Apahida pe fosta platformă industrială Trasgex s-au micit, dar tot sunt văzute ca inoportune de locuitorii din comună, adică niște mastodonți anormali lângă case parter. Județul susține preluarea platformei de către Primărie și transformarea zonei de 2,5 hectare într-una de dotări cu caracter public. Chiar și echipa noului PUG a preluat ideea.

Documentația semnată de Progis Consulting pentru schimbarea destinației platformei industriale Transgex din comuna Apahida în zonă de locuire și funcțiuni complementare a ajuns din nou pe masa Comisiei  de Urbanism a Județului pentru obținerea avizului de oportunitate.

Proiectanții au venit de data aceasta cu o prezentare a circulațiilor și a accesului la noul ansamblu propus și de pe drumul de-a lungul căii ferate. Abordarea necesită o realizare a unei treceri peste sau pe sub calea ferată, cu derogare având în vedere că astfel de treceri se pot autoriza din kilometru în kilometru, iar aici distanta e mai mică. De asemenea, au reconsiderant înălțimea ansamblului și au spus că investitorul propune blocuri de 7 etaje.

„Pe suprafața de 2,5 hectare ne propunem să facem un mic pol socio-economic, un al doilea centru al Apahidei. Pentru ansamblul de locuințe propunem un parc cu acces public de 2500 mp, o creșă pe 200 de mp care va putea avem 4-5 grupe dar și dotări socio-culturale pe alți 1000 de mp. Am redus și numărul de apartamente, reducând regimul de înălțime de la P+10 la P+7. 48% va fi locuire”, au semnalat proiectanții. Întrebați fiind despre numărul de oameni din viitorul ansamblu, proiectanții au spus că este vorba de 300 de apartamente iar specialiștii au preconizat o medie de 900 de viitori locuitori.

Riveranii din Apahida s-au opus din nou proiectului. Vecinii direcți au spus că nu li se pare normal ca în fața caselor parter unde ei locuiesc să apară un „mastodont cu 7 etaje”. În plus, reprezentantul Asociației Pro Apahida a semnalat faptul că ansamblul va aduce probleme serioase traficului și așa sugrumat din comună. „Nu vrem blocuri în vatra satului. Dincolo de calea ferată se pot face, dacă există infrastructură”, a mai spus Marius Corîci, vicepreședintele asociației. Proiectanții s-au arătat nemulțumiți și au sugerat că vatra satului din Apahida nu mai există în accepția invocată de oameni.

Reprezentanții poliției rutiere, prezenți la comisie, au spus că situația trebuie lămurită de un studiu de trafic realist făcut în intervalul 7.00-9.00 dimineața și 16.00-18.00 după-amiaza.

Arhitetctul Emanoil Tudose din comisie a ținut să spună că investiția e una forțată, iar propunerea de mobilare pornește gresit din start având în vedere că ar trebui făcută în jurul unei zone verzi care să existe în mijlocul ansamblului și nu la o limită de proprietate. „Un pic de dinamică privind regimul de înălțime ar rezolva problemele”, a spus și arhitectul Dan Domșa.

Arhitetcul județului, Claudiu Salanță a spus că e în imposibilitate de a decide și că Planul Urbanistic General la care se lucrează în acest moment în Apahida ar trebui să fie cel care să spună ce trebuie să se întâmple pe această platformă.

Una dintre idei, preluată și prezentată chiar de echipa PUG Apahida, a fost preluarea în proprietate publică a respectivei platforme.

„Am înțeles că din ultimele discuții de la Primăria Apahida că ar fi costisitoare preluarea și nu și-o pot permite. Noi susținem această idee. Vom vedea dacă e oportun sau nu. Să se supună atenției Consiliului Local care să decidă”, a menționat Salanță.

Amânarea luării unei decizii până la definitivarea PUG-ului comunei din acest caz a fost o abordare pe care Comisia de Urbanism a Județului și-a asumat-o și în cazul altui proiect prin care niște beneficiari privați (Panorama Gardens) doreau să modifice un Plan Urbanistic Zonal pentru un ansamblu de case în așa fel încât să facă locuințe colective –  7 clădiri cu 16 apartamente și un regim de înălțime D+P+3 etaje.

„Sunt deja blocuri edificate în zonă. Ceea ce cerem noi nu este foarte mult. Sunt construcții de 12 metri la cornișă, nu unele masive”, au explicat proiectanții (Mihai M Valeia Minodora – BIA).

„Sunt construcții sus pe deal pe care le propuneți paralele. Trebuie decalate având în vedere că terenul e sus, e vânt și trebuie și panoramă”, a spus Marcel Crișan din comisie. El a mai recomandat realizarea de apartamente mari care să nu pară apartamente la blocuri, așa cum făceau și în socialism asociațiile cu 4 apartamente într-o curte.

„Pe deal  astfel de construcții sunt nefericite. Nici cu clasterul de case pe care l-ați dorit inițial nu am văzut justificarea. Trebuie să vedem localitatea în ansamblu. Să se pluseze mai mult acum pentru a avea o felie subțire de oraș aruncată în câmp mi se pare bizar”, a semnalat arhitectul Vlad Negru, membru în comisie.

„Da, de acord cu oportunitatea, dar după aprobarea PUG-ului comunei”, a decretat arhitetcul județului, Claudiu Salanță.

Proiectanții s-au arătat nemulțumiți și au arătat că investitorii sunt unii străini și că nu pot aștepta la nesfârșit. „Înțeleg presiunea. Dar de 4 ani de când s-a aprobat acest PUZ câte case s-au făcut?  A cui e vina că nu s-au construit?”, a închis discuția Salanță.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare