Închide

Biserică de la Muzeul Etnografic din Cluj prezentată publicului prin intermediul realității virtuale

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 20, 2020 0 381

Biserica de lemn construită de Horea, provenită din localitatea sălăjeană Cizer, şi care acum se află în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, este într-un proces de restaurare şi valorificare prin intermediul realităţii virtuale.
„Biserica din Cizer este o capodoperă a artei arhitecturii tradiţionale din Transilvania. Este una dintre cele mai evoluate tipuri de biserici care pot fi întâlnite în spaţiul transilvănean. (…) Este o biserică cu o importanţă istorică excepţională, biserică care reprezintă ea însăşi un document istoric, pentru că este realizată cu participarea directă – nu ştim exact în ce aspect al construcţiei s-a materializat – a lui Horea, Vasile Nicola Urs din Munţii Apuseni, care a devenit, în 1784, conducătorul marii ridicări a moţilor în lupta pentru libertate, un eveniment istoric extrem de important pentru istoria Transilvaniei şi o personalitate absolut fascinantă”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, citat de Agerpress.
Proiectul de valorificare a bisericii este finanțat  prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA și este realizat de Muzeul Etnografic în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS, organizaţie din Bergen, Norvegia. Valoarea proiectului este de peste 618.000 lei (peste 129.000 euro) iar perioada de implementare este de 2 ani. Acum, el se află deja într-a opta lună de implementare.
„În cadrul proiectului va fi realizată o expoziţie care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate şi conservate în vederea expunerii, cât şi una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală, ca urmare a procesului complex de scanare a monumentului şi a bunurilor culturale asociate acestuia şi de transpunere a lor în realitatea virtuală. Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea profesională a unui număr de cel puţin 7 membri din echipa proiectului în domeniile restaurării şi conservării patrimoniului, a tehnicilor de promovare şi comunicare şi a utilizării tehnicilor de lucru specifice realităţii virtuale”, au arătat cei de la Muzeul Etnografic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare