Închide

Biroul arhitectului Szabolcs Gutman se va ocupa de studiile pentru restaurarea și reabilitarea Zidului Cetății din Cluj, monumet istoric cosmetizat doar în urma cu zece ani

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 11, 2022 0 445

K&K STUDIO DE PROIECTARE a semnat în 5 august un contract cu Primăria pentru realizarea studiileor, expertizelor și studiului de fezabilitate pentru restaurarea și reabilitarea „Zidului Cetății – FRAGMENT DIN ZIDUL CELEI DE A DOUA INCINTE A ORASULUI MEDIEVAL”, monument istoric aflat pe strada Potaissa din centrul Clujului. Contractul are o valoare de peste 165.000 lei.

 

Primăria a scos la licitația respectivul contract încă din noiembrie 2021, însă la o valaore mai mică. Ulterior, plafonul de licitație a fost majorat și doar anul acesta s-a reușit contractarea unei firme de proiectare care să facă studiile necesare reabilității zidului medieval din Cluj, biroul K&K STUDIO DE PROIECTARE al arhitectului Szabolcs Guttmann, fostul arhitect-șef al Sibiului.

Contractul implică studii, expertize și o documentația tehnică-economică faza Detalii Autorizație Lucrări de Intervenți (DALI). Intenția este de a se moderniza Zidul Cetății,  porțiunea de la Str. Napoca, Str. Potaissa, Str. Fortăreței până la Str. Universității. Respectiva porține  are undeva la 93 de metri liniari și este în stare avansată de degradare.

„Lucrările de restaurare și reabilitare propuse vizează restaurarea tuturor elementelor construcției (componente care țin de structură, rezistență, materiale folosite, componentele artistice de piatră și metal) prin folosirea materialelor compatibile și/sau similare cu cele existente, materiale de calitate și prin realizarea reabilitării arhitecturale, iluminat arhitectural şi reabilitare structurala a construcţiei – în funcție de studiile de specialitate și de expertize. Pentru realizarea iluminatului arhitectural se va propune un concept care să țină cont de Masterplanul
de iluminat public arhitectural al orașului Cluj-Napoca. Prin realizarea acestor lucrări se dorește punerea în valoare, restaurarea, reabilitarea, consolidarea, protecția, conservarea, punerea în siguranță și urmarirea în timp a obiectivului vizat”, arată Primăria în caierul de sarcini al achiziției.

Potrivit instituției, Zidul Cetății este în stare înaintată de degradare (fizic și biologic), în unele locuri este fisurat și deplasat, pe alte zone pietrele au început să se desprindă și să cadă. În special în partea superioară a acestuia au crescut vlăstari, arbuști și iarbă iar pe suprafața lui se observă mucegai, igrasie, mușchi și licheni. Spre curtea interioară a Facultății de Drept din cadrul UBB, zidul este deplasat în plan vertical, se desprind pietre de pe acesta iar pe coronament a crescut veghetație. Întreaga zonă este afectată de factori de poluare, noxe, praf durizant, după cum a mai semnalat municipalitatea.

În 2011 (în timpul administrației Apostu), Primăria s-a mai apucat o dată de reabilitarea Zidului Cetății, cu societatea Alsecon din Alba Iulia, pe un contract de peste 429.000 lei, fără TVA, după un proiect făcut de Bogart Construct, potrivit anunțurilor făcute la vremea respectivă de Primărie. Șantierul a fost abandonat de constructor la 50%, iar municipalitatea a terminat lucrările formal cu firma Ando Construct aflată în contract (acord-cadru) cu municipalitatea pe partea de reparații și întreținere clădiri. Zidul-monument a fost sprijinit cu o proptea metalică ca să nu se dărâme iar Primăria a și recepționat lucrarea în luna decembrie 2011.

Asociația Daisler și-a făcut un obicei deja a pune în valoare zona pietonală care deservește Zidul Cetății organizând mai multe evenimente aici în ultimii ani.

sursa foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare