Închide

Baza aeriană din Câmpia Turzii a marcat aproape patru decenii de la înființare

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - iul. 01, 2020 0 159

prima aterizare pe aerodromul din Câmpia Turzii

Baza aeriană din Câmpia Turzii a marcat aproape patru decenii de la înființare.
Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” a marcat 38 de ani de la înființare ieri.

Baza aeriană din comuna clujeană Luna a fost înființată în 30 iunie 1982 pe un teren folosit și în timpul celui de-al doilea război mondial pentru operațiuni aeriene în zona Clujului și Turzii. De altfel pista betonată a aerodromului a fost turnată în 1952. Doar după trei decenii, însă, aerodromul a intrat în componența unei escadrile de vânătoare, cea din regimentul 91 aviație vânătoare de la Deveselu.

Istoria aerodromului de la Cluj, relatată de Forțele Aeriene:

Locaţia actuală a bazei a fost folosită, încă din timpul celui de al II-lea Război Mondial, pentru desfăşurarea operaţiilor aeriene din zona Aiud – Turda – Cluj. Având ca scop înzestrarea Forţelor Aeriene cu avioane destinate atacului ţinetelor terestre, de tip IL-10, în anul 1952, pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii, s-a început construcţia unei piste betonate.

În vederea creşterii mobilităţii, operaţionalităţii şi eficacităţii dispozitivului de luptă al armatei şi aviaţiei militare, în anul 1982, aerodromul de la Câmpia Turzii intră în compunerea Escadrilei 48 Aviaţie Vânătoare din cadrul Regimentului 91 Aviaţie Vânătoare, dislocat la Deveselu, judeţul Olt. În acelaşi an Escadrila 48 Aviaţie Vânătoare dobândeşte statutul de unitate militară care în anul 1987 se dislocă pe aerodomul de la Câmpia Turzii, devenind nucleul Regimentului 71 Aviaţie Vânătoare, echipată cu aeronave MiG-21. Astfel, la data de 9 iunie 1987 au aterizat primele avioane în dublă comandă, iar la data de 3 iulie 1987 are loc primul zbor de instrucţie pe aerodromul Câmpia Turzii.

În anul 1995 ia fiinţă Baza 71 Aviaţie Vânătoare Vânătoare-Bombardament şi Grupul 71 Aviaţie Vânătoare, unităţi ce îşi desfăşoară activitatea pe aerodromul de la Câmpia Turzii.

Primele avioane MiG-21 LanceR, varianta aer-sol şi ulterior varianta aer-aer întră în dotarea unităţii în anul 2001, iar în anul 2010, Baza 71 Aeriană este înzestrată cu elicoptere IAR-330 SOCAT.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu