Închide

Bărbatul care a incendiat mii de baloți în Șardu a fost condamnat la închisoare cu executare, decizia e definitivă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 08, 2022 0 236

Bărbatul care a incendiat mii de baloți în Șardu a fost condamnat la închisoare cu executare, decizia e definitivă.
Curtea de Apel Cluj a admis apelul părții vătămate la decizia instanței inferioare, Tribunalul Cluj, care a suspendat aplicarea pedepsei, și a decis ca aceasta să fie efectuată în regim de detenție, doi ani de închisoare. Decizia e definitivă.
Faptele s-au petrecut în noiembrie anul trecut, când făptuitorul împreună cu tatăl său și altă persoană au consumat băuturi alcoolice și între altele aceștia au discutat, conform rechizitoriului, despre faptul că tatăl autorului s-a întâlnit cu fratele persoanei vătămate care i-ar fi amintit despre o datorie de 1.300 de lei. În discuții cei trei le-au adus diferite injurii celor doi frați, iar inculpatul a precizat și faptul că ”lasă că o să le arăt eu, că o să le dau foc”. După aproximativ două ore, noaptea pe la ora 3, inculpatul s-a deplasat la ferma persoanei v=ătămate din Șardu, unde a aprins patru mii de baloți dreptunghiulari și 350 de baloți rotunzi, plus zece metri cubi de scândură, o caleașcă pentru cai și mai multe bunuri, cauzând un prejudiciu de aproximativ 200.000 de lei.

În instanță inculpatul a recunoscut fapta și a fost condamnat la închisoare cu suspendare; victima însă a atacat cu apel decizia, iar Curtea de Apel i-a admis apelul în urmă cu câteva zile, modificând sentința, astfel că pedeapsa acordată a fost una cu executare. ”Deşi instanţa de judecata a reţinut în mod corect ca „ de împrejurările şi de modul de comitere a faptei, infracţiunea prezentând o gravitate ridicată. Pe fondul unui conflict anterior şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul s-a deplasat în timpul nopţii la ferma persoanei vătămate, unde, fără a se gândi la consecinţele faptei sale, a incendiat baloţii de fan. Prin incendiere, inculpatul a cauzat distrugerea unei cantităţi mari de fân, a adăpostului pentru animale, dar şi a altor bunurile aflate în interior, cauzând astfel un prejudiciu considerabil. Prin acţiunea sa, inculpatul a pus în pericol şi alte bunuri ale părţii civile, care se aflau în apropiere.
De asemenea, instanţa observă că prejudiciul produs persoanei vătămate nu a fost reparat, inculpatul dând dovadă de o lipsa totală de empatie şi responsabilitate, cu atât mai mult cu cât, după momentul faptei s-a întors la domiciliu pentru a dormi, Aceste aspecte ne determină să concluzionăm că inculpatul, printr-o educaţie deficitară, a fost lipsit de anumite competenţe sociale, necesare convieţuirii într-o comunitate”, a arătat Curtea de Apel în motivarea deciziei.
Din declaraţiile martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale reiese că inculpatul consumă regulat băuturi alcoolice, de mulţi ani, sub influenţa cărora se manifestă extrem de violent verbal. Din raportul de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune Cluj, depus la dosarul cauzei, reiese că inculpatul a fost influenţat negativ de tată pe parcursul dezvoltării sale, părintele facilitându-i consumul de alcool şi expunându-l în repetate rânduri ameninţărilor cu incendierea.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel în urmă cu două zile și e definitivă.

Foto arhivă

Citește și:

Un tânăr a dat foc unei ferme cu baloți de fân, în Sânpaul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu