Închide

Banca Mondială dă bani pentru radioterapie la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 09, 2017 0 403

Opt centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatură medicală, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale – iar unul dintre acestea e la Cluj.

Primele cinci contracte de achiziție au fost semnat azi în atmosferă oficială, de ministrul Sănătății Florian Boldog, la sediul Guvernului în prezența vicepremierului Marcel Ciolacu, a ministrului Finanțelor Ionuț Mișa și a președinților Consiliilor Județene din Constanța, Galați și Maramureș, bașca a managerilor de spitale care vor beneficia de dotări.

Echipamentele vor fi achiziționate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziția de aparatură cu echipamente de radioterapie. Echipamentele cumpărate în baza contractelor semnate azi costă 11 milioane de euro și ajung în Constanța, Galați, Baia Mare și București. „Este pentru prima dată când în România se face o astfel de investiție necesară pentru a crea o rețea publică de radioterapie”, spune Bodog. „În acest moment, radioterapia se face în puținele centre publice existente, iar restul pacienților merg în centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin crearea unei rețele publice, vor scădea foarte mult timpii de așteptare, pentru că un pacient oncologic nu-și permite să aștepte”.

În etapa următoare, în cadrul aceluiași proiect, urmează dotarea cu echipamente de radioterapie a altor trei centre din țară, aflate astăzi la finalul fazei de evaluare, existând premisele ca până la finalul acestui an să fie încheiate contractele de achiziție. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic „Prof. dr. I.Chiricuță” din Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitație.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare