Închide

Băltărețu 5% n-a dispărut din peisaj după eșecul răsunător de la alegerile pentru Primăria Cluj, ieșind să vâneze un loc în noul Birou Național al USR / Dintre clujenii candidați, Oana Murariu e singura care a intrat în echipa Elenei Lasconi

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 30, 2024 3 1869

Deputata Oana Murariu este singura dintre cei 4 reprezentanți ai USR Cluj care a fost votată în noul Birou Național al partidului, respectiv în echipa de conducere care-i va ține spatele președintei proaspăt alese Elena Lasconi. Printre candidații pentru un loc în Biroul Național al USR au mai candidat de la Cluj, Ciprian Rus (care recent a fost acuzat că și-ar hărțui colegii care nu-i sunt pe plac), Ionela Lucia Timiș (despre care nu știm cine este) și culmea, deputatul Viorel Bălărețu, cel care a candidat pentru Primăra Cluj în 9 iunie, reușind rușinosul scor de 5,8%.

URS Cluj a avut o prestație jalnică în ultimii 4 ani la nivel politic-administrativ, ca partid de opoziție, iar rezultatele electorale de la alegerile locale din 9 iunie au fost concludente în sensul acesta, organizația locală obținând doar 18,41% din voturi (și acestea adunate pe listă cu Forța Dreptei și PMP), în timp ce candidatul USR pentru Primărie, Viorel Băltărețu a obținut chinuitul scor de 5,8%, adică ușor mai mult decât un anonim de teapa lui Călin Cozma, care pe socoteala proprie a adunat un 3,5% (vreo 4.500 de voturi). Cozma deși a candidat din partea AUR n-a beneficiat deloc de suportul conducerii partidului, nici de mediatizarea de care s-a bucurat USR-ul și cu atât mai puțin de funcția vizibilă de deputat pe care Băltărețu o are la purtător de 4 ani.

Scorul slab electoral de la nivel național i-a determinat pe liderii USR să demisioneze și chiar să-și asume o reformare a partidului, astfel că în primă instanță președintelui Cătălin Drulă și-a anunțat demisia din funcție, și, imediat au venit și promisiunile noilor pretendenți la șefie, Dominic Fritz și Elena Lasconi, privind reformarea partidului. Elena Lasconi a fost aleasă președinte, iar sâmbătă s-a desfășurat Congresul prin care au fost aleși cei 24 de membri ai noului Birou Național.

Cumva dorința de reformare a USR părea că s-a înțeles și la Cluj, dat fiind că deputatul Băltărețu a ieșit și el, imediat după Drulă, să anunțe că demisionează de la conducerea filialei clujene. „Am făcut o campanie corectă, o campanie concentrată pe soluții. Mai am de învățat, fără îndoială. E o lecție dură, din care voi învăța.Pe de altă parte, mă bucur că eforturile tuturor celor implicați în campanie au dat roade bune în Consiliul Local Cluj-Napoca. USR a obținut rezultate mai bune decât în mandatul anterior. Colegii noștri vor continua să muncească la fel ca până acum (…)”, comenta Băltărețu, lăsând să se înțeleagă că va face un pas în spate, cum era firesc să fie.

În realitate, nu doar că n-a făcut pasul în spate, dimpotrivă, s-a angajat într-o nouă competiție internă, cerându-le USR-iștilor să-l voteze pentru a intra în componența „echipei de echilibru” a Elenei Lasconi. Decizia ipocrită a lui Băltărețu de a avansa ca membru în noua conducere a USR a fost susținută, evident, și de conducerea filialei clujene de partid, conducere care, de asemenea, nu și-a asumat în niciun fel eșecul răsunător al candidaturii pentru Primăria Cluj.

Dar despre modul în care funcționează lucrurile în USR Cluj, cea mai bună descriere o face consilierul local Călin Groza: „O gășcuță care e preocupată doar de interesele lor de grup”. Mai jos o scrisoare deschisă transmisă de Călin Groza și alți membri USR Cluj:

„Electoratul se așteaptă din partea USR să păstreze câteva dintre valorile care au consacrat partidul. S–a militat pentru meritocrație, pentru zero compromisuri, pentru zero nepotism. Și ce avem azi pe una din listele de candidați la Biroul Național? Din Cluj o avem pe președinta filialei Oana Murariu care și-a pus soțul numărul 1 pe lista USR pentru Consiliul Județean. Și locul 3 pe aceeași listă este consilierul parlamentar al doamnei deputat-lider de filială Murariu. Îl avem și pe Ciprian Rus, care se implică  în activitatea filialei în modul lui caracteristic, hărțuind în mod repetat colegi și colege care nu-i sunt pe plac. Din acest motiv a fost chiar exclus din PLUS de Cioloș în 2020 dar a fost reprimit după o lună.

Alegerile interne în filiala Cluj se desfășoară constant după aceeași metodă „autobuzul” și păstrează la putere același grup de interese, fiind unul dintre motivele pentru care alegătorii s-au îndepărtat de USR. Este opțiunea fiecăruia cu cine votează. Din păcate USR a devenit, la Cluj, altceva decât se spera să fie. E doar o „gășcuță” care se ascunde sub sigla partidului și care își face aranjamentele. Acum să intre câți mai mulți în noul Birou Național!

Atașăm mai jos un extras din recenta postare a unei colege pe grupul intern USR Cluj.

„Aseară, în timp ce îmi susțineam punctul de vedere am fost înjurată de colegul Ciprian Rus, vicepreședinte USR Cluj, viitor consilier local la Cluj-Napoca și reprezentantul partidului în interacțiuni cu noii membri sau alte partide politice. Coleg care n-a avut demnitatea să mi se adreseze mie direct, ci altor bărbați din jur, în cel mai disprețuitor mod. Nu o să reproduc ce a spus însă imaginați-vă una dintre expresiile misogine pe care femeile le-au auzit cel puțin o dată în viață, expresie legată de viața noastră intimă și de rolul ei în starea emoțională de moment. Este exact genul de agresivitate verbală cu care femeile se confruntă zilnic, este motivul principal pentru care prea puține femei ies în față, pentru a se implica sau candida la funcții publice. Hărțuirea și agresivitatea pe care știm că va trebui să le suportăm. Și poate, pentru unele dintre noi, tocmai statutul femeii în societate și în politică ne-a adus în USR.

Ori astfel de comportament elimină fix motivația unora dintre noi. A avea grupuri tematice de tipul „Femei în politică” nu înseamnă absolut nimic, dacă cultura noastră organizațională e copiată de la PSD. Noi, USR, întotdeauna am condamnat public orice fel de agresiune la adresa femeilor, însă în spatele ușilor închise lucrurile stau destul de diferit” – se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Călin Groza dar și de alți membri USR, Cristina Fărcaș, Carmen Turcanu, Sergiu Oltean, Marius Todoran, Dan Paul Dehenes.

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.