Închide

AUDIO Universitatea de Științe Agricole din Cluj vinde zeci de mii de răsaduri de legume, din soiuri românești: găsești roșii, ardei și oregano

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - apr. 11, 2018 0 9453

Universitatea de Științe Agricole din Cluj vinde zeci de mii de răsaduri de legume, din soiuri românești.

Dacă vă plângeți că roșiile din supermarket-uri au gust de plastic, sau alte asemenea, aflați că universitatea de științe agricole și medicină veterinară din Cluj vinde din 16 aprilie primele răsaduri de legume din soiuri românești: între altele, faimoasele roșii Inimă de Bou – 30.000 de răsaduri de soiuri de roșii, în total, plus ardei gras, roșu, galben și kapia – 1.500 de fire, vinete – 1.000 de răsaduri, gogoșari, țelină, ardei iute, busuioc, salvie, mentă și oregano – alte sute de fire. „Toate răsadurile au fost plantate individual, în ghivece, din semințe românești”, spun reprezentanții universității, care adaugă că prețul unic pentru fiecare răsad, indiferent de soiul de legume, este de 1,20 lei.

Am vorbit cu inginerul horticultor de la sera didactică a universității, Florica Măniuțiu, care spune că a adus semințele de la stațiunea de cercetări pentru legumicultură din Buzău și de la producători particulari. USAMV are la rândul său o bancă de gene, o colecție de semințe din soiuri tradiționale, dar Măniuțiu spune că nu a apelat la aceasta. „Fondul nostru genetic e mai micuț pentru că nu se face cercetare, nu avem unde, doar pe la seră, în câmpurile experimentale, dar sunt câmpuri foarte mici. E seră didactică. Producem răsaduri să mai facem un venit. Luăm semințele, mai avem luate și de la producătorii particulari care sunt foarte bune, nu sunt hibrizi. Noi le semănăm, noi le creștem, și le vindem în ghivece nutritive, nu la fir ca în piață”. Măniuțiu face lista legumelor aflate la vânzare: tomate, vinete, ardei gras, roșu, galben, gogoșari, ardei iute, țelină și plante aromatice.

Acestea se vând de luni dimineața de la ora 8, la serele din incinta USAMV, între orele 8 și 15.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags