Închide

Au tratat cancerul cu microunde la spitalul județean din Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - iun. 18, 2024 0 393

Au tratat cancerul cu microunde la spitalul județean din Cluj, o procedură inovativă în premieră la spitalul de stat din județ, unul dintre cele mai mari din țară.
Echipa Laboratorului de radiologie intervențională, coordonată de medicul Dan Duma, alături de specialiști oncologi și de terapie intensivă, au pus în practică o procedură de tratament cu viză curativă pentru un pacient oncologic oligometastatic – cu număr redus de metastaze – folosindu-se o metodă de ablație termică cu ajutorul microundelor. Astfel au fost înlăturate metastazele de la nivelul ficatului pacientului oncologic în vârstă de 61 de ani, care are și patologie psihiatrică. Pacientul a fost externat din spital a doua zi după intervenție, în stare bună.
Metoda de ablație tumorala prin microunde (MWA) constituie o modalitate de distrugere a tumorilor cu ajutorul căldurii. Se aseamănă cu ablația tumorala prin radiofrecvență (RFA) și cu crioablația (scăderea brusca a temperaturii locale). În momentul de față, toate cele trei proceduri inovative pot fi efectuate cu succes în spitalul județean din Cluj, constituind în anumite cazuri bine selecționate, alternative viabile la intervențiile chirurgicale clasice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu