Închide

Asociația Metro Urban, înființată de politicienii Mihai Curteanu, Horia Nasra și Vladimir Dan, lobby pentru marile proiecte de infrastructură ale Clujului: metroul și trenul metropolitan

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 28, 2022 1 398

Social-democrații clujeni Horia Nasra, Mihai Curteanu și Vladimir Dan au înființat o asociație cu profil civic, în scopul de a milita pentru accelerarea mult tergiversatelor proiecte de investiție din țară, inclusiv pentru grăbirea proiectelor majore promise de Primăria clujeană: Metroul Cluj și Trenul Metropolitan.

„Scopul acestei Asociații este susţinerea extinderii infrastructurii de transport din România și promovarea unei dezvoltări urbanistice armonioase, într-un mod echitabil, durabil şi eficient, în conformitate cu legislaţia şi regulamentele în vigoare la nivel naţional şi european” transmite președintele Metro Urban, Mihai Curteanu.

Mihai Curteanu este și inițiatorul conceptului de „metropolizare a României”, preluat apoi și de alți factori administrativi din Transilvania: „Granițele administrative ale unor centre universitare, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași nu mai reflectă realitatea fizică, socială, economică, culturală și de mediu a dezvoltării urbane și sunt necesare noi forme de guvernanță, mai precis orașul mamă trebuie să coordoneze întreaga strategie de dezvoltare și pentru comunele din jur, deoarece țelul este unul comun”, consideră Curteanu.

Pentru Cluj-Napoca, motorul economic al Ardealului, templu universitar cu rezultate incontestabile şi un centru al excelenţei medicale, fiecare proiect de infrastructură și de dezvoltare urbană, de anvergură, este nu doar un demers firesc pentru Cluj, în prezent, ci și pentru ambițiile viitoarei generații, a zonei metropolitane Cluj, de un milion de locuitori.

Metrou în Cluj, tren metropolitan, dezvoltarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca sunt doar cele mai vizibile proiecte ale Clujului, pe care Asociația Metro Urban le va susține, în paralel cu promovarea unei dezvoltări urbanistice armonioase, prin analize, informări publice și dezbateri, transmit reprezentanții Asociației.

Metro Urban consideră că ambițiosul proiect de introducere a metroului în Cluj este prioritar pentru dezvoltarea metropolei și că acesta poate fi tărăgănat doar de hățișurile birocrației de la București.

„Pentru Cluj-Napoca acest proiect este unul pe măsura ambiţiilor şi oportunităţilor economice şi sociale din ultimii ani. Introducerea metroului în Cluj este imperios necesară. La Cluj, autoritățile locale au susținut proiectul iar metrocluj.ro își propune în continuare să promoveze proiectul și să prezinte oportunităţile introducerii metroului în zona metropolitană. Nu trebuie să descoperim focul, ci doar să urmăm etapizat, dezvoltarea altor rețele de metrou similare: Metro de Bilbao, Metropolitana di Brescia, Metropolitana di Catania, Métro de Lausanne, Métro de Lille și Métro de Rennes. Asociația Metro Urban va analiza și prezenta și oportunități de dezvoltare pentru comunitățile din jurul Clujului, acele insule de fericire urbanistică, precum Chinteni sau Gilău, care promovează <<O viața sănătoasă la casă>>” a transmis și Horia Nasra, co-fondatorul metroucluj.ro, vicepreședinte Metro Urban.

Metro Urban își propune crearea unor punți între societatea civilă și administrațiile publice locale, astfel încât punerea în practică a marilor proiecte să fie sigură și cât mai rapid realizabilă: „Ne bucurăm că administrația publică locală a înțeles că dezvoltarea municipiului trebuie să urmeze o nouă logică. În etapa a doua de dezvoltare a Clujului, trebuie să luăm în considerare și spațiul verde, nevoia de grădinițe și de școli, mobilitate urbană și nu în ultimul rând de dezvoltarea economică, care toate coordonate aduc un standard ridicat al calității vieții clujeanului” a transmis și antreprenorul clujean Vladimir Dan, co-fondatorul Metro Urban.

Un comentariu

Scrie un comentariu