Închide

Arunci gunoiul și primești bani. Stații de colectare cu recompense la Cluj

ActualitateTop News by Catalin Suciu - iul. 04, 2018 0 936

În  Cluj funcționează 2 noi aparate de colectare a deșeurilor reciclabile, care asigură colectarea selectivă automată a variate tipuri de deșeuri și oferă recompensă celor care le utilizează.

Astfel, prin aceste stații, cetățenii pot recicla deșeuri de ambalaje (hârtie, plastic, metal, sticlă), deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), baterii și acumulatori. Pe baza tichetului eliberat de aparat după introducerea ambalajelor, utilizatorii beneficiază de reduceri în magazinele partenere proiectului.

Una dintre aceste stații este amplasată în cartierul Mănăștur în zona Pieței Flora, iar cealaltă este amplasată în cartierul Zorilor, la intrarea de la Piața Zorilor. Municipalitatea va amplasa astfel de sisteme automatizate de colectare a deșeurilor și în alte cartiere ale orașului.

De asemenea, clujenii vor avea acces în perioada următoare și la stații de colectare cu recompensă cu personal uman. La aceste stații vor putea fi reciclate deșeuri precum ambalajele de plastic, sticlă, hârtie și carton, lemn, aluminiu și toate tipurile de echipamente electrice și electronice, becuri și baterii. În momentul reciclării, deșeurile vor fi cântărite de către personalul angajat și se va oferi recompensă în bani pentru cantitatea reciclată. Bateriile și acumulatorii se preiau, la fel ca în cazul stațiilor automate, cu titlu gratuit.

Aproximativ 17% din guniul clujenilor se reciclează, potrivit unui raport al Regiei Autonome a Domeniului Public, care administrează rampa temporară de gunoi a orașului. În prezent, în Cluj se colectează selectiv gunoiul prin intermediul celor aproximativ 400 de recipiente de tip clopot. Colecteare selective se mai face și pe două fracții, uscată și umedă, în zonele de case.

Pentru zonele cu blocuri administrația locală a anunțat că va lansa un proiect pilot pe 100 de străzi pentru a convinge Asociațiile de locatari să colecteze selectiv gunoiul.

Societatea civilă din Cluj a presat în ultima perioadă Primăria să se gândească serios la reducerea cantității de gunoi produs de clujeni. La Primărie s-a depus o listă de semnături pro colectare selectivă strânse printr-o petiție lansată on-line pe platforma de-click.ro, D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum colectare selectivă reală!. Petiția a fost semnată aproape de 5000 de oameni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare