Închide

Artistul român Adrian Ghenie, școlit la Cluj, a depăşit 10 milioane de dolari la licitaţii

Cultură by Actual de Cluj - iun. 18, 2022 0 88

Comparat foarte devreme cu Francis Bacon, artistul român Adrian Ghenie electrizează lumea artei după 10 ani. Acum încoronat cu un record de peste 10 milioane de dolari, el face parte dintre cei mai performanţi 100 de artişti din lume la licitaţii şi se impune ca unul dintre cei mai căutaţi pictori ai epocii noastre, potrivit artprice.com, liderul mondial în informaţii despre piaţa de artă, citat de news.ro.

Cifra de afaceri pe 2021 este de 32,8 milioane de dolari, conform indicatorilor de piaţă pentru Ghenie la vânzările publice. 89% dintre vânzările de opere de artă semnate de artistul român au fost la Hong Kong.

Laureat al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001, Adrian Ghenie este un pictor figurativ, preferând cuţitul pensulei. Subiectele sale predilecte sunt personajele marcante ale secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Astfel, Charles Darwin şi Lenin, Vincent Van Gogh şi Marcel Duchamp se regăsesc portretizate fără concesii în operele sale.

Pentru Adrian Ghenie, cel mai vechi rezultat al licitației înregistrat vreodată pentru o operă de artă a acestui artist este un tablou vândut în 2011, la Phillips de Pury & Company, iar cel mai recent rezultat al licitației este un tablou vândut în 2022. Două opere de artă ale lui Ghenie vor fi disponibile în curând în sălile de licitație, anunță portalul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu