Închide

GALERIE FOTO: Artiştii îşi fac parcare exclusivistă, avocații trimiși după bariera primăriei

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 17, 2014 0 1056

Mai multe instituţii împart două amplasamente din centrul oraşului. Unele funcţionează într-o clădire în stil eclectic, celelalte într-una în stil baroc-rococo,ambele edificii fiind situate într-o zonă cu locuri de parcare prea puține, Piaţa Ştefan Cel Mare – Calea Dorobanţilor.

teatru1

 

 

Palatul de Justiţie şi Teatrul Naţional/Opera Naţională împart parcările publice din zona Avram Iancu-Ştefan Cel Mare, Piaţa Cipariu sau Dorobanţilor. După o dispută care a avut loc anul trecut între un avocat clujean şi un artist de la opera, legată de locurile de parcare din zonă, soldată cu amenzi, artiştii au luat atitudine. Opera Naţională vrea parcare cu barieră pentru angajaţii instituţiei.

Există indicatoare montate în zona Teatrului Naţional care restricţionează parcarea pentru alte autovehicule decât cele ale angajaţilor teatrului sau operei din Cluj.  Cu toate acestea, şoferii nu ţin cont de restricţii. Pe spaţiul de lângă clădirea din Piaţa Ştefan Cel Mare parchează cine şi cum poate, de la “şmecheri” care încurcă aprovizionarea cu recuzita pentru spectacole, la personal sau artiști. “De la scandalul de anul trecut, s-au mai calmat spiritele. Vrem să amenajăm însă un spaţiu de parcare doar pentru angajaţi, cu barieră. Avem un proiect şi am demarat formalităţile pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor”, a explicat Dan Lupea, administrator din cadrul Operei Naţionale. El a menţionat că tehnologia de parcare este destul de scumpă, dar că angajaţii sunt dispuşi să adune banii necesari pentru cumpărarea acesteia. De proiect se ocupă un proiectant “de bine” care a fost dispus să ajute instituţia.

“Avizele la noi se obţin într-un orizont de timp care nu se poate anticipa. Cu toate acestea am primit asigurări că după 1 mai putem să ne apucăm de proiect şi că va fi avizat. Avem susţinere şi de la primărie şi până când vom primi avizeze şi autorizaţiile, vom avem şi finanţarea”, a mai spus Lupea.

Anul trecut, conducerea Operei  a condamnat lipsa de interes a primăriei privind felul în care se parchează în buricul oraşului dar şi că poliţiştii locali intervin doar la presiunea unor “şmecheri” cu pile în sistem. Aceasta, după ce un avocat clujean a parcat pe locurile angajaţilor operei şi teatrului şi a încercat să-şi facă dreptate singur, mutând celelelalte autovehicule din zonă, ca să poată ieşi din parcare, deşi a parcat pe sens interzis. Artiştii au indicat parcarea cu barieră a primăriei din zona Cipariu ca alternativă de parcare pentru  avocaţii care frecventează Curtea de Apel sau Tribunalul, instituții aflate vizavi de teatru. În schimb, avocatul implicat în scandal, Radu Gavra, a susţinut că oricum artiştii ocupă toate locurile publice din jurul teatrului şi că toată lumea are dreptul să parcheze în zona instituţiei în care lucrează.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare