Închide

Artiști și meșteșugari în ruina castelului din Bonțida, expoziție la Bruxelles

Cultură by Actual de Cluj - feb. 02, 2017 0 266

Crearea unui centru de arte și meserii la castelul Banffy din Bonțida – cel unde are loc și cunoscutul festival Electric Castle – a ajuns la Bruxelles: inițiativa a fost prezentată în Parlamentul European, aseară.

E vorba de o expoziție deschisă aseară în Parlamentul European, al cărei vernisaj a avut loc aseară. Expoziția e una itinerantă – în această săptămână e la Bruxelles și e o concretizare a proiectului cu finanțare europeană ARTEC, centrat pe realizarea Centrului de Arte și Meserii de la castelul Banffy din Bonțida.

Expoziția a fost deschisă de reprezentantul fundației Transylvania Trust, Mate Istvan Matyas, și poate fi vizitată pe durata acestei săptămâni. Mate spune că, pe lângă realizarea și funcționarea Centrului de Arte și Meserii la castelul Banffy din Bonțida, proiectul urmărește folosirea creativității și a artelor ca instrument eficient pentru păstrarea și consolidarea identității europene reprezentată de patrimoniul cultural, redescoperirea temelor și a modalităților de expresie artistică tradiționale ca sursă de inspirație pentru artiștii și creatorii tineri din medii multiculturale, precum și folosirea noilor tehnologii în designul și amenajarea spațiilor de patrimoniu, cu accent pe introducerea tradițiilor într-un context cultural contemporan, cu relevanță pentru Europa.

Prezent la deschiderea expoziției, europarlamentarul Sogor Csaba a vorbit despre scriitorul Banffy Miklos, despre opera acestuia și despre importanța ocrotirii patrimoniului construit. „Dacă ne gândim la Bonțida și la Banffy Miklos, ne vine în minte imediat și trilogia scrisă de el despre Transilvania. Dacă vrem să gândim mai departe secolul 21 în Transilvania (…) trebuie să ne gândim la reconstrucția europeană. (…) Este adevărat, după cum vedem și în alte părți ale Europei, că prin restaurarea unei clădiri se pot revigora și meșteșuguri uitate, se pot reînvăța vechi practici și idei”, a spus el, subliniind că în acest caz castelul din Bonțida este un exemplu pentru salvarea celor peste 600 de castele din Transilvania, între care cele mai multe au ajuns ruine.

Expoziția de la Bruxelles face parte dintr-un proiect implementat din noiembrie 2015 de fundația Transylvania Trust și finanțat prin programul Europa Creativă a Uniunii Europene. Proiectul ARTEC — Artă, Redescoperire, Tradițional, Eclectic, Contemporan — a avut printre altele ca scop lansarea unui Centru de Arte și Meserii în clădirea principală a Castelului Banffy din Bonțida, centru care va reconecta artiști și meșteșugari într-un efort comun dedicat revitalizării castelului.

Expoziția a fost prezentată până acum și în Madrid și Teruel, Spania.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu