Închide

Artistă școlită la Cluj expune la New York

Cultură by Actual de Cluj - oct. 01, 2015 0 359

O artistă din Cluj primește rezidență artistică la un muzeu de artă din New York și deschide expoziție în orașul care nu doarme.

E vorba de artista Mirela Trăistaru, ce primește rezidență artistică la Islip Art Museum, New York, și face expoziție la Institutul Cultural Român din același oraș. Trăistaru participă la ‘The Fleiss — Giacummo — McAvoy Second NY Contemporary Art Symposium 2015’, care va avea loc între 16 și 31 octombrie, organizat de Islip Art Museum.

Participarea Mirelei Trăistaru la simpozion face parte din programul mai larg al întregii rezidente artistice. Pe perioada rezidenței de la Islip, artista clujeancă va realiza o serie de picturi inspirate dintr-un proiect personal, intitulat ‘Jurnal de artist’. Proiectul a fost selectat de Dorothea Fleiss (Germania),  Beth Giacummo  (SUA)  și Jessica McAvoy (SUA), curatorii simpozionului.

Lucrările realizate de toți artiștii participanți la simpozion vor fi expuse, la finalul rezidenței, la Islip Art Museum, dar și în alte locații oferite de parteneri – Patchogue Arts Council Gallery (Bethpage, New York) și Brickhouse Brewery (Patchogue, New York).

Un al doilea eveniment va consta în expoziția personală a Mirelei Trăistaru, intitulată ‘Urmă, umbră, moștenire…’, la sediul ICR New York. Vernisajul este programat în 16 octombrie, seara la ora 19, și include câteva zeci de desene, ocazie cu care artista va susține un dialog cu publicul, prilej de a-și prezenta lucrările cele mai reprezentative  —precum cele din ciclurile 2×20 (prietenii fetiței mele), Flori și florărese, Gardens sau Backstage—, sub formă de slideshow și înregistrări video. Expoziția va rămâne deschisă timp de două săptămâni, până în 30 octombrie.

Născută în 1972 la Bistrița, Mirela Trăistaru a absolvit Liceul de Arte Plastice ‘Romulus Ladea’ din Cluj-Napoca, apoi Universitatea de Arte ‘Ion Andreescu’, din același municipiu și un master de pictură la Universitatea de Arte București. A avut numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate, participări la bienalele de la Cairo și Beijing, prezentări de modă și participări în tabere și simpozioane de creație. Se exprimă în pictură, desen, scenografie, body-art, happening, media, obiect și chiar artă monumentală. Lucrări ale artistei se află în colecții de stat și particulare din Franța, Italia, Danemarca, Olanda, Austria, Germania, Elveția, Ucraina, Serbia, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt, India, China, Japonia, Coreea de Sud, SUA, dar și în muzeele de artă din Beijing sau Cairo.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu