Închide

Arhibox va alege unde se va face prima școală publică în cartierul Bună Ziua

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2022 0 1615

Primăria a semnat în 26 ianuarie contractul pentru studiul de fezabilitate și Planul Urbanistic Zonal menit să aducă prima școală publică în cartierul Bună Ziua, cartier nou al Clujului dezvoltat haotic din 2000 încoace. Contractul a fost încheiat cu proiectanții de la Arhi Box pentru 497.000 lei și 18 luni, timp în care aceștia trebuie să caute un teren pentru a fi expropriat în vederea construirii unei școli pentru ciclul primar și gimnazial și să realizeze studiile necesare realizării infrastructurii educaționale pe această proprietate.

 

Primăria a mai încercat să de două ori să contracteze un proiectant care să aleagă un amplasament pentru construirea unei școli în cartierul Bună Ziua și să realizeze studiul de fezabilitate și Planul Urbanistic Zonal, însă nu a primit nicio ofertă la procedură. Ultima licitație organizată în toamna anului trecut a fost cu noroc. Au depus oferte birourile Arhi Box (cei care au făcut studiile pentru parcul din Zorilor și baza La Terenuri) și Loft Arhitectură (cei care au realizat Planul Urbanistic Zonal – Zona Hoia – pentru revitalizarea zonei Parcului Etnografic și a armonizarea ei cu proiectul Tetapolis din parcul industrial Tetarom I, aflat în vecinătate). După evaluările tehnice și financiare, Primăria a decis să artibuie contractul către Arhibox.

În 26 februarie, Primăria a semnat și contractul cu biroul de proiectare pentru 497.000 lei. Termenul de contract este de 18 luni iar Primăria a fixat  și faze preliminare pentru alegerea aplasamentului și apoi realizarea studiilor cerute.  Proiectantul angajat va elabora și documentația de urbanism pentru viitoarea școală dar și studiul de fezabilitate

Potrivit temei de proiectare semnată de arhitectul șef al orașului Danil Pop și de șefa de la Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan, Primăria nu deține teren în cartierul Bună Ziua iar proiectantul trebuie să caute el un aplasament (care ulterior va fi expropriat) de maxim 1,2 hectare pe care să propună o școală cu cel puțin 24 de clase (după cum a recomandat Inspectoratul Școlar Județean) care să răspundă cerințelor din cartier pentru următorii 10 ani și care să fie dimensionată în așa fel încât fiecărui copil să îi revină o suprafață de teren de 20 mp. Se recomandă o clădire cu parter și două etaje, sală de sport, curte, zonă verde, inclusiv grădină cu flori. Suprafețele plantate sunt obligatorii iar terenurile de sport se recomandă să fie acoperite cu dale de cauciuc sau tartan.

„Mă bucur că suntem cu un pas mai aproape de prima școală din Bună Ziua – unul dintre cele mai tinere cartiere din Cluj-Napoca, populat preponderent cu familii ce au nevoie de o școală aproape de casă. În același timp, nu pot să nu remarc durata lungă prevăzută pentru realizarea documentației, durată ce împinge prea departe momentul în care părinții din Bună Ziua își vor putea duce copiii la o școală în cartier. Un alt motiv pentru care ar trebui să accelerăm realizarea documentației ține de accesarea de fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru finanțarea construcției. După Transport, Educația a primit cea mai consistentă alocare în PNRR, fiind prevăzute fonduri inclusiv pentru crearea unei rețele de școli verzi, atât prin construirea de școli noi, cât și prin transformarea școlilor existente. Cu alte cuvinte, avem posibilitatea de a plăti pentru școala din Bună Ziua cu bani europeni, în condițiile în care finalizăm implementarea proiectului până în trimestrul IV din 2025. Pentru aceasta e însă nevoie să avem documentația pregătită în timp util”, a atras atenția consilierul local Alexandra Oană.

Consilierii USR au militat încă din 2021 ca amenajarea unei școli publice în cartierul Bună Ziua unde în prezent lipsesc școlile sau grădinițele publice să devină o prioritate bugetară pentru Primărie. La întocmirea și votarea bugetului pe 2021, primarul Emil Boc le-a promis că toate propunerile pe care le-au făcut se vor regăsi, într-o formă sau alta, în bugetul local și vor fi implementate.

În 2020 Primăria a reușit să preia de la investitorii de la Grand Hotel Italia un imobil cu parter și etaj și un  teren de 1000 de mp pe strada Theodor Capidan nr.17, după ce privații se angajaseră printr-o documentație mai veche că vor livra municipalității o creșă/grădiniță. Aici s-a amenajat o creșă publică cu 60 de locuri pentru cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic după anii 2000 fără străzi capacitate, parcuri sau infrastructură educațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare