Închide

Aproape zece mii de clujeni au fost vaccinați cu lotul problematic din vaccinul AstraZeneca, adică fiecare al zecelea clujean vaccinat

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 12, 2021 0 329

Aproape zece mii de clujeni au fost vaccinați cu lotul problematic din vaccinul AstraZeneca, adică fiecare al zecelea clujean vaccinat împotriva coronavirusului.

E vorba mai exact de 9.910 de doze distribuite în Cluj  din totalul de peste 77.000 de doze folosite în țară, după cum arată președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prefectul Tasnadi Szilard. Având în vedere că în județ au fost vaccinate până acum peste 100.000 de persoane, mai exact 103.000, rezultă că aproape 1 din 10 clujeni vaccinați a fost inoculat cu acest vaccin problematic.

Amintim, România suspendă temporar vaccinarea cu un lot AstraZeneca din care au fost inoculate persoane și la Cluj. E vorba în total de peste 4.000 de doze rămase dintr-un anumit lot, ABV2856, oprite temporar de la utilizare în România, lot din care au fost folosite deja 77.000 de doze în toată țara. Lotul a fost interzis ieri în Italia.

Mai multe țări au oprit inocularea cu vaccinul AstraZeneca din lotul ABV5300 ieri, dar în România nu au ajuns doze din acesta. ”Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România”, arată Centrul Național de Vaccinare.

Vaccinurile din lotul ABV 2856 au fost folosite în România prima dată în 7 februarie.Din 15 februarie au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 de doze, oprite deocamdată de la folosire, se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Amintim, Italia a decis ieri să oprească de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce în Sicilia au fost raportate decesele a doi bărbați care fuseseră vaccinați recent cu acest ser. Ieri în Gorj un bărbat a murit de infarct după ce a fost vaccinat cu ser din acest lot, dar autoritățile spun că nu există o relație de cauzalitate între vaccin și deces. Cel puțin unul dintre cele două decese înregistrate în Italia după vaccin a fost cauzat tot de un infarct.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare