Închide

Aparate cu capacitate de sute de teste pe zi împotriva coronavirusului la Cluj, zac nefolosite în lipsă de reactivi

SănătateTop News by Mihai Prodan - mart. 20, 2020 0 1404

Clujul e singurul județ din Transilvania unde pot fi analizate probe de depistare a infecției cu noul coronavirus Covid-19, s-au identificat aparate care pot depista infecția, capacitatea a ajuns la sute de probe pe zi – dar nu există kit-uri de testare, astfel că toate aceste aparate, cu două excepții, rămân nefolosite.

Aparate de testare a infecției cu coronavirus sunt la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu o capacitate de 70 de probe pe zi atinsă deja mai multe zile consecutiv căci aici sunt analizate probe aduse din toate județele Transilvaniei încă de la izbucnirea pandemiei, la Institutul Oncologic cu o capacitate de 400 de teste pe zi, două la Centrul de Cercetare al Universității de Medicină și Farmacie cu o capacitate de câte 90 de teste pe zi, alte două aparate de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” și Universitatea de Științe Agricole cu o capacitate de aproape o sută de teste pe zi fiecare. Dintre acestea însă, doar cel de la Institutul Oncologic funcționează, și acela doar parțial – mai exact aici au ajuns doar o sută de testere, care au fost dozate ieri și azi, deci o capacitate suplimentară, timp de două zile, de câte 50 de teste zilnic.

Pe săptămâna viitoare ar putea fi îmbunătățită situația la Institutul Oncologic unde ar urma să ajungă 2.000 de kit-uri de testare, spune prefectul Mircea Abrudean, șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care gestionează răspunsul autorităților în lupta cu infecția cu coronavirus. ”Intențiile tuturor sunt lăudabile și le multumim pentru asta. Doar ca se materializează mai greu din cauza lipsei de pe piață a reactivilor necesari pentru testere. Aceste testere ajung mai greu, din cauza solicitărilor foarte mari la nivel mondial. Dar vor ajunge treptat și vom creste capacitatea”, spune Abrudean.

La Spitalul Județean din Cluj ar urma să mai ajungă un aparat cu capacitate de 150 de teste pe zi, plus 3.000 de teste, dar numai la începutul lunii aprilie.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 70 de probe pe zi, funcțional la capacitate maximă, cu probe aduse din tot Ardealul

Institutul Oncologic – capacitate de 400 probe pe zi, doar 100 de kit-uri folosite ieri și azi

UMF Cluj – 2 x 90 teste pe zi, fără reactivi

UBB Cluj – 2x 96 teste pe zi, fără reactivi

USAMV Cluj – 96 teste pe zi, încă două aparate în așteptare

Spitalul Județean – 150 teste pe zi, fără reactivi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.