Închide

Antecontractul: pași de urmat înainte să-l semnezi, fie că vrei să cumperi o locuință, fie că vrei să o vinzi

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - apr. 03, 2024 0 123

Vrei să cumperi sau să vinzi o locuință? Este indicat să te gândești din timp la semnarea unui antecontract pentru că un astfel de document te poate salva din situații dificile.

Semnarea unui antecontract este, pentru cumpărător, o promisiune pe care o face că va achiziționa un anumit imobil. Dacă te afli în acest rol, atunci nu trebuie să neglijezi un astfel de document. Este recomandat ca antecontractul să includă obiectul vânzării și descrierea sa, mai ales dacă discutăm despre proprietăți pentru care lucrările nu au fost finalizate, dar și detalii cu privire la modalitatea în care se face plata.

„Cel mai important este să fie stabilit foarte clar obiectul vânzării – ce anume cumpărăm. De multe ori acest lucru este desconsiderat. Se specifică doar că se cumpără un imobil înscris în Cartea Funciară care are, de exemplu, trei camere. Mai ales când vorbim despre imobilele construite acum, deci despre proiecte imobiliare care nu sunt încă finalizate, obiectul acestui antecontract trebuie să fie foarte bine descris din toate punctele de vedere, atât juridic cu descrierea Cărții Funciare, cât și faptic sau din perspectiva construcției – există sau nu finisaje, cum va arăta locuința, care va fi dimensiunea per total, care va fi dimensiunea camerelor”, a explicat Alexandra Hila, avocat fondator Hila Legal, în cadrul webinarului “Întreabă expertul” organizat de Imobiliare.ro.

Tot în antecontract trebuie să găsim detalii despre preț și despre modalitatea în care se va face plata. Astfel de detalii sunt extrem de importante atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător, pentru ca tranzacția să fie realizată în cele mai bune condiții.

Discutăm aici despre condițiile și data până la care se plătește avansul, dar și cum se achită restul sumei, clauze care trebuie respectate în cazul în care banii vin dintr-un credit obținut de la bancă și detalii cu privire la eventuale probleme care pot fi întâmpinate de cumpărător cu privire la accesarea finanțării.

Un alt aspect care ar putea să fie de interes pentru tine, din rolul cumpărătorului, este verificarea locuinței cu ajutorul unui expert. Este recomandat să faci acest lucru înainte de semnarea antecontractului, nu după.

“Dacă nu am evaluat inițial imobilul, putem să ieșim dintr-un antecontract doar dacă ceea ce constatăm este de natură să facă imposibil de utilizat conform destinației acel imobil. Va depinde foarte mult de natura viciului, de cât de important este acesta și de cele mai multe ori o astfel de evaluare se va face abia în instanța de judecată”, a mai explicat Alexandra Hila în cadrul webinarului Imobiliare.ro “Întreabă expertul”.

Găsești aici mai multe informații utile atunci când vrei să cumperi o locuință și ghiduri realizate de Imobiliare.ro și dedicate proprietarilor pregătiți să vândă

Acest text are caracter PUBLICITAR

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare