Închide

Ansamblul de balet al Operei Naționale din Cluj face turneu în Spania, în 14 localități

Cultură by Actual de Cluj - nov. 21, 2023 0 225

Ansamblul de balet al Operei Naționale din Cluj face turneu în Spania, în 14 localități.

Turneul e programat între 12 decembrie și 7 ianuarie iar instituția de cultură arată că turneul e unul ”de mare amploare”, cu reprezentații în 14 localități. Astfel, publicul spaniol, dar și publicul român din diaspora se vor putea bucura de două dintre cele mai cunoscute spectacole de balet din toate timpurile: ”Spărgătorul de nuci” și ”Lacul lebedelor”.

Turneul din Spania vine după turnee similare în China, Italia, Franța și Germania. Reprezentațiile sunt programate în Alicante, Albacete, La Nucia, Riba-Roja de Turia, Calp, Barbastro, Zaragoza, Gandia, Xàtiva, Valencia, Ávila‎, Salamanca, León și Medina del Campo. Pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, premiera producției actuale a baletului Lacul lebedelor, semnată de Vasile Solomon, a avut loc în anul 2016. În ce privește ”Spărgătorul de nuci”, acesta este regizat și coregrafiat tot de Vasile Solomon – un balet fantezie în două acte, pe un libret de Marius Petipa, bazat pe nuvela cu același nume de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann și plasat pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Ansamblul de balet a luat naștere în anul 1919, odată cu fondarea Operei Naționale Române Cluj-Napoca, prima instituție lirică din România. În fiecare an, la Opera din Cluj se joacă cu casa închisă peste 40 de spectacole de balet.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare