Închide

ANALIZĂ Revenirea Granzilor! Uitați-vă cum poate arăta în doi ani liga secundă din România!

SportTop News by Catalin Suciu - nov. 22, 2017 0 1702

FC Voluntari – Concordia Chiajna e un duel pe care vi-l propune fotbalul românesc.  Sau Juventus București – Sepsi Sfântu Gheorghe. Sau Concordia-Juventus.

Puneți degetul și alegeți-l pe oricare.  Merită? Audiențele din fotbalul românesc scad în fiecare an, deși drepturile de televizare însumează milioane și milioane de euro.  De ce-ar plăti o televiziune atât de mult pentru a transmite o partidă cu cifre derizorii? Nu e totul pierdut. Nici pentru publicul de pe stadioanele de fotbal și nici pentru cei mai comozi, care urmăresc o partidă de fotbal din fața televizoarelor.

În doi ani de zile, Liga a doua poate ajunge mai atractivă din toate punctele de vedere. Imaginile cu stadioanele goale în ultimii ani sunt la modă. Echipele de pe prima scenă, cu mici excepții, nu au parte de galerii organizate, n-au suporteri, ci spectatori. Iar ei, spectatorii, vin la meciuri în funcție de rezultate, de obicei (sunt și excepții când nu vin indiferent de ce face echipa, vezi cazul Astrei, campioană fără public).

În acest moment, mai multe echipe de tradiție, cu fani, se află în eșaloanele inferioare, începând cu liga a IV-a, unde evoluează, de exemplu, Steaua București și Academia Rapid.
Steaua deține palmaresul, e echipa continuatoare a câștigătoarei Cupei Campionilor, așa cum a hotărât instanța, în timp ce Academia Rapid încearcă să achiziționeze palmaresul de la fosta societate intrată în faliment. Două echipe cu galerii, două echipe cu suporteri, două echipe care merg cap la cap, Rapidul fiind prima, cu 38 de puncte, iar Steaua a doua, cu 35, dar un meci mai puțin.

Rapid-Steaua, meci din liga a patra, 2017

Un singur loc promovează direct, însă, de această dată, ambele ar putea promova ambele întrucât în liga a III-a nu se înscrie suficiente echipe, iar AJF-urile trimit invitații an de an în eșalonul al patrulea. Așadar, Steaua și Rapidul pot promova împreună în liga a III-a. Cele două echipe susținute financiar puternic de la bugetul de stat vor fi repartizate, cel mai probabil, în serii diferite odată promovate.

Ne îndreptăm atenția spre al treilea eșalon. U Cluj, Petrolul, Farul și Oțelul Galați își croiesc drumul către liga secundă. U și Petrolul își conduc seriile, în timp ce Farul și Oțelul ocupă locurile secunde, la 2 puncte distanță de Progresul Spartac, respectiv 3 puncte de Aerostar Bacău . Toate au șanse importante de a ajunge anul viitor în liga secundă. De aici, situația se complică, întrucât nivelul e superior, bugetele trebuie compeltate cu sume importante, iar accederea în Liga 1 e mult mai dificilă. Presupunem că nu promovează nici una dintre ele în primul an de ligă secundă, iar Steaua și Rapidul promovează.

Ajungem în situația de a avea și alte echipe de tradiție sau echipe cu galerii frenetice, așa cum e ASU Poli Timișoara, formația susținută de fanii timișoreni.

Iată cele 9 nume grele care se pot întâlni în liga a doua:

Steaua București

Petrolul Ploiești

Academia Rapid

Farul

UTA

ASU Poli Timișoara

Universitatea Cluj

FC Argeș

Oțelul Galați

Împerecheați aceste echipe și alegeți ce duel vă doriți. Gândiți-vă la numărul spectatorilor de la aceste meciuri și comparați cifrele cu Liga 1. Cine câștigă? Iar discuția se poate îndrepta către posturile TV care vor să preia drepturile de televizare. În acest moment, în liga secundă se învârt sume derizorii, însă o ligă în care s-ar regăsi toate formațiile enumerate mai sus ar schimba situația cu 180 de grade. Pentru că, nu-i așa, de ce-ai da milioane de euro pentru câteva meciuri de Liga 1 care-ți fac audiență infinit mai mică decât un alt joc, fie el din liga a doua, urmărit de mult mai mulți telespectatori? În plus, sumele pe care ar trebui să le cheltuiască televiziunile pentru al doilea eșalon ar fi net inferioare.

Recent, Gazeta Sporturilor a publicat o analiză media care indică perfect interesul românilor pentru Liga 1.

Postarea apărută pe tolo.ro spune că doar 1 din 100 de români care au televizor se uită la fotbalul intern pe cel mai important canal care transmite meciurile.

Concluzia pe trei ani e indiscutabilă: audiența meciurilor stagnează la un nivel scăzut, de 1,3% din totalul oamenilor care au acces la televizor!

Din 18 milioane de potențiali privitori, 240.000 de telespectatori urmăresc, în medie, meciurile Ligii 1 pe cel mai important canal care le transmite. Se mai adaugă, desigur, Telekom și Look, dar totalul nu crește semnificativ.

Citiți și:

SPECIAL Supraviețuitorii. Povestea revoluției din fotbalul românesc

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.