Închide

Analiză: Cine sunt marii investori în industria automotive din România în ultimii trei ani și care e rolul Clujului

Economie by Actual de Cluj - apr. 30, 2023 0 189

Industria automotive din România, Bulgaria și Serbia și-a revenit rapid și a luat viteză după lovitura grea pe care a suferit-o în timpul pandemiei CODIV-19 izbucnită în 2020, arată un raport al industriei realizat de furnizorul de informații de afaceri SeeNext, Acesta arată că veniturile operaționale agregate în 2021 au crescut cu 13,2%, ajungând la 32 de miliarde de euro. La nivel de țară, România a fost cea mai mare piață, cu o cifră de afaceri cumulată de venituri operaționale agregate de 24,6 mld. euro. De asemenea, sectorul auto și-a consolidat rolul de unul dintre cei mai mari angajatori din cele trei țări, cu 285.000 de angajați cu normă întreagă în 2021. Companiile din sectorul auto din Bulgaria, România și Serbia au raportat în 2021 cel mai mic profit din ultimii trei ani.

Raportul SeeNext citat de economedia.ro include o analiză financiară aprofundată a performanței a 566 de companii de bază din sectorul auto în perioada 2019-2021 și trece în revistă și marile investiții realizate recent în aceste țări.

Compania germană de inginerie și electronice Boscha investit 410 milioane de lei în cadrul companiei sale locale în 2021. Investițiile au vizat în principal unități de producție pentru divizia de soluții de mobilitate din Cluj și Blaj. Ca urmare, divizia Bosch Automotive Electronics, fabrica din județul Cluj și-a extins producția și logistica și a investit în noi tehnologii și echipamente.

În noiembrie 2022, Porsche Engineering România, o filială a grupului german Porsche Engineering, și-a anunțat extinderea pe plan local prin intermediul unei noi tehnologii centru de tehnologie în orașul Timișoara. Mutarea a urmat strategia companiei de a-și consolida prezența în România, având deja un birou de cercetare și dezvoltare în Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu