Închide

Analiză: Chiriile cerute pentru apartamentele de două camere din Cluj au crescut cu 10% în interval de un an/ Garsonierele sunt mai scumpe cu 6%

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2024 0 244

Comparativ cu luna ianuarie 2023, sumele medii cerute pentru chirii în Cluj-Napoca au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% pentru apartamentele cu trei camere, arată o analiză a platformei Storia.

Tarifele solicitate pe platforma Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri, au înregistrat o creștere de 21% de la un an la altul (ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au crescut ușor (+1%), arată o analiză a platformei.

„După un interval caracterizat de creșteri vizibile ale cererii pe piața chiriilor și, implicit, cu creșteri abrupte ale prețurilor pentru închirieri, la nivelul cererii am observat o tendință de stabilizare și chiar de moderare. Această schimbare de traiectorie, de la un an la altul, este rezultatul unui interes crescând pentru achiziționarea propriilor locuințe și reflectă o schimbare semnificativă în dinamica pieței imobiliare. Observăm, așadar, o tranziție clară către segmentul de vânzări, o tendință susținută de o serie de factori, printre care se numără și disponibilitatea unor opțiuni financiare mai avantajoase pentru cei interesați de achiziții”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În Cluj-Napoca, în luna ianuarie 2024 tarifele medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două camere au rămas constante comparativ cu cele din luna decembrie 2023, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu trei camere au scăzut cu 4%.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, sumele medii cerute pentru chirii au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% pentru apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna ianuarie 2024, tariful mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350  de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au pus pe piață, în medie, la suma de 550 de euro, iar pentru apartamentele cu trei camere s-a cerut, în medie, suma de 700 de euro.

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară, conform datelor Storia

La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepție: apartamentele cu trei camere din Brașov, în cazul cărora, prețul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea (la apartamentele cu trei camere), Iași (la apartamentele cu două camere) și în Craiova (la apartamentele cu două camere). În schimb, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Arad, la garsoniere (-10%) și în Timișoara, la garsoniere (-6%).

Cum au evoluat chiriile în București, conform datelor Storia

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în ianuarie 2024 tarifele medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+24%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde tariful mediu a ajuns la 798 de euro. De asemenea, tariful mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 563 de euro în luna ianuarie 2024, cu 17% mai mare față de cel din ianuarie 2023. Totodată, tariful mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 11% de la un an la altul, ajungând la o valoare medie de 337 de euro.

Cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (în continuare cel mai scump sector din București) plătesc cu 80% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului (cel mai ieftin sector și în luna ianuarie 2024).

Conform datelor Storia, apartamentele de închiriat din sectorul 1 au înregistrat cea mai mare creștere de tarif comparativ cu anul trecut (+24%), urmate de apartamentele din sectoarele 2 (+23%) și 5 (+21%) și de cele din sectorul 6 (+19%). Cele mai mici creșteri s-au înregistrat în sectorul 3 (+15%) și în sectorul 4 (+12%).

În ianuarie 2024, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectorul 5) și 400 de euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 450 de euro (sectorul 4) și 699 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 520 de euro (sectorul 6) și 1100 euro (sectorul 1).

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare