Închide

Analiză: 128 de „clădiri verzi” au fost certificate BREEAM sau LEED anul trecut la nivel național. Doar patru proiecte au fost din Cluj

ActualitateEconomie by Kristina Reştea - ian. 04, 2024 0 226

Pe parcursul anului trecut, 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai puține față de anul record 2022, arată un raport realizat de ADP Green Building, companie de servicii de consultanță și certificare a clădirilor verzi. Clujul are doar patru astfel de proiecte.

Pe parcursul anului 2023, 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai puțin față de anul record 2022, arată analiza citată – dintre acestea,  116 au fost clădiri certificate BREEAM și 12 clădiri certificate LEED.

Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producție sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) și birouri (în acest an doar 19).

Pentru al 4-lea an consecutiv, CTP obține cel mai mare număr de certificări: 43. În plus față de cele 9 clădiri noi, și-au reînnoit certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de clădiri certificate anterior, ajungând la 108 clădiri certificate. Cele 108 clădiri certificate reprezintă peste 25% din totalul de clădiri certificate BREEAM în România. PENNY au mai obținut 18 certificări pentru magazinele lor în anul 2023, ajungând la 39 de clădiri certificate BREEAM. NEPI Rockcastle și Globalworth, obțin fiecare câte 9 certificări BREEAM sau LEED.

În ceea ce privește Clujul, județul are doar patru proiecte certificate pe parcursul unui întreg an, toate certificate BREEAM, potrivit informațiilor furnizate pentru Actualdecluj.ro. Acestea sunt Spitalul Pediatric – certificat faza de proiectare, BREEAM Outstanding (cel mai mare nivel), Funshop Park Turda – centru comercial, CTPark Turda TU5 – reinnoirea certificării din 2020 și VIVO Cluj.

„Ce e totuși interesant la noi, la Cluj, ar fi lucrările publice”, spune arhitectul Adrian Pop, general manager ADP, firmă din Cluj, dar care are în portofoliu multe dintre certificările de la nivel național. Acesta dă și câteva exemple. „Liceul Onisifor Ghibu, certificat în 2022, Spitalul de Copii. Și din ce urmează ar fi „Centrul rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice”, proiect al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, unde au avut chiar criterii de selecție in licitație nivelul de certificare pe care și-l asumă ofertanții, 10% din punctajul total pentru asumarea nivelului maxim. Asta e o premieră în țară”, spune reprezentantul ADP, care face parte din echipa care a câștigat licitația „Această abordare am regăsit-o ulterior la o altă licitație a Universității Politehnice din București”, spune Pop.

 

Autorii analizei susțin că a avea o strategie ESG (Environmental, Social and Governance) puternică devine un aspect din ce în ce mai important pentru companiile din sectorul construcțiilor, iar certificarea BREEAM sau LEED a portofoliului de clădiri e componenta principală a acestei strategii.

 

 

Ce sunt certificările „verzi”?

Prin grila de evaluare, sisteme de certificare BREEAM și LEED oferă comparabilitate între clădiri, indiferent de țara în care sunt construite și de funcțiunea acestora și sunt credibile, fiind validate de organizații imparțiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.).

Certificările acoperă prin excelență componenta de mediu, însă ating și multe aspecte sociale (de exemplu cerințele pentru sănătatea și siguranța muncitorilor în etapa de construire) și de guvernanță (de exemplu proiectarea integrată, verificarea și testarea sistemelor clădirii înainte de recepție, existența și publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilități către management etc.). De asemenea, prin versiunile care urmează să apară în cursul anului 2024, BREEAM și LEED vor integra planul de decarbonizare a clădirilor noi sau existente și vor valida funcționarea clădirilor fără emisii de carbon.

În 2023 au apărut certificări BREEAM pentru proiecte publice, subliniază Adrian Pop, managerul general al ADP green building. Compania a finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, cu calificativul Outstanding și reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Județean Bistrița, respectiv Consiliul Județean Cluj. Alte proiecte în curs de certificare sunt cele pentru Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Timiș. „Am fost plăcut impresionat că au apărut licitații în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanți”, a declarat Pop.

Foto: Castelul Teleki din Comlod/ ADP

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare