Ana Blandiana la Cluj, despre Revoluție: ”un lucru a fost clar, în decembrie 1989 ne-am câștigat libertatea”
Actualitate by Actual de Cluj - dec. 13, 2024 0 170
”Istoria de acum 35 ani a fost complicată și confuză, dar un lucru a fost clar, în decembrie 1989 ne-am câștigat libertatea”, spune la Cluj Ana Blandiana despre Revoluția care a dărâmat regimul comunist.
Poeta Ana Blandiana a împărtășit publicului din Cluj mai multe experiențe și povești din viața sa, care relevă relația intelectualilor și a cetățenilor români cu libertatea și cenzura în perioada comunistă. Una dintre ele evocă un articol apărut în anul 1985 în ziarul britanic ”The Independent”, care pornește de la poezia ”Totul” a Anei Blandiana, poezie care conținea o înșiruire de cuvinte prin cheia cărora se putea citi imaginea regimului ceaușist din România. În ce privește rolul literaturii în perioada comunistă, Ana Blandiana a afirmat că ”literatura și poezia țineau loc de religie, de istorie, de tot felul de lucruri interzise”, fiind ”esențiale” în lupta intelectuală cu regimul opresiv.
La aceeași dezbatere, organizată de Mathias Corvinus Collegium, profesorul Virgiliu Țârău a relatat că până în anul 1974, partidul unic oprise diversificarea stilurilor literare și începuse controlarea producției, iar după acest an, spune profesorul, regimul a trecut la nivelul următor de cenzură, devenind el însuși producător cultural, pentru răspândirea propagandei de partid.
Citește și:
Ana Blandiana vine la Cluj și rememorează evenimentele de la Revoluția din 1989
Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan, născută Coman) este autoarea a 16 volume de versuri, 2 volume de nuvele fantastice, 1 roman și 9 volume de eseuri, publicate în limba română începând din 1964, reeditate în ultimii ani în numeroase ediții, si a peste 100 de volume apărute în 28 de limbi. Este laureata a mai multor premii naționale și internaționale (printre care Premiul International Herder 1982, Premiul National de Poezie 1997, Premiul International Vilenica 2002, Premiul International Acerbi 2005, Premiul „Poetul European al Libertății” 2016, Premiul Griffin 2018, Cununa de Aur Struga 2019, Premiul Prințesa de Asturias pentru Litere 2024 etc.), dar și subiectul a trei interdicții de publicare: 1959-1964,1985,1988-1989. După 1990, Ana Blandiana reînființează PEN Clubul Roman, al cărui președinte devine între 1990 și 2004 (apoi președinte de onoare). Este unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care o conduce între 1991 și 2001. Fondatoare (împreună cu Romulus Rusan) și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliu Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stephan Mallarmé Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO), și cavaler al Legiunii de Onoare.
Prof. Dr. Virgiliu Leon Țârău este profesor universitar, abilitat în istorie contemporană la universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, specializat în istoria postbelică a lumii, cu precădere a istoriei comunismului și a tranzițiilor regimurilor politice din Estul Europei în secolul XX. Autor și coordonator a peste 10 volume și a peste 70 studii de specialitate, cu o bogată experiență de cercetare în colective din țară și străinătate, membru în consiliile științifice a peste 10 publicații de specialitate, expert și evaluator în diverse foruri profesionale, inițiator al Școlii de Toamnă Politici Sociale în comunismul românesc, director al Masteratului Istorie, Memorie Oralitate în Secolul XX. din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie UBB.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, mâine, de Ziua Culturii Naționale, se vinde la Cluj
ian. 14, 2025 0
-
Recital de poezie și interpretare artistică la Muzeul de Artă din Cluj sâmbătă, de Ziua Culturii Naționale
ian. 14, 2025 0