Închide

Ambalajele vor fi colectate de astăzi, 30 noiembrie, prin Sistemul de Garanţie-Returnare. Ce pași trebuie urmați pentru încasarea garanției de 50 de bani?

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 30, 2023 1 364

După mulți ani de pregătiri, România trece de joi, 30 noiembrie 2023, la Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), menit să ajute la o mai bună colectare la deșeurilor, în condițiile în țara noastră e departe de țintele europene de colectare selectivă. Primii pași către acest sistem au fost făcuți în urmă cu 8 ani, dar termenele au fost ratate de fiecare dată. Ce trebuie să știi despre sistem, într-un ghid sintetizat de Economedia.

Nici termenul actual nu este unul dorit de cei care trebuie să implementeze sistemul, considerând că ar fi avut nevoie de mai mult timp pentru punerea lui la punct și pentru înființarea centrelor de colectare.

Ce știu românii despre Sistemul Returnare – Garanție

Chiar și așa, sistemul intră în vigoare din 30 noiembrie și, cu toate că aproape toți românii au auzit de el (87% la sută conform unui studiu Reveal Marketing Research, în creştere cu 21% faţă de situaţia consemnată în luna iunie 2023.), încă există confuzii despre modul de funcţionare a sistemului.

Astfel, doar o parte dintre respondenţii care au auzit de noul sistem menţionează deopotrivă ambalajele din plastic (90%), sticlă (75%) şi metal (50%) ca fiind eligibile. Pe lângă un nivel de conştientizare mai scăzut în cazul ambalajelor din metal, se diferenţiază şi un nivel crescut de confuzie în cazul a 25% dintre români care sunt de părere că ambalajele din carton fac parte din acest program.

În ceea ce priveşte volumele sticlelor, nivelul de confuzie este extrem de ridicat, cu doar 24% dintre respondenţi care menţionează volumul corect al ambalajelor incluse în sistem, iar cei mai mulţi (43%) consideră că toate ambalajele, indiferent de volumul acestora, sunt eligibile.

Referitor la alte particularităţi ce ţin de implementarea sistemului, cei mai mulţi dintre români declară că au auzit de valoarea de 50 de bani a garanţiei (72% vs. 53%, în iunie 2023) sau de data de 30 noiembrie 2023, când sistemul devine funcţional (57% vs. 24%). În plus, jumătate dintre români au cunoştinţă de faptul că se va plăti o garanţie obligatorie la ambalaje (50% vs. 45%, în iunie 2023).

Studiul de specialitate arată că 61% dintre respondenţi intenţionează să returneze întotdeauna ambalajele băuturilor cumpărate pentru a recupera garanţia de la achiziţie, cei cu vârste peste 45 ani (71%) şi cei din mediul rural (68% vs. 59% mediul urban) remarcându-se ca fiind cei mai disciplinaţi. Pe de altă parte, 36% dintre români au declarat că vor returna ambalajele ocazional, în special tinerii între 25-34 de ani (45%).

Cum va funcționa Sistemul

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, Sistemul de Garanţie-Returnare devine funcţional în România, ceea ce presupune că românii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când cumpără o băutură într-un ambalaj nereutilizabil, cu volum cuprins între 100 ml şi 3 litri, din sticlă, plastic sau metal.

Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Pe site-ul retur SGR sunt explicați grafic acești trei pași.

 

Este important de precizat că nu toate ambalajele care se încadrează în criteriile de mai sus vor fi acceptate pentru returnare în Sistemul de Garanție-Returnare, ci doar acelea care vor avea marcajul SGR.

Anca Marinescu, Corporate Affairs şi Communication Manager la RetuRO a declarat la începutul săptămânii trecute că ambalajele purtătoare de garanţie vor intra pe piaţă gradual, fiind vorba de o perioadă tranzitorie până la epuizarea stocurilor de produse existente deja la raft.

„Pentru consumatori cred că este foarte important ca fiecare dintre noi să înţeleagă cum va funcţiona la început sistemul şi că ambalajele cu garanţie vor fi gradual în piaţă, că va exista o perioadă tranzitorie în care la raft vor exista ambele tipuri de ambalaje. Să nu facă stocuri de acum în încercarea ca, la 30 noiembrie, să se ducă şi să recupereze garanţia pentru ele, pentru că nu vor putea. Numai ambalajele cu logo ‘Ambalaj cu garanţie’ vor fi parte din sistem, iar acestea încă nu sunt în piaţă”, a subliniat Anca Marinescu.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, a spus că produsele care au ambalaje cu marcajul SGR ar putea să ajungă pe rafturile magazinelor în cursul lunii ianuarie şi estimează că, cel mai probabil, primele astfel de ambalaje de pe piaţă vor fi cele din plastic.

„Pentru producători este importantă epuizarea stocului înainte ca noile produse cu marcajul SGR să ajungă la raft sau, aşa cum s-a amintit, va exista o complementaritate a lor la raft. O vreme le vom vedea în paralel. Ne aşteptăm în mod rezonabil ca produsele de ambalaje care poartă marcajul SGR să înceapă să ajungă la rafturile magazinelor în cursul lunii ianuarie. Acţiunea de producţie va începe la începutul lunii decembrie, deci în mod normal există un anumit decalaj de timp de la momentul la care produsul iese pe poarta fabricii şi până ajunge efectiv la magazin. Din perspectiva tipologiei de ambalaje, anticipăm că, cel mai probabil, primele ambalaje de pe piaţă vor fi cele PET şi vor urma sticla şi doza din aluminiu”, a precizat Leferman.

Și Gemma Webb, CEO & Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare a spus într-un interviu pentru Economedia că „în principiu, din motive practice, recomandăm ca aceste ambalaje să fie:

  •       Intacte, nedegradate și nedeformate – să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca, de exemplu, ele să poată fi scanate după formă și dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele noastre de numărare și sortare.
  •       Golite – nu curate, în sensul de a fi spălate. Orice cantitate de lichid care rămâne în aceste recipiente le afectează greutatea și există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate și cântărite. Desigur, există o marjă de greutate, dar recomandarea noastră este ca ambalajele de băuturi să fie golite complet, pentru a fi siguri de recuperarea garanției.
  •       Eticheta vizibilă și intactă. Pentru că aceasta va avea imprimate simbolul (logo-ul SGR) și codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, nu se poate confirma că ambalajele pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.”

Unde pot fi returnate ambalajele și cum sunt încasați banii

Recuperarea garanţiei va fi valabilă, după data de 30 noiembrie, doar pentru ambalajele cu sigla Ambalaj cu garanţie, a precizat administratorul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), RetuRO, într-un comunicat de presă.

Printr-o analogie foarte simplă, Sistemul de Garanţie-Returnare este similar cu utilizarea cărucioarelor de cumpărături în supermarketuri – clientul împrumută căruciorul în baza unei garanţii de 50 de bani şi, ulterior, după finalizarea cumpărăturilor, pentru a recupera garanţia, trebuie să returneze căruciorul.

Explicat pe larg, Sistemul de Garanţie-Returnare reprezintă un program prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase etc) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific – Ambalaj cu garanţie.

Produsele parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului, pe 30 noiembrie 2023, în funcţie de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piaţă.

„Aşadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu îşi facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanţie. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată şi până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiţionale”, se mai arată în comunicat.

În plus, pentru a fi returnate, ambalajele să fie intacte, nedegradate şi nedeformate, respectiv să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca acestea să poată fi scanate după formă şi dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare şi sortare.

Recipientele trebuie să fie golite de conţinut, deoarece orice cantitate de lichid care rămâne în acestea le afectează greutatea şi există posibilitatea să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite.

Ambalajele pot fi returnate la orice punct de colectare pus la dispoziţie de comercianţi, unde clienţii vor primi înapoi garanţia, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

În magazinele unde se preiau recipientele manual, clientul va primi garanţia înapoi în numerar. În supermarketuri, unde se folosesc, de cele mai multe ori, echipamente automate pentru colectarea recipientelor, clientul va returna ambalajul la aparat (RVM) şi va primi un voucher, care poate fi utilizat în magazin, la efectuarea cumpărăturilor sau se poate schimba la casă (sau la un punct special amenajat) pentru obţinerea de numerar, în cazul în care consumatorul nu doreşte să utilizeze voucherul de garanţie doar în acel magazin.

RetuRO subliniază faptul că produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianţilor, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând din 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piaţă produse care intră sub incidenţa SGR, fără să fie inscripţionate cu logoul şi codul de bare specific.

 

Un comentariu

  1. Toate bune si frumoase, dar nu ne spune nimeni unde sunt centrele de colectare, sau, poate, ca nici nu sunt si noi suntem nevoiti sa depozitam sticlele pana la sfantasteapta pentru a le putea returna si primi banii!

Scrie un comentariu