Al nu mai puțin de zecelea volum dintr-o colecție de articole despre istoria Clujului se lansează miercuri
Cultură by Actual de Cluj - mart. 10, 2025 0 94

Al nu mai puțin de zecelea volum dintr-o colecție de articole despre istoria Clujului se lansează miercuri.
Al zecelea volum din seria ”Povești despre Cluj” se lansează miercuri după-masa, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Coordonator e istoricul Tudor Sălăgean, care e și directorl muzeului. Volumul apare sub egida asociației Vechiul Cluj la editura Școala Ardeleană și cuprinde articole din istoria orașului scrise de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, Ancuța-Lăcrimioara Chiș, Lukács József, Sebastian‑Iacob Moga, Mircea Popa, Mihai Prodan, Gabriel-Virgil Rusu, Victor-Eugen Salcă, Tudor Sălăgean și Alexandru Simon.
Miercuri la aceeași oră e lansat și al optulea volum din Istoria Clujului de Jakab Elek, tradusă în limba română de istoricul Varga Attila. Evenimentul va avea loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. ”Iată că s-au publicat 10 volume și s-au împlinit 11 ani de „Povești despre Cluj””, spune președintele asoociației, Sebastian Moga. ”Cum trece timpul! Trecem și noi, dar dragul nostru Cluj rămâne la fel de frumos în evoluția lui. Chiar dacă acest fenomen are uneori rezultate mai bune, iar alteori mai puțin bune. Noi iubim orașul, orice ar fi. Am descoperit în acești 11 ani oameni faini, care știu extrem de multe despre Cluj. E important ca poveștile lor să rămână scrise, să nu se piardă. Am văzut, de asemenea, oameni care sorbeau cu pasiune informațiile primite. Le mulțumesc celor inimoși care au scris în toate volumele noastre, precum și celor nu mai puțin inimoși care le-au cumpărat și citit. Sunt mândru că Asociația „Vechiul Cluj” a lăsat ceva palpabil și frumos în urmă. Totuși, purtați de valul poveștilor, aș vrea să nu uităm un lucru: Clujul e al locuitorilor săi, indiferent de locul și data nașterii. Ce ar fi el fără ei”?.
”Istoria Clujului” de Jakab Elek nu este doar un proiect istoric, ci și un simbol al efortului colectiv de păstrare și de redescoperire a identității locale ce contribuie, semnificativ, la consolidarea moștenirii culturale a orașului. Apreciem această operă istorică vastă unde orice detaliu are o importanță aparte, iar fiecare nou volum reprezintă o fereastră deschisă către trecutul nostru, oferind cititorilor o perspectivă profundă și autentică asupra istoriei Clujului și a valorilor sale identitare”, spune istoricul Tudor Sălăgean despre noul volum din Istoria Clujului lansat miercuri. Volumul al VIII-lea din „Istoria Clujului”, traducere după Jakab Elek, care acoperă intervalul de timp de la finele secolului al XVIII-lea, respectiv domnia Împăratului Leopold al II-lea, pune în valoare trecutul orașului Cluj în Epoca Luminilor, așa cum o descrie „Cartea Secolelor” editată de renumitul academician maghiar în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, după cum arată istoricul Attila Varga.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Autostrada Transilvania: în ce condiții ar putea fi deschiși 27 kilometri în Cluj în acest an
mart. 18, 2025 0
-
Raport: dezastru în justiția din Cluj, numărul tot mai mare de cauze de judecat, criza de judecători și faptul că mulți dintre cei nou-intrați în sistem nu au suficientă experiență fac ca volumul de activitate să ajungă copleșitor
mart. 18, 2025 0