Închide

Afaceri de Crăciun la Cluj, cu brazi, globuri și moși

Economie by Actual de Cluj - dec. 24, 2022 0 291

Unii creează globuri, alții decoează brazi pentru hoteluri, pensiuni, sedii de firmă și case, alții închiriază „Moș Crăciuni”. Sunt câteva dintre afacerile de sezon care se desfășoară la Cluj. Cum arată cererea și cum au evoluat prețurile?

Jucu, localitatea din vecinătatea Clujului făcută cândva celebră de instalarea (și apoi plecarea) Nokia, e gazdă de afaceri mari de parc industrial – Bosch, De’Longhi, Ecolor furnizor IKEA, dar și casă de mici afaceri antreprenoriale. Printre acestea: un atelier cu trei angajați în care se pregătesc, pe parcursul anului, globuri care vor decora brazi de Crăciun. De fapt, în atelierul Fuleki Glass, se realizează globuri de sticlă, dar și decorațiuni și bijuterii de murano, scrie Economedia.

Fuleki Arpad Tibor, fondatorul atelierului, a studiat sticlă ceramică la Universitatea de Artă și Design, și a lucrat în domeniu înainte să se lanseze în antreprenoriat. De început a început cu ideea de a crea bijuterii din sticlă de Murano. “Facem asta și acum, dar mai mult pe timpul verii, facem și terarii de sticlă și decorațiuni”, spune Fuleki.

Globurile se vând la toate categoriile de clienți – la firme, la persoane fizice, la clienți guvernamentali.

 

Foto: Fuleki Glass, Facebook

 

Dacă îl întrebi de afaceri, antreprenorul recunoaște că anul care se încheie a fost unul complicat. “Am avut cerere, dar a fost în scădere și am fost afectați de multe scumpiri – la materie primă, la gaze, la curent. Criza din energie și inflația ne-au afectat destule de mult, dar ne-a afectat mai ales lipsa de materie primă, de sticlă. Noi o luam din Germania. Dacă era mai scumpă cu un procent, tot poți să faci ceva, problema mare a fost cu lipsa de materie primă și nu am făsit nici la alți producători. Ca încasări, cred că suntem cu o scădere de undeva la 50% față de anul trecut”, estimează antreprenorul. “La produse, creștearea a fost de 10-20%”, a completat acesta.

“Până anul acesta am vândut cam tot ce reușeam să producem, încheiam anul fără produse sau cu foarte puține pe stoc. Anul acesta am mărit producția și nu am reușit să vindem. Din ianuarie începem producția și asta facem tot anul”, spune proprietarul de atelier.

Pentru ca afacerea să meargă înainte, acesta plănuiește să se extindă și în afara țării. “Facem asta de zece ani și vom rămâne pe aceleași produse, dar ne vom mări piața. Acum avem vânzări în România și doar întâmplător dacă ajunge cineva din străinătate să ne vadă produsele și să cumpere”, spune Fuleki.

Brazi decorați pentru mall-uri, hoteluri, pensiuni

Dacă pentru cei mai mulți dintre noi, împodobitul bradului e tradiție de familie și moment de tihnă, există o serie de afaceri care se bazează pe firme și decoratori ca să-și împodobească restaurantele, pensiunile, show-room-urile și centrele comerciale în una dintre cele mai importante perioade de vânzări ale anului. De asemenea, tot mai multe persoane fizice apelează la astfel de servicii în prag de sărbători. Florăria la Vie en Rose din Cluj e una dintre firmele care au fost ocupate cu decorațiuni în acest sezon de iarnă, iar managerul său împărtășește pentru Economedia cum e influențată piața de inflație, cum arată cererea și oferta în sezon de sărbătoare în turbulentul an financiar care se încheie.

 

Mall-uri, pensiuni, case și bugetele pentru atmosfera de sărbători

Cătălina Potra e artist floral, absolventă de Peisagistică și, de câțiva ani, manager al florăriilor La Vie en Rose din Cluj, cu activitate în regiune. În afară de comerțul tradițional de buchete și aranjamente, florăriile pe care le administrează au lansat și vânzări online și se bazează mult pe clienții corporate și decorarea de evenimente. Povestea afacerilor de Crăciun a început ca o extensie a activității principale.

“Noi, pornind de la activitatea de florărie, ne-am axat mult pe evenimente – nunți, botezuri, evenimente corporate. Apoi a început să ne cheme lumea și pentru sezonul de iarnă – hai, îmi faci și mie ceva de Crăciun, așa cum faceți voi? Și, de aici, social media a avut un impact important. E foarte importantă social media – oamenii văd ce ai făcut într-o casă, vor și ei la fel. Le spunem că la fel nu facem, dar facem ceva la fel de frumos. Cam de șase ani avem activitatea aceasta și de sezon, de Crăciun. Pentru noi nu e o perioadă de vârf, dar e foarte bună în economia anului, pentru că ne pregătește pentru luna ianuarie, care e aproape moartă pentru vânzări”, spune Cătălina.

Iar afacerile de sezon merg bine. “În fiecare an, tendința e de creștere, lumea pune preț tot mai mult pe decor, atât persoanele fizice, pentru casele lor, cât și firmele, – decorăm birouri, intrări în firme, cu ghirlande, și brazi, cât și casele private”, spune managerul

“Anul acesta, au mers bine restaurantele, hotelurile, am decorat în zonă, în Cluj, în Zalău, la Maramureș, am avut printre clienți mai multe hoteluri și pensiuni. La Cluj, cele mai multe solicitări au fost de la companii, iar bugetele cele mai mari au fost la companiile de IT”, spune Cătălina, în orașul în care IT-ul e cel mai important angajator.

Chiar dacă marile bugete se învârt în segmentul corporate, cererea pentru decoruri de sezon vine și din zona privată.

“Am avut solicitări și pentru brazi, de la persoane fizice, pentru că oamenii vor ca locuințele lor să arate cât mai bine în acest sezon. Vor să aibă ceva diferit. Și mulți nu au timp și pentru ei contează să arate măcar bradul cât mai bine, chiar dacă de alte decoruri se pot ocupa ei”, a observat Cătălina.

Deși costurile nu sunt mici deloc, iar bugetele sunt de ordinul miilor de lei. Astfel, pentru apartamente un decor poate costa 5000 de lei, aici fiind inclus bradul de 2,1 metri, coronița de ușă și un aranjament de sezon. La case, unde decoratorii se pot juca cu decorațiuni de exterior/ interior și luminițe, prețul poate ajunge la 20.000 de lei. Cât despre partea corporate – restaurantele și hotelurile pot plăti chiar și 40.000 de lei pentru decor.

“Anul acesta s-a mers mult și pe varianta închirierii. Mai ales companiile au preferat să închirieze bradul, pentru a avea în fiecare an ceva diferit”, completează managerul de florării.

A avut inflația efecte în vânzări? “Florăriile au mers foarte bine, avem creștere continuă, a crescut și profitul. Am putut constata că pentru oameni contează florile și decorurile în continuare. Vor să își facă micul lor colț de rai măcar acasă”, spune Cătălina.

Nici acest domeniu nu a fost însă ferit de lovitura inflației, iar clienții trebuie să își pregătească în acest an bugete mai generoase. Cam cu 20% mai generoase, potrivit managerului de florărie. “Din cauza inflației, decorațiunile au crescut cam cu 25%, au crescut prețurile de achiziții la flori, la materii prime. Pot să spun că nu am avut asemenea creșteri până acum de când suntem pe piață. Mergeam cam pe un 5-10%. Dar oamenii au înțeles. Adică au comandat în continuare, nu am avut scădere în activitate”, spune Cătălina.

Moșul mai scump de la Cluj

La fel ca apartamentele, și Moșul e mai scump la Cluj. La București a crescut cererea, a crescut și oferta, iar prețurile au scăzut. La Cluj, oferta a scăzut, cerere este, iar prețurile au crescut. Dacă în București găsești un “Moș” pentru 300 de lei, la Cluj e 800, exemplifică Tudor Bogdan, care administrează astfel de servicii la Cluj. Acesta spune că cererea e mai mare pe partea privată și la grădinițe, dar pe segmentul de corporații a scăzut cam cu 70%. Bugetele pentru evenimentele de Crăciun s-au redus semnificativ, iar cele de Crăciun pentru copiii angajaților au devenit aproape inexistente, au putut constata jucătorii din piață.

Prețurile diferă și în funcție de segmentul de piață – de la 400 de lei pentru grădinițe, la aproximativ 1000 de lei pentru firme.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu