Închide

Actrița Catrinel Dumitrescu primește Premiul de Excelență la ediția din acest an a celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj. A fost actriță la Cluj 10 ani

Actualitate by Actual de Cluj - mai 28, 2024 0 76

Actrița Catrinel Dumitrescu primește Premiul de Excelență la ediția din acest an a celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj.

Actrița primește premiul de excelență la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania și va participa și la o proiecție specială a filmului ”Căsătorie cu repetiție” din 1985, regizat de Virgil Calotescu, ce va avea loc sâmbătă,22 iunie, de la ora 17 la Cinema Arta. ”Erau vremuri în care se tăcea dureros în speranţa că din tăcerea asta va ţâşni cândva un strigăt”, spunea recent Catrinel Dumitrescu despre rolul din cinema care a consacrat-o. E vorba despre cel din Buletin de București, în regia aceluiași regizor, cu doi ani mai devreme, în 1983, unde interpretează o proaspătă absolventă de facultate care încearcă să facă rost de un buletin de București pentru a rămâne în Capitală.

”Acest rol nu a venit însă de nicăieri”, spun organizatorii festivalului de film de la Cluj. ”Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu. A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.
Împreună cu soțul ei, regretatul actor Emil Hossu, a jucat timp de zece ani un spectacol cu imens succes la public: ”Doi pe o bancă” de Aleksandr Ghelman.

În film, Catrinel Dumitrescu a fost Laura, fiica cea mare a învățătorului, în ”Blestemul pământului – blestemul iubirii” (1980), ecranizarea lui Mircea Mureșan după romanul „Ion” de Liviu Rebreanu. Nicolae Corjos – autorul celebrei serii Liceenii – o va distribui în două filme: ”Ora zero” (1979) și ”Pădurea nebună” (1982). Succesul va veni însă o dată cu ”Buletin de București”, un hit care a adus în săli peste 3,8 milioane de spectatori în cinematografele din România. A jucat și în continuarea ”Căsătorie cu repetiție”. Din filmografia ei mai fac parte și titluri precum ”Râul care urcă muntele” (r. Cristiana Nicolae, 1977), ”Omul care ne trebuie” (r. Manole Marcus, 1979) și ”Pădurea de fagi” (r. Cristina Nichituș, 1986) Cel mai important rol al lui Catrinel Dumitrescu în cinematografia de după 1990 este cel din ”Aurora”, în regia lui Cristi Puiu, difuzat în 2012, pentru care actrița a fost nominalizată la premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu