Închide

Activiștii din oraș îi ridiculizează pe mai marii Primăriei deoarece țin centrul Clujului în șantier de mai bine de doi ani/ Vor să taie panglica inaugurală a străzii Universității, așa cum e și fac eveniment cetățenesc

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 08, 2023 1 895

Cu noi informații, vehiculate încă neoficial, potrivit cărora șantierul la cele zece străzi din zona Kogălniceanu la care se lucrează în centrul Clujului din 2021 nu se va termina până la finalul anului acesta așa cum a anunțat primarul Emil Boc, activiștii din oraș cheamă clujenii să se bucure de strada Universității așa cum e și să o inaugureze simbolic.

“Hai să lăsăm strada Universității fix așa cum e și să o inaugurăm! Oricum era clar de prin iunie că nu o să fie gata în toamna asta. Hai să nu ne mai chinuim până-n primăvara viitoare. Hai să zicem că suntem mulțumiți, și să tăiem panglica. De luat, oricum am luat-o deja în folosință, toată vara. Iar strada e super faină acum. Vă invit să călcați pe ea! E spațioasă, traficul e zero, mormanele de dale sunt un super mobilier urban multifuncional. Uneori fac slalom printre ele, alteori îmi rezem bicicleta de ele, le reconfigurez creativ cu prietenii când vrem să ședem la o bere, dealurile de material crează un peisaj dinamic și spontan, pietrișul e folosit de copii la marea lor bucurie, iar părinții stau relaxați că plozii lor sunt în siguranță. E un fel de plajă fără mare. E chiar super fain. Ar fi păcat să o mai tot lungească, că numai o strică. Hai să zicem că e foarte bine acum, hai să facem un bine orașului și să o inaugurăm noi, cetățenii, fix așa! Facem?”, e îndemnul activistului clujean Istvan Szakats, postat pe Grupul de Facebook Clujul Civic.

Deja în mediul online a fost creat un eveniment pentru inaugurarea străzii Universității, programat odată cu începerea școlii, în 11 septembrie, însă de la ora 18.00.

Strada Universității a fost vara aceasta în centrul unui scandal, după ce mai mulți activiști din Cluj s-au opus îndepărtării teilor maturi de pe stradă și înlocuirii cu alte specii noi (glădiță, ca pe o arteră din Viena). După proteste pe teren, o petiție cu mii de semnături, o dezbatere de 6 ore întreținută cu sârg de primarul Emil Boc (oficialul a fost acuzat că a monopolizat-o) și discuții în comisia de urbanism de la municipiu, Primăria a anunțat că teii de pe Universității nu vor mai fi înlocuiți, în afară de doi, încă nedezvoltați și situați la începutul străzii.

Deja, un organizator de festivaluri din Cluj, a postat imagini care arată cum se văd noii copaci plantați în zonă, salutând faptul că teii umbroși au rămas.


(Sursa: Andi Daiszler/Facebook)

Oficialii Primăriei au anunțat la finalul lunii februarie 2023, după o vizită pe șantierul de pe strada Kogălniceanu (modernizarea a zece artere din centrul Clujului), că lucrările sunt la 65% dar și că ele vor fi gata în a doua partea a acestui an. Ulterior, primarul Boc a anunțat că șantierul va fi gata la finalul anului. Lucrările au fost contractate în 2021, de șantierul ocupându-se Astor Com și Regia Autonomă a Domeniului Public (entitate în subordinea Consiliului Local). Termenul anunțat pentru finalizarea lucrărilor a fost de 19 luni (de la ordinul de începere a lucrărilor care a fost data în vara lui 2021, luna iulie). Adică la momentul vizitei de șantier din februarie.

Vizita pentru evaluarea lucrărilor de pe șantierul din centrul Clujului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac) a avut ca scop și lămurirea situației grupului statuar Școala Ardeleană, situat lângă sediull UBB, statuie a cărei coborâre la nivelul pavajului nu a fost pe placul Consiliului Civic Local care a cerut la începutul anului ca statuia să stea pe soclul ei inițial. Ulterior și acest subiect a fost prilej de dispute și acuze publice, primarul anunțând că a cerut refacerea soclului inițial al statuii.

După ce TIFF a anunțat vara aceasta evenimente pe strada Kogălniceanu, însă nu a mai reușit să folosească artera, primul frstival care a utilizat strada (cu șantier la 90%, după cum arăta în august viceprimărița Olah Emese) au fost Zilele Maghiare care au organizat aici în luna august un târg al meșteșugarilor. O inițiativă onorabilă, însă care a testat nervii participanților care au accesat evenimentele prin șantierul de pe strada Universității.




(pavajul ar fi cel care ține lucrările le loc, după cum au arătat constructorii public? Având în vedere că trebuie tăiate manual pietrele, potrivit proiectului)

Un comentariu

  1. cel mai corect ar fi sa ne strangem.la.alegeri si sa achimbam de la primar pana jos la portar tot in primaria cluj.motivele le stim toti chiar si ei si nu are sens sa le enumaram.motivele sunt multe si foarte grave.o zi buna

Scrie un comentariu

Articole similare