Închide

Activiștii din Cluj: „Boc s-a lepădat de metrou la ședința Consiliului Local”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2022 2 557

Activiști din Cluj sesizează pe grupul Clujul Civic de pe Facebook că primarul Emil Boc începe să se dezică de proiectul metroului, mai ales că nici finanțarea, nici termenele impuse pentru cheltuirea banilor din PNRR, nu ajunge, respectiv nu au cum să fie respectate.

Activistul István Szakáts trece în revistă mai multe declarații pe care primarul Emil Boc le-a făcut, începând cu 2017, privind proiectul metroului, arătând că, în prezent, edilul a început să se acopere politic, în cazul unui eșec al proiectului metrou.

Despre proiectul metroului se glumește printre specialiști că este cel mai susținut proiect al orașului deoarece toată lumea știe sigur că nu se va face.

2017.05.
“Soluția metroului nu se poate implementa la Cluj, pentru că avem un oraș cu jumătate de milion de oameni și cu un cost de 5 miliarde de euro pentru metrou. Ar fi o soluție care nu se poate susține financiar. Sunt realist că ar fi ideal să avem o soluție de metrou, dar nu este sustenabilă.”
2017.10.
“Nu o facem noi, o va face altcineva. Va trebui făcută la un moment dat. La 400.000 de locuitori nu îţi trebuie metrou, dar când ai trecut de 500.000 spre un milion sunt oraşe care îşi asigură mobilitatea urbană prin metrou. “
2018.04.
“Este un proiect pe termen lung al Clujului, vreau să fie foarte clar, am spus-o din primul moment. “
2020.04.
“Este cel mai important proiect de mobilitate din istoria Clujului, care urmăreşte dezvoltarea zonei metropolitane Cluj. Este un proiect despre viitorul Clujului. La starea de congestie a Clujului, metroul este soluţia”.
2020.05.
“este cel mai important proiect de infrastructură din istoria Clujului. Acest proiect integrat își propune să contureze viitorul Clujului pentru mai multe investiții, pentru mai multe locuri de muncă bine plătite și pentru a asigura mobilitate locuitorilor din Cluj și din întreaga zonă metropolitană.”
2021.09.
“Centura e mai complicată decât metroul. La Metrou e mai simplu. E subteran. Și acolo e super complicat, evident, dar nu ai obstacole așa cum ai la centură.”
2021.11.
“Au fost analizate 5 alternative pentru a găsi cea mai bună soluţie. Din toate aceste analize, metroul e singura soluţie viabilă şi necesareă şi vorbesc pe baza documentelor oferite de specialişti care cu asta se ocupă.”
2022.01.
“Niciodată Primăria nu a spus că metroul este mai important decât centura sau că centura este mai importantă decât metroul”
2022.07 iunie Consiliul Local
“Cine a prioritizat metroul să rămână în PNRR? Ministrul Drulă. Cineva a scos cu ranga centura metropolitană de la autostrăzi, și acel nume este Drulă. Cu ce drept domnul ministru Drulă ne-a prioritizat metroul și nu centura, cu ranga, de la Bruxelles? Că nu ne-a întrebat, oare ce vreți voi să prioritizați, dragi clujeni?”
În prezent, proiectul metroului din Cluj este în faza de licitație de proiectare și execuție. Contractul are o valoare de 6,66 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și se întinde pe opt ani. Proiectul mizează pe o finanțare de 300 de milioane de euro din PNRR. Ofertele urmează să se depună luna aceasta, după ce termenul inițial a fost decalat cu 45 de zile.

Spre deosebire de contractele pentru metroul din București, licitația pentru linia de metrou de la Cluj-Napoca este un contract „la cheie” care include toate componentele, de la structura tunelurilor și a stațiilor până la instalații, finisaje și automatizare. Totodată sistemul de siguranță și automatizare a circulației trebuie să permită nivelul de automatizare „GoA4” (driverless) adică rame fără mecanic de tren.

Pentru M1 Cluj-Napoca sunt prevăzute și 16 rame noi. Flota de material rulant va fi constituită din trenuri cu trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri.

Traseul liniei de metrou ușor (metro light MTR-L) este următorul:

Secțiunea VEST: Strada Șesul de Sus – Strada Teilor – Liziera pădurii (între Str. Eroilor și Str. Subcetate) – Str. Abatorului – Cazarmă Florești – viitorul Spital Regional de Urgență – Str. Răzoare, cu stațiile: 1. Țara Moților (Teilor), 2. Teilor (Eroilor), 3. Copiilor (Subcetate), 4. Sănătății (Spitalul de Urgență), 5. Prieteniei (Răzoare); Secțiunea CENTRU: Drumul Sfântul Ioan – Str. Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Str. Memorandumului – Piața Unirii – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Mărăști cu următoarele stații: 6. Natura Verde (Bucium), 7. Mănăștur (Izlazului), 8. Sfânta Maria (Câmpului), 9. Florilor (Cluj-Arena), 10. Sportului (Mihai Eminescu), 11. Piața Unirii, 12. Piața Avram Iancu, 13. Armonia (Petofi Sandor), 14. Piața Mărăști; Secțiunea EST: Ramura Muncii: Piața Mărăști – Aurel Vlaicu – IRA – Strada Beiușului – Bulevardul Muncii, cu stațiile 15. Transilvania (Siretului), 16. Viitorului (IRA), 17. Muncii; Ramura Sopor: Piața Mărăști – Strada Teodor Mihali – Strada Alexandru Vaida Voevod – Sopor, cu stațiile 18. Cosmos (Alexandru Vaida Voevod), 19. Europa Unită (Becaș) și cu Depoul Sopor.

sursă foto: simulări proiect metrou/Primăria Cluj-Napoca

2 comentarii

  1. Și de unde au dedus acești activiști că Boc s-ar fi lepădat de metrou? A afirmat primarul în clar acest lucru, cu subiect și predicat? Eu cred că nu. Eu înțeleg din text doar că era furios pe faptul că deși atât centura metropolitană cât și metroul au fost incluse inițial in PNRR, din motive mai mult decât evidente, Drula a scas-o. S-a preferat includerea autostrăzilor Moldovei, care la ora aceea nu aveau nici măcar studiu de oportunitate. Cine a făcut aceste afirmații, are in orice caz serioase probleme de înțelegere a lb. române, asta ca să nu fac referire la analfabetismul funcțional. Oameni buni, cu metroul s-a ajuns prea departe pentru a se mai putea da înapoi și nimeni nu-i chiar atât de nebun ca în loc să piardă un proiect, Clujul să le piardă pe amândouă. Merg mai departe cu logica, de ce sau ce motive ar avea municipalitatea să renunțe la acest proiect priotitar, mai cu seamă in acest stadiu?

  2. Proiecte aprobate (cu surle și trâmbițe) în anul 2020 de Primarul Mun.Cluj-Napoca: Hotărârea nr.709/10.09.2020, demolare centrală termică de bloc și amenajare parc, str.Primăverii nr.4, f.n.; modernizare intersecție str.Primăverii cu str.Izlazului; modernizare Parc Primăverii; construire sens giratoriu în zona Platinia, str.Moților etc. Toate sunt PROMISIUNI NEONORATE ale D-lui.Boc din anul 2020.

Scrie un comentariu