Închide

Activiștii de mediu din Cluj cer pontoane ca-n afară pe lacurile din amontele Someșului mic, semnalând că forul județean investește bani grei doar în infrastructură rutieră

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 17, 2023 0 101

Asociațiile MiniMass / Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil propun investiții la râu, plus lacuri, și pontoane publice în amonte de Someșul mic, susținute din bugetul Consiliului Județean pe 2023.

Potrivit proiectului de buget, din 420 de milioane de lei pentru dezvoltare 307 milioane de lei sunt investiți în infrastructură rutieră, semnalează activiștii de mediu clujeni.

„În secolul schimbărilor climatice, Consiliul Județean trebuie să găsească un echilibru mai bun între investițiile în infrastructură rutieră și în transport sustenabil, fie că e public, velo ori pietonal. Lacurile de la munte și râul Someș sunt un culoar verde albastru care merită amenajat minim invaziv pentru a dezvolta un turism sustenabil la Cluj. Cum fondurile din PNRR nu ajung pentru investițiile velo la Cluj decât în foarte mică măsură, Consiliul Județean trebuie să găsească alte resurse la bugetul pe 2023, mai ales că în momentul de față este clar dezechilibrat în favoarea traficului auto”, indică Adi Dohotaru, președinte Societatea Organizată Sustenabil SOS

De când s-au amenajat trasee turistice și de când s-a stopat ambarcațiunile motorizate termic, lacul Tarnița și împrejurimile au beneficiat de o explozie de turiști și practicanți de sporturi nautice ecologice, atrage atenți și CCN. Oficialii organizației spun că problema principală pentru turiști la Tarnița, dar și la alte lacuri, e că nu există asigurat de Consiliul Județean în parteneriat cu autoritățile locale și administratorii publici ai lacurilor acces public și pontoane publice de lemn pentru a încuraja relaxarea și contactul cu apa.

„Urmează să se înceapă proiectarea pentru culoarul verde-albastru al Someșului din Grigorescu până la Gilău și la un moment dat se va realiza și practic. Dar utilitatea va fi mult redusă dacă nu va fi continuat în amonte, de-a lungul malului stâng geografic al Someșului Mic și salbei de lacuri de acumulare Gilău, Someșul Cald și Tarnița, să poată ajunge multitudinea de potențiali interesați care astăzi o pot face doar cu autoturismul. Pista e extrem de atractivă din cauză că drumul județean este foarte aglomerat și îngust și traficul auto intens descurajează accesul cu bicicleta, deși ca distanță de Cluj și ca diferență de nivel ar fi o alternativă pentru foarte mulți clujeni și floreșteni”, atrage atenția Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN)

 

 

(Ponton du lac d’Azur emmanuel cateau Flickr)

Model de ponton, prezentat de activiști:

sursă foto cover: Pan Ioan – Someș – tură cu bicicleta

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare