Închide

Absolventă de UAD, face afacere din pantofi unicat

EconomieEducaţie by Mihai Prodan - iul. 10, 2015 0 1819

O tânără școlită la Cluj, absolventă a UAD, și-a deschis o afacere mai puțin obișnuită: concepe și produce genți și pantofi unicat.

Anca Țința e absolventă a Universității de Artă și Design și, de un an, concepe și produce pantofi unicat – iar de trei ani, genți din piele, la prețuri de la 250 de lei. „Gențile și pantofii îmi plac dintotdeauna”, spune ea. „Înainte să încep să fac asta, mă uitam mereu la detalii – cum sunt făcute, cum sunt croite, la finisaje”.

ancatinta3Anca Țința își vinde produsele pe care le creează și produce singură la diverse târguri – iar cel mai recent, pe aleile parcului central din Cluj, la festivalul Jazz in the Park. Am întrebat-o cât a investit până acum în afacere, când își recuperează banii și cam câte produse a vândut până acum, dar se abține de la cifre. „Am investit în mașini de cusut, materiale, scule de lucru, accesorii, n-aș putea să spun o cifră. Cantitatea nu e mare, afacerea e încă la început și mai sunt multe aspecte de pus la punct. Prima comandă am primit-o de la un prieten din București, el a prezentat-o în cercul lui de prieteni și au mai sosit și alte comenzi, apoi afacerea s-a extins cu ajutorul facebook-ului și al târgurilor”, spune ea.

Am întrebat-o dacă pregătirea la Universitatea de Arte și Design a ajutat-o în vreun fel în acestă direcție, a conceperii de produse unicate, să spunem de artă. Dar nu în mod necesar, spune ea. „Pregătirea la UAD m-a ajutat foarte mult să îmi dezvolt latura estetică, să gândesc design-ul unui produs, dar în cadrul UAD practic nu am făcut nimic asemănător cu ce fac acum. Am terminat design textil, dar ce am studiat mi-a format gustul pentru calitatea materialelor, prețiozitatea lor, pentru culoare. Am primit o bursă Erasmus în Letonia și acolo am făcut un curs de leather art”.

Cum își convinge clientele să-i cumpere produsele? „De obicei nu trebuie să le conving, produsele își fac destul de bine munca de lămurire. Lumea care cumpără e conștientă că sunt produse lucrate manual, din materiale de calitate, și înțelege și prețul. Pe alții îi convinge faptul că cineva mai are curajul să facă munca astamanual, să producă fără utilajele dintr-o fabrică”.

Anca Țința vinde sandalele la prețuri care încep de la 180 lei și pantofii – de la 250 de lei, iar gențile – între 200 și 500 de lei. „Nu îmi place să fac design extravagant”, spune ea, „mă inspiră materialele pe care le folosesc: văd o piele foarte frumoasă și mă  gândesc ce mult mi-ar plăcea să văd un pantof sau o geantă din materialul respectiv. Dar preferații mei sunt pantofii cu imprimeu cu dungi și sandalele verde electric”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare