Închide

A murit fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din Cluj. A fost deținut în lagăre de muncă forțată, exmatriculat repetat din școală

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2019 0 1656

A decedat cunoscutul medic clujean Traian Mihai Neamțu, deținut în închisorile comuniste și fost președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici – Filiala Cluj.
Medicul a decedat luni. S-a născut la 19 august 1934 în comuna Mintiu Gherlii, unul dintre cei patru copii ai secretarului Plasei Dej, Augustin Neamțu, și al soției sale, Valentina, oameni înstăriți și respectați în zonă. Rămas încă de copil fără tată, după instaurarea comunismului în țară, familia este inclusă în categoria chiaburilor, trebuind să suporte cote și impozite exagerate, apoi să evacueze casa și toate anexele gospodărești pentru a fi folosite drept sedii pentru Miliție și Gospodăria Agricolă. După școala primară făcută în localitatea natală, urmează cursurile Liceului Petru Maior din Gherla de unde este exmatriculat în 1952 datorită unor activități îndreptate împotriva regimului. Reprimit cu greu în învățământ, în 1954 reușește să obțină bacalaureatul la Liceul Comercial din Cluj după care, între 1955 și 1957 efectuează serviciul militar. În 1957, prin examen, este admis ca student la Institutul Medico-Farmaceutic din Cluj, dar în același an este exmatriculat datorită descoperirii originii sale familiale.
În anul 1958 începe perioada anilor negri pentru familia Neamțu. Fratele mai mare, Augustin, este arestat în iunie și condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale și acte de teroare. Traian a fost arestat în iulie și condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru aceeași faptă, iar mama lor a fost condamnată pentru tăinuire și favorizare. În sarcina celor doi frați a fost pusă apartenența la o organizație anticomunistă clandestină și trimiterea unor scrisori dușmănoase către Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român.
În ceea ce-l privește pe Traian Neamțu, detenția determină cunoașterea unei părți însemnate a gulagului comunist – a fost deținut în penitenciarele din Cluj, Gherla și Galați, dar și în lagărele de muncă forțată de la Periprava și din Balta Mare a Brăilei din Stoenești, Giurgeni, Salcia, Strâmba. După executarea a șase ani din condamnare, în iunie 1964 a fost eliberat în urma grațierilor colective. Revenind acasă, dă din nou examen la Facultatea de Medicină din Cluj unde reușește să intre și să parcurgă întregul ciclu universitar, și își ia licența în 1970, și ulterior obține și un doctorat în domeniul psihiatriei. Este autor a trei cărți de specialitate și a peste 150 de comunicări și studii științifice publicate în țară și străinătate. Evoluția și rezultatele sale profesionale l-au impus ca medic-șef al Centrului de Sănătate Mintală din Cluj pe care l-a condus vreme de peste trei decenii. „A fost un adevărat intelectual și un doctor de valoare, dedicat practicii și cercetării medicale”, explică Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

După evenimentele din decembrie 1989 s-a implicat, încă de la înființare, în activitatea Asociației Foștilor Deținuți Politici din județul Cluj dar și de la nivel național. În perioada 2000-2014 a condus și coordonat Filiala județeană Cluj a AFDPR. Doctorul Neamțu a contribuit major la edificarea impunătorului Monument al Rezistenței Anticomuniste situat în centrul Clujului, care a fost inaugurat în anul 2006. S-a îngrijit, împreună cu alți foști deținuți politici, de construcția și întreținerea Memorialului cu Paraclis, ridicat în cimitirul de lângă Penitenciarul Gherla, precum și de amenajarea Cimitirului din Dealul Cărămidăriei, ambele obiective memoriale fiind dedicate deținuților politici care au murit în temnița Gherlei. De asemenea, la fostul sediu al Securității fostei Regiuni Cluj, situat pe str. Republicii la nr 23, a reușit să înființeze un sediu al filialei locale a AFDPR, organizând o mică expoziție permanentă dedicată victimelor Securității din zonă, iar prin propriul efort material, în fostul spațiu al arestului situat la demisolul clădirii, a renovat două celule pe care le-a adus la stadiul inițial din epocă.
Slujba de înmormântare, organizată în ritul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, are loc joi la ora 14, la capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu