Închide

A murit directorul filarmonicii Transilvania, Marius Tabacu

Cultură by Actual de Cluj - oct. 09, 2020 1 1722

Directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Marius Tabacu, a decedat.

Tabacu s-a născut în 13 ianuarie 1952 în comuna Tăuteu din Bihor. A absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” la secția pian în 1976, an din care, până în 1990, a fost profesor la liceul de muzică din Cluj. Pentru trei ani, ulterior, a fost redactor la studioul de radio și televiziune din Cluj. Din 2007 a fost directorul Filarmonicii de Stat Transilvania.
A tradus între altele din maghiară în română Trilogia Transilvană de Bánffy Miklós, traducere la care a muncit mai mulți ani, căci din 1982 are certificat de traducător din limba maghiară în română.

”Ne e foarte greu acum să găsim cele mai potrivite cuvinte care se pot spune în astfel de momente, în care, de obicei, vestea produce agitație și durere. Dar ni-l vom aminti întotdeauna stând în loja principală, pe scaunul lui din colțul din stânga, cu fața rezemată în palma stângă, urmărind cu atenție concertele, sau, cum îl cunoaștem doar câțiva, pe scaunul de la biroul lui, lăsat pe spate, cu mâinile încrucișate pe piept, ascultând ce ai de zis și făcând ca orice problemă să pară mai puțin gravă”, transmite Filarmonica de Stat Transilvania. ”A fost un gentleman al unei lumi care a cam apus. Un om care credea în tine, căruia îi plăcea să te lase să faci cum crezi că e mai bine, fără să încerce să își impună personalitatea de director. Și asta tocmai dintr-o incredibilă forță interioară și dintr-o împăcare cu sine însuși. Nu avea niciodată nimic de demonstrat, nimic de impus, totul era o discuție, o încercare de a înțelege multiple puncte de vedere”.

Filarmonica de Stat Transilvania are concert diseară, în care-l va omagia pe Tabacu și va păstra un moment de reculegere în amintirea lui.

Un comentariu

Scrie un comentariu