Închide

A început „vânătoarea” de chirii. Locuințele din cel mai scump oraș din țară costă de la 200 de euro pe lună la peste 5000

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 16, 2018 0 367

Cea mai mică sumă pe care poate spera un locuitor al Clujului să o plătească pe o garsonieră este 200 de euro pe lună. Dacă vorbim despre case, chiriile lunare ajung la mii de euro. Asta în contextul în care Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară în clasamentele privind piața imobiliară din România.

Noua generație de studenți populează deja Clujul pentru înscrierile de la facultate, iar unii dintre cei care tocmai și-au încheiat studiile se pregătesc să se instalaze, cu loc de muncă, în orașul studenției.”A luat startul “vânătorea” de chirii în Cluj-Napoca, ce va culmina în perioada sfârşit de august – septembrie, când se apropie începutul noului an universitar”, menționează reprezentanții portalului CompariImobiliare.ro, care au realizat un top al extremelor de pe piaţa chiriilor din municipiu. Ar fi vorba despre „cele mai ieftine şi cele mai scumpe oferte pentru închirierea de garsoniere”, apartamente cu 2 camere şi case din Cluj-Napoca. Preţurile sunt valabile pentru jumătatea lunii iulie 2018.

Conform ofertelor acestui portal, cea mai mică sumă pe care poate spera un locuitor al Clujului să o plătească pe o garsonieră este 200 de euro. Pentru acești bani, accepți să locuiești într-o suprafață de numai 21 mp, într-un cartier periferic al orașului – Dâmbu Rotund – într-un bloc vechi, în garsonieră „confort 2”. Aceeași sumă este cerută și pentru o garsonieră de 28 mp în Gheorgheni, la etajul 7 al unui bloc construit înainte de 1990. Dacă îți dorești, însă,o locuință ceva mai primitoare, costul lunar poate trece de 300 de euro. O garsonieră de aceeași suprafață (28 mp) în același cartier Gheorgheni te poate costa își 320 de euro pe lună; dar, în acest caz, locuința arată ceva mai bine și are dotări mai moderne. Ceva mai scumpă este o garsonieră recent renovată (la etajul III) de 28 mp în Mărăști, cu o chirie de 340 euro/lună.

Cauți un apartamente de două camere? Cele mai ieftine variante sunt un apartament de 52 mp în Mănăștur – pentru 260 euro pe lună și unul de 60 mp în Zorilor – 270 euro/lună. În aceste cazuri, nu ar trebui să vă faceți mari speranțe pentu un apartament aerisit sau prietenos – descrierea „mobilat clasic” și imaginile postate online ar putea să te ducă mai degrabă cu gândul la un decor bun de  turnat un film cu acțiunea în anii ’80 (există chiar și bibelouri). La cealaltă extremă se află două apartamente din zona centrală care costă 1000 euro/lună. Unul dintre ele este compartimentat în living, bucătărie cu loc de luat masa, antreu, dormitor matrimonial și are două băi. Celălalt are living cu bucătărie, dormitor și spațiu de birouri, amenajat în vremuri contemporane și recomandat ca fiind „ideal ca apartament de protocol”. Dacă vorbim de costuri: ceva mai acceptabile – dar nu ieftine – sunt locuințele din Florești. Aici, pentru 230 sau 250 euro pe lună găsești apartamente de 55-56 mp.

Există, desigur, oferte și pentru cei interesați să închierieze case. Pentru 400 euro pe lună, doritorii pot găsi o casă de suprafața unui apartament de două camere (60 mp), în zonă semicentrală. O casă și mai mică – de numai 50 mp – se închiriază în cartierul Gheorgheni pentru 450 euro/lună. Sumele cerute ajung însă la mii de euro. Astfel, o casă de 550 mp din Bună Ziua e scoasă pe piață pentru 4.500 euro/lună. În topul clasamentului se află o casă de 500 mp din Zorilor, care poate fi închiriată pentru 5.500 euro/lună.

Vezi și:

A început sezonul „fierbinte” pe piața chiriilor, în cel mai scump oraș imobiliar din țară. Cum se descurcă cei mai vulnerabili locuitori ai municipiului?

 

 

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu