Închide

A furat cafea și ciocolată din două magazine din Cluj, a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu executare, sentință definitivă și executorie

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2022 0 4054

Un tânăr a furat cafea și ciocolată din două magazine din Cluj, a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu executare, sentință definitivă și executorie.

Faptele datează de la începutul anului trecut: în 8 ianuarie 2021 și 14 ianuarie, acționând în mod repetat dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, în două situații, inculpatul a sustras cafea și ciocolată din magazinele aparținând unei firme din Cluj, de fiecare dată luând produsele de pe raft și ascunzându-le în geantă, fiind oprit apoi de către angajați înainte de a trece de casa de marcat, respectiv în momentul părăsirii magazinului, asupra sa fiind descoperite produsele sustrase.

Prejudiciul a fost calculat la 181 lei, recuperat. Inculpatul a recunoscut faptele și a cerut să fie judecat în baza procedurii simplificate, care prevede că se administrează doar probele din cursul urmăririi penale, fapt ce reduce și cuantumul pedepsei aplicate, cu o treime. Sentința primei instanțe – 11 luni de închisoare, cu executare. A atacat decizia cu apel la Curtea de Apel, care însă a respins cererea, astfel că sentința a rămas definitivă.

Motivul este că inculpatul are deja nu mai puțin de cinci condamnări pentru fapte similare și, deși e tânăr, nu e încadrat în muncă, preferând să fure. ”S-a ţinut seama de persoana inculpatului – tânăr, fără loc de muncă, cu numeroase antecedente penale, similare, ceea ce indică, la fel cu circumstanţele prezentei infracţiuni (timp redus între actele materiale, cu rucsac asupra sa, in magazine, cu alte persoane de faţă) – un mod de viaţă, un mod de a-şi obţine cele necesare traiului zilnic, indică lipsa atitudinii corespunzătoare faţă de normele de convieţuire în societate, lipsa respectului faţă de proprietatea altei persoane, indică faptul că pedepsele executate anterior nu au dus la formarea acestei atitudini corecte de convieţuire în comunitate”, a arătat prima instanță.
Din aceste motive, instanţa s-a orientat spre pedeapsa închisorii, redusă cu o treime, însă într-un cuantum mai ridicat faţă de minimul de 4 luni închisoare, la 11 luni.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel inculpatul, solicitând reducerea pedepsei aplicate de prima instanţă; în esenţă, inculpatul îşi întemeiază cererea, pe aspectul că a recunoscut de la început comiterea faptelor şi că prejudiciul cauzat este foarte redus, fiind recuperat integral. ”În ceea ce priveşte împrejurarea că prejudiciul cauzat este redus şi a fost recuperat Curtea reţine că acesta, într-adevăr, are un cuantum redus însă acest aspect se impune a fi analizat în contextul frecvenţei comiterii de către inculpat a aceloraşi gen de fapte iar împrejurarea că prejudiciul a fost recuperat nu constituie un aspect care se datorează inculpatului ci vigilenţei agenţilor de pază de la sediul părţii civile”, a arătat în schimb instanța de apel. ”De altfel, nici circumstanţele personale ale inculpatului nu pledează în favoarea solicitărilor acestuia în condiţiile în care, deşi este tânăr şi apt de muncă, nu este angajat, optând să-şi procure în mod facil, prin însușire pe nedrept, produsele necesare existenţei cotidiene, dovadă fiind numeroasele sale antecedente penale”.

Decizia Curții de Apel a fost dată în 25 noiembrie și e definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare