Închide

A fost fixat termenul la care instanța judecă cererea de intrare în faliment a fabricii Clujana

Economie by Actual de Cluj - nov. 17, 2022 0 179

A fost fixat termenul la care instanța judecă cererea de intrare în faliment a fabricii de încălțăminte Clujana.

Tribunalul Specializat Cluj a fixat primul termen în procesul în care fabricii Clujana i se cere falimentul de către un creditor, Ninho SRL, pentru 13 decembrie. E posibil însă ca procesul să rămână fără obiect, căci cu doar câteva zile înainte, în 7 decembrie, e programată o adunare generală extraordinară a acționarilor în care pe masă e deschiderea procedurii de faliment, de data aceasta chiar la solicitarea fabricii. Mai exact pe ordinea de zi se află aprobarea formulării de către societate a unei cereri, la instanța competentă judecătorească, pentru a fi supusă dispozițiilor legii privind procedurile de prevenire a insolvenței.

”Falimentul îl cerem”, a spus în urmă cu câteva zile directorul Călin Oancea pentru actualdecluj.ro. ”Fără spații ce reorganizare să mai faci. Suntem în mijlocul evacuării. De facto din 2018 suntem fără spații, deocamdată nu s-a găsit o soluție unde să le ducem și le-am mutat două etaje mai jos”. Cererea va fi făcută, după aprobarea de către Consiliul de Administrație, către Tribunalul Specializat. Care sunt argumentele pentru care se cere falimentul? ”A fost inclusiv o comisie, toate partidele au avut câte un membru, care a analizat situația economico-faptică și patrimonială și a ajuns la 3 variante: finanțare, dar de doi ani și jumătaet nu s-a găsit o formă legală, vânzarea sau privatizarea, sau falimentul. Dacă nu avem spații și știm că nici perspective rapide, doar să creștem datoriile, eu aș fi făcut-o (ar fi cerut falimentul-n.red.) când a început evacuarea, pentru că nu aveam ieșire. Nici la ora asta nu știm unde ne mutăm. De la parter nu știm unde să le ducem”.

Sunt patru ani de când au fost vândute activele Clujana către acționarul majoritari, dată de la care fabrica avea câteva luni să se mute, dar a fost nevoie de executor judecătoresc ca spațiile să fie eliberate, și aceasta doar parțial.

Ninho SRL avea un contract de închiriere cu Clujana SA din perioada insolvenței pentru un magazin din Oradea, contract reziliat în iunie 2020 ”datorită faptului că dintr-o analiză a rezultat că era pe minus, chiria, salariile și utilitățile fiind mult mai mari decât încasările”, conform unui document al companiei. În plus planul de deschidere a mai multor magazine în țară ”s-a dovedit un eșec financiar” – doar magazinul din Oradea a acumulat datorii de 78.000 de lei în 2019 și prima jumătate din 2020. S-au închis și magazinele din Sibiu și Bistrița, în iunie 2020. ”În data de 2 iulie 2020 am primit o notificare de plată dela firma Ninho SRL care ne somau să achităm suma de 29.497 lei, reprezentând chirii restante”, arată directorul Călin Oancea. ”Am contestat sumele întrucât o mare parte reprezentau chirie lunile martie, aprilie și mai 2020, când datorită stării de urgență magazinul fusese închis și conform legii chiriile trebuiau suspendate. Oricum firma Ninho SRL avea și o garanție primită de la Clujana SA în valoare de 21.429 lei, care nu a fost restituită. A avut loc și un proces, dosar nr. 9760/271/2020 la Judecătoria Oradea, unde am avut câștig de cauză, și nu înțelegem cum s-a ajuns ca această firmă să ne ceară falimentul. Mai ales că nu am fost citați în nici un proces cu dânșii din martie 2021”.

Cel mai important acționar al fabricii de încălțăminte Clujana e Consiliul Județean Cluj, cu 93,44% din capital.

Amintim, fabrica a rămas fără active după ce le-a vândut acționarului majoritar în contul datoriilor la Stat.  Ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat la sfârșitul anului 2018 fabrica avea trei luni să se mute din spațiu – adică la sfârșitul lunii martie 2019. Contractul a fost semnat în 18 decembrie la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu