A fost calculată valoarea Colosseumului
ActualitateSocial by Actual de Cluj - dec. 28, 2022 0 338
Compania de audit Deloitte a calculat valoarea estimată a Colosseumului din Roma. Acesta este cel mai vizitat obiectiv turistic din Italia și este considerat un simbol al orașului Roma. Analiza celor de la Deloitte vine ca un argument pentru sprijinirea lucrărilor de consolidare pentru conservarea obiectivului turistic.
Potrivit estimărilor făcute de cei de la Deloitte, valoarea Colosseumului este de 75.7 miliarde de euro. Cei de la Deloitte au luat în calcul valoarea de existență a bunului, care e legată de percepția monumentului în imaginația cetățenilor din întreaga lume, însă și ponderea pe care acest obiectiv turistic o are în alegerea oamenilor de a merge în Italia.
În plus, strict raportat la suprafață, cei de la Deloitte au luat în calcul și costul estimativ al pământului pe care se află impozanta construcție. În aceste condiții, zona pe care se întinde Colosseumul valorează în jur de 400 de milioane de euro.
Compania de audit a analizat și contribuția economică a operațiunilor, care s-ar traduce în vânzarea de bilete și alte obiecte adiacente. Acestea sunt estimate la 100 de milioane de euro în fiecare an. Cât privește „valoarea economică a turismului indus”, aceasta este evaluată la 1.3 miliarde de dolari. Ea are la bază numărul turiștilor care aleg să ajungă în Roma datorită Colosseumului, acesta fiind principala atracție. Iar obiectivul turistic are un rol și prin valoarea de utilizare indirectă, care echivalează cu creșterea valorii de piață a bunurilor imobiliare.
Colosseum este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Roma
Colosseumul din Roma are o vechime impresionantă și este vizitat anual de peste 7 milioane de turiști. Drept urmare, clădirea emblematică a Romei apare pe numeroase suveniruri, dar și în filme și jocuri.
Conform datelor disponibile, în peste 50 de filme s-au realizat scene la Colosseum. Printre cele mai cunoscute producții sunt Spectre (2015), The Fall (2016), Jumper (2008) și The Antichrist (2009). Impresionantul edificiu roman apare și în jocuri ca la aparate online, fiind unul dintre simbolurile din slotul Around the World, alături de alte obiective turistice din întreaga lume, printre care se numără Marele Zid Chinezesc, Piramidele din Egipt și Taj Mahal.
Este oarecum firesc, din moment ce este unul dintre simbolurile vremurilor de odinioară, cu un aspect istoric bogat. Are o vechime de aproape 2000 de ani, iar construcția sa a început în anul 72 după Hristos și a durat opt ani. Pe atunci, în vremurile de glorie, aici aveau loc concursuri de gladiatori, spectacole publice și drame bazate pe mitologia clasică. Iar în Colosseum asistau nu mai puțin de 65 de mii de oameni.
În prezent, încă se mai fac tururi la Colosseum, însă doar o treime din construcție este încă în picioare. Din acest motiv sunt multe discuții despre consolidarea sa, pentru că acest obiectiv turistic merită conservat într-o stare cât mai bună. Chiar și așa, sunt istorici care afirmă că forma lui din antichitate era diferită față de cea pe care o vedem în zilele noastre.
Totuși, cutremurele din trecut și trecerea timpului au afectat structura. În aceste condiții, materialele care au rămas după anumite cutremure au fost folosite și la alte construcții emblematice din Roma, ca biserica Sfântului Petru și Palazzo Barberini.
Merită știut și faptul că în perioada Romei Antice Colosseumul avea altă denumire. Romanii îi spuneau în acele vremuri Amfiteatrul Flavian, asta deoarece construcția a început sub ordinul împăraților Vepasian și Titus din dinastia Flavian. Denumirea de Colosseum a început să fie folosită în Evul Mediu și a fost transmisă din generație în generație până în prezent. Are legătură cu „Colis Eum?”, care s-ar traduce cu „Îl iubești?”.
Sursa foto: pexels.com
Acest text are caracter PUBLICITAR