Închide

Liderul UDMR inaugurează expoziția: „100 de ani de cultură maghiară în Cluj”

ActualitateCulturăFestivalIstorie by Actual de Cluj - aug. 20, 2018 2 272

Expoziția participativă a istoriei culturii maghiare va fi inaugurată astăzi, de la ora 17.00, în fața Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca, în prezența liderului UDMR, Kelemen Hunor. Expoziția „100 de ani de cultură maghiară în Cluj” a fost organizată în cadrul „Zilelor Maghiare Clujene”, fiind parte din seria de programe inițiate de UDMR cu titlul „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, dedicate Centenarului României.

De la inaugurarea expozției nu vor lipsi directorul Teatruk Maghiar de Stat, Tompa Gábor și Directorul Operei Maghiare, Szép Gyula. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, precum și consilierul local Gergely Balázs – organizatorul principal al Zilelor Maghiare Clujene – vor susține discursuri festivel în cadrul evenimentului, care vor fi traduse simultan și în limba română.

„Artiștii creează în fiecare zi, însă doar timpul și consumatorul de artă sunt cei care dau valoare creației. Cine poate spune cu adevărat cât valorează un cuvânt, cine poate evalua grandoarea unei statui, profunzimea unei picturi? Avem nevoie de poezie, de proză, de umor strecurat printre rânduri și în culorile paletei, avem nevoie de dragostea înfiripată în mâinile sculptorului. Această expoziție prezintă ultimii o sută de ani de cultură maghiară din Cluj din perspectiva timpului și privitorului: ne amintește de trecutul care este viu și astăzi, dar care e și prezentul și viitorul nostru. Prezintă modul în care orașul își vede propria creație culturală din ultimii 100 de ani. Vă invităm să participați la această incursiune, să împărtășiți cu noi, cu toți cei interesați frumusețe. Fotografiile cu creațiile care fac parte din istoria artei Clujene (cărți,picturi,desene,sculpturi) sunt așteptate la adresa de mail: programiroda@rmdsz.ro Împreună dăm viață culturii clujene!” – transmit organizatorii evenimentului.

 

2 comentarii

  1. 1000 de ani in transilvania, 100 in roamania. si 2 alaturi de PSD.
    sa va fie rusine oriunde mergeti pentru ca sustineti in parlament legi antidezvoltare. in fata legii romani maghiari trebuie sa fim egali. nu este posibil sa sustineti legi pt liviu dragnea si indirect si pentru unii condamnati penal din udmr.
    veti plati mai devreme sau mai tarziu. istoria nu iarta pe nimeni!!!

  2. da ,chiar??? „100 de ani de cultura maghiara”? Cultura maghiara e un amestec de culturi. Ei au venit in Europa in cete calarete razboinice.Dupa ce au fost batuti si desfintati,abia apoi au inceput sa se ocupe de treburi mai domestice si sa imprumute de la austrieci,polonezi,slovaci si nu in ultimul rand de la romani,cultura. In ultima 100 de ani s-au acupat de maghiarizarea fortata a popoarelor din fostul imperiu austriac ei fiind vasali acestora.
    În secolul al XIX-lea ungurii și-au reinventat tradiția istorică și au încercat să iasă de sub influența austriacă (revoluția ungară de la 1848 este în esență un război anti-austriac). Au fost potoliți prin crearea dublei monarhii care le dădea oarecum mână liberă în anumite chestiuni. Apoi au încercat să meargă pe mâna Uniunii Sovietice la încheierea Primului Război Mondial, în interbelic s-au apropiat de Germania nazistă pentru ca mai apoi să se afirme loiali Uniunii Sovietice, să se răscoale împotriva Moscovei și să caute sprijinul noului Occident. Acum Ungaria lui Viktor Orban se află în plină mișcare de pendulare spre Moscova.

    Un popor de foederati instabili ai Imperiului, aflați în căutarea unui stăpân mai puternic care să le confirme privilegiile. Extrem de predictibili în ansamblu dacă le urmărești cu atenție originile și desfășurarea istorică.
    In concluzie ungurii au doar o cultura de imprumut si au gura mare.

Scrie un comentariu