Închide

„Liviu Dragnea nu s-a prevalat de o măsură care l-ar fi ajutat să închidă dosarul, considerând că nu are cum să piardă procesul”

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - iun. 22, 2018 1 403

Pentru că e avocat de profesie, deputatul clujean ALDE Steluța Cătăniciu a spus într-o conferință de presă că nu înțelege deloc metoda de apărare aleasă de Liviu Dragnea, în procesul în care a fost condamnat la 3,6 ani de închisoarea cu executare. „Sigur, nu îmi perimit eu să comentez dosarul, nu știu ce probe sunt acolo, dar ca și avocat pot să spun că nu am înțeles de ce nu s-a prevalat de dispozițiile Art. 74, indice 1, din Condul Penal, care îi permiteau să plătească prejudiciul și să închidă acest dosar încă din faza de urmărire penală.  Era o măsură de siguranță pe care și-o putea lua în subsidiar. Și nu doar Liviu Dragnea, toți incuplații din dosarul respectiv aveau această posibilitate, să achite prejudiciul.  De altfel, fosta sa soție, Bombonica, așa a și procedat, de aceea s-a și ales doar cu o amendă. Liviu Dragnea, în schimb, a ales să nu se folosească de această măsură de siguranță,  probabil pentru că avea certitudinea că nu are cum să piardă procesul, fiind convins de nevinovația lui”, a comentat Cătăniciu.

Întrebată dacă plata prejudiciului nu ar fi fost similară cu o recunoaștere a vinovăției, Cătăniciu a spus, „categoric nu”.  ”Orice om normal are dreptul să apeleze la toate măsurile care-i sunt disponibile prin lege pentru a se apăra. Dacă cineva este sancționat contravențional, chiar dacă sancțiunea este mare, are posibilitatea să se ducă să plătească jumătate din contravaloarea sancțiunii în 48 de ore, urmând ca ulterior să se judece. Ca avocat, nu am văzut niciodată vreun judecător care să te acuze invocând faptul că ai plătit jumătate din sancțiune, cum prevede legea.  Întotdeauna dosarul se judecă pe probele de la dosar, făcându-se abstracție de faptul că ai plătit jumătate din sancțiune. Așa și Liviu Dragnea își putea lua această măsură de precauție, pentru că nu e totuna să plătești 2.000 de lei sau 1.000, în situația în care justiția în România este o loterie, cum vedem toți”, a explicat Cătăniciuâ

Deputut ALDE a mai spus că atâta timp cât sentința nu este definitivă și Dragnea trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție, ca orice cetățean al României, așa cum prevede Constituția.

Un comentariu

Scrie un comentariu