Închide

Reforma, față în față cu „vechea gardă” în Sănătate. Ce spun clujenii din comisiile de Sănătate ale Parlamentului despre ordonanța care a zguduit sistemul

ActualitateSănătateTop News by Kristina Reştea - ian. 17, 2017 0 739

În noiembrie, o ordonanță de urgență promitea să „zguduie” sistemul de sănătate: aceasta venea să modifice și să completeze Legea privind reforma în domeniul sănătății și aducea schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor în participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea de directori. Extindea, de asemenea, ceea ce înseamnă „conflictul de interese”. Noile măsuri nu au rezistat însă decât câteva săptămâni, fiindcă imediat după instalarea noului „regim”, după schimbarea guvernului și venirea noilor parlamentari – marile modificări care i-au făcut pe cei din societatea civilă să spere la începerea curățării sistemului sunt acum date la o parte. Sistemul s-a apărat. Plenul Senatului a votat luni respingerea Ordonanței de Urgență 79/2016 a guvernului Cioloș. După senat, urmează acum votul în Camera Deputaților. Clujul are reprezentanți chiar în comisiile de Sănătate din Parlament. I-am întrebat, așadar, care este poziția lor referitoare la această ordonanță: susțin modificările sau nu?


Luni, senatorii au votat un proiect de lege de respingere a ordonanței, modificând astfel titlul proiectului care era de aprobare a OUG, arată Hotnews.ro. Au fost 52 voturi „pentru” si 28 „impotriva” proiectului de respingere a OUG.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând votul în Camera Deputaților.

Ca să vedem ce au de votat acum parlamentarii, să ne întoarcem puțin în timp. „Ministerul Sănătății adoptă măsuri pentru profesionalizarea managementului de spital”, anunța în 16 noiembrie anul trecut ministerul condus de Vlad Voiculescu.

Vă redăm câteva dintre explicațiile guvernului de atunci:

„Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori.

Prin această ordonanță de urgență se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa această funcţie. De acum, selecția managerilor se poate face și din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite. Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfășurarea activității de management.

Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse și incompatibilitățile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi,  în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale.

De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu:

  • deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager;
  • alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.

În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul.

Pentru șefii de secții vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii. Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății și prin contractul de management”. Sursa AICI

Textul ordonanței poate fi consultat integral AICI

Între timp, s-a schimbat guvernul, au venit noua putere și noii parlamentari.

Ieri, senatorii au votat un proiect de lege de respingere a ordonanței. Au fost: 52 voturi „pentru” și 28 „împotriva” proiectului de respingere a OUG. PSD, UDMR, ALDE și PMP au adunat 51 de voturi pentru respingerea ordonanței. La acestea s-a adăugat și un vot din partea opoziției – de la PNL – Alina Gorghiu a votat și ea pentru respingerea noilor măsuri propuse de guvernul Cioloș în 2016. Au susținut ordonanța, votând împotriva respingerii: 1 senator ALDE, 2 PMP, 15 de la PNL, chiar și doi senatori PSD (printre care chiar actualul ministru al Sănătății, Forian Bodog) și toți senatorii USR prezenți (8). Există și câteva motive invocate în raportul comun de respingere de la comisiile juridică și de sănătate din Senat. Nu s-ar fi realizat o consultare cu factorii implicați, susțin cei din comisie și adaugă că noile măsuri aduc probleme: „niciun expert în domeniile medicină și farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate datorită (sic!) conflictului de interese extrem de restrictiv reglementat”, arată documentul.

Motivele invocate de comisii:

 

raport de respingere
Menţionăm că 7 rectori ai Unversităților de Medicină din întreaga țară au numit schimbările propuse prin ordonanţă ca fiind ”un experiment precipitat” și au început să facă demersuri pentru a-și apăra privilegiile. Întruniţi la şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor de la Târgu-Mureş, în 2016, aceştia s-au declarat împotriva modificării Legii sănătăţii în regim de urgenţă, susţinând că „schimbările ar perturba grav atât procesul didactic universitar şi postuniversitar medical, cât şi activitatea de îngrijire a pacienţilor, mai ales că în clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii”, scrie News.ro.

 

„E dat peste cap sistemul”
Revenim la reprezentanții Clujului. Unul dintre semnatarii raportului de respingere este senatorul UDMR clujean Laszlo Attila, președinte al Comisiei de Sănătate Publică și medic de profesie. „Nu am susținut ordonanța”, spune senatorul, contactat de Actualdecluj.ro. De ce? „Sunt mai multe probleme. Una e legată de incompatibilitate. Se extinde incompatibilitatea până la gradul IV, inclusiv la afinii până la gradul al IV-lea. E destul de greu de controlat așa ceva. Sunt probleme mari privind posturile managerilor și ai șefilor de secții, e dat peste cap sistemul”, spune Laszlo. Acesta susține și că universitățile trebuie să poată să își spună punctul de vedere în ceea ce privește funcționarea clinicilor universitare. „Acolo există activitate de studii”, spune Attila. „Urgența era să deblocăm situația, în toată țara sunt probleme”, spune senatorul. Chiar și el admite însă că e nevoie de reforme. „Vor fi și ceva modificări, sunt lucruri care trebuie corectate, sunt probleme de incompatibilitate care trebuie regândite. Problema e că această ordonanță era foarte restrictivă”, susține senatorul UDMR.

Fiindcă în acest caz camera decizională este Camera Deputaților, am vrut să aflăm și părerile celor care ne reprezintă în Comisia de Sănătate.

„Ne e frică să mergem în spitale”

„Eu sunt disperat de ce face majoritatea parlamentară pe toate politicile publice, dar sunt foarte îngrijorat pe partea de Sănătate. Eu mi-aș fi dorit chiar ca Vlad Voiculescu să fi mers cu un pas mai departe, să introducem managementul privat. Partidele controlează sistemul sanitar„, spune Emanuel Ungureanu, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru Sătătate și Familie din Camera Deputaților. Care sunt cele mai importante aspecte ale ordonanței, aspecte care sunt acum, din nou, eliminate? „Cel mai important mi se pare că exista posibilitatea verificării publice a managerului, e o „fereastră” bună să existe o minimă consultare cu societatea civilă la momentul unui concurs. E criminal ceea ce face PSD, trebuie maximă atenție la tot ce ține de atingerea Sănătății. Dar toate aspectele la care face referire ordonanța mi se par importante, iar eliminarea lor e periculoasă. Acum ne e frică să mergem în spitalele românești, ți-e frică să mergi înainte să dai un telefon, să faci o verificare. Noi nu avem încredere în sistemul de Sănătate pentru că am pus acolo oameni care își rezolvă problemele (ale lor şi ale apropiaţilor). Dau mereu exemplul mamei mele, care lucrează în Italia: ajunsă într-un spital acolo, a stat între un judecător și un avocat. Ce discriminare? Oamenii pot fi tratați egal, cum e normal”, spune Ungureanu. Acesta a dat și un exemplu relevant în ceea ce privește „funcționarea” sistemului la noi: demiterea medicului Simona Tătar din cadrul Spitalului Clinic de urgență Cluj Napoca, după ce aceasta și-a dat demisia de la Universitatea de Medicină și Farmacie. Societatea civilă a inițiat chiar și o petiție de susținere. Ungureanu consideră că nu doar politicienii au puterea sau responsabilitea să se implice sau să schimbe lucruri. „Spunem că ne îngrijorează sistemul de sănătate, dar ieșim în stradă doar împotriva Avocatului Poporului. Sper să existe mai multă solidaritate și în cazuri cum este cel al Simonei Tătar, un om extraordinar. Eu mă voi opune cu toată puterea măsurilor ce politizează și mai mult sistemul”, susține Ungureanu.

„S-a sărit calul”

Vicepreședinte în această comisie e și medicul clujean Florin Stamatian, acum deputat PNL. Ce poziție are acesta referitor la ordonanța cu reforme? „Eu susțin ce e logic”, spune Stamatian, care recunoaște că deocamdată nu a citit integral textul, dar a primit ecouri de la oamenii din sistem; așa că își va putea clarifica poziția zilele următoare, până la momentul decisiv din Camera Deputaților și din comisii. Acesta ridică totuși două probleme majore, în opinia sa, în ceea ce privește schimbarea: ar fi prea multe incompatibilități menționate în noua ordonanță și se restrânge dreptul la munca în medicină a managerului. „Conform ordonanței, șefii de secții nu mai fac medicină, ci scriptologie. Cine sacrifică medicina, ca să vrea să îl lași să facă medicină numai după 8 ore de lucru (exclusiv ca manager, n.red)? S-a sărit calul”, crede medicul deputat. Menţionăm că la momentul apariţiei ordonanţei se vorbea de încă o regulă nouă, care să reglementeze activitatea managerului de spital: acesta ar fi obligat să asigure continuitatea activităţii de management între orele 8.00 şi 16.00, iar exercitarea oricărei activităţi medicale (operaţii, consult etc), didactice, de cercetare şi de creaţie literar artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval.

„Pentru a conduce o unitate medicală trebuie să fii de la Casa de Copii, conform acestei ordonanțe. Se exagerează”, spune Stamatian, cu referire la extinderea conflictului de interese la rudele ori afinii până la gradul al IV-lea. „Am avut ministru care era cu ONG-urile, nu cu medicina”, a mai opinat deputatul PNL. „Nu cu asta dregi onestitea omului, cu incompatibilități”, spune Stamatian. Dar cu ce? „Găsești oameni care fac cu pasiune ceea ce fac și îi plătești conform lucrului pe care îl fac”, răspunde vicepreședintele de comisie.

 

Ce spune fostul Ministru al Sănătății: „Puterea trebuie să meargă din nou la ei… la tătucii sistemului”
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, cel care a luptat să impună reformele, a reacţionat dur după ce senatorii au respins ordonanţa. „Chiar acum le permitem baronilor sănătății și politicienilor care au distrus sistemul să își ia revanșa”, scrie fostul ministru într-o postare publică pe Faceboook.

Reacția fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, după respingerea ordonanței pe care a susținut-o:

„Puterea trebuie să meargă din nou la ei… la tătucii sistemului, la cei neclintiţi de zeci de ani deja din poziţiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum.

Domnii de la guvernare (mai precis cei din Senat si de la Guvern, deocamdata) ne spun că este ok ca MANAGERII DE SPITALE PUBLICE:

– să fie in organe de conducere, administrare şi control ale PARTIDELOR POLITICE;
– să fie in organe de conducere, administrare şi control ale COMPANIILOR PRIVATE;
– să îşi PROMOVEZE RUDE pe poziţii de şefi mai mici (sefi de sectie, laborator, etc.) în acelasi spital;
– să fie selectati doar dintre CADRE UNIVERSITARE şi medici primari in toate spitalele clinice*;
– să primească FINANTARI PT. ACTIVITATI DIDACTICE SAU DE CERCETARE de la furnizori ai spitalului;
– să numească şefii de secţie/laborator FĂRĂ NICIUN FEL DE CONCURS, desigur, la recomandarea universităţii (sau, desigur, acolo unde este cazul, sa separe sectia în 2,3,4 secţii mai mici ca toată lumea sa fie mulţumită)”, scrie Voiculescu. *Un medic roman care a condus o clinică peste 10 ani in Germania SAU un român specializat în management sanitar (≠medicina) la Harvard, Oxford sau la orice scoala sau spital renumit din lumea asta nu va putea participa la concursul de manager pentru un spital clinic (=spital cu activitate de predare, aşa cum sunt toate spitalele importante din România)”, exemplifică fotul ministru.

„JAFUL ale cărui rezultate le vezi acum în sănătate nu s-a facut doar din Ministerul Sănătăţii şi de la sediile partidelor! JAFUL cel mai mare s-a făcut in spitale. BANII TAI au fost furaţi de manageri CORUPŢI, de manageri NUMIŢI POLITIC, de ei si de PRIETENII LOR din partid, universitate, etc. Spitalul este instituţia cu rol de PÂLNIE în sistem… pâlnia în care se toarnă bani de la CNAS, bani de investiţii de la MS, bani de investitii de la primarii si consilii judetene, bani din fondurile europene, bani care SE SCURG catre FIRME PRIETENE Si DE FAMILIE! Te-a mirat ce ai vazut la Malaxa? Domnul doctor (medic primar si cadru universitar, desigur) Secureanu este doar un peste mic. Alţi câţiva au fost arestaţi în cursul anului trecut. Alţii urmează. Toţi au îndeplinit condiţiile de mai sus”, mai scrie Vlad Voiculescu, în susţinerea ordonanţei acum în pericol de a fi anulată. Despre cazul Malaxa citiţi AICI

Integral aici:

 

„Modul în care sunt aleși managerii din spitale e esențial, de asta depinde cum sunt gestionați banii”
Vă redăm, în final, și punctul de vedere al uneia dintre cele mai active asociații cu proiecte în domeniul Sănătății – Asociația Dăruiește Viață, care s-a implicat în ultimii ani în numeroase acțiuni care să crească șansele la viață ale bolnavilor din România. Aceasta a avut tentative de a sprijini actul medical și la Cluj, dar s-a lovit tocmai de piedici din management și din sistem. „Suntem îngrijorați că se elimină niște măsuri foarte bune, care puteau să schimbe sistemul. Modul în care sunt aleși managerii din spitale e esențial, de asta depinde cum sunt gestionați banii. De multă vreme, în spitale sunt aduși oameni pe criterii politice, fără să fie buni manageri. Există, apoi, restricții pentru cei care nu sunt cadre universitare. Medicii trebuie să facă medicină, iar managerii să facă management. S-a mai introdus un aspect foarte important: partea cu conflictul de interese. Dacă faci cercetare științifică cu bani de la firme de medicamente, ceva nu e în regulă. Pacientul nu mai știe dacă ceea ce i se prescrie i se prescrie pentru că aceea e cea mai bună soluție pentru el sau pentru că există alte motive. Era o clarificare binevenită pentru toată lumea, chiar și pentru medici”, subliniază pentru Actualdecluj.ro Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viață. „Marea majoritate a managerilor de spital sunt numiți politic, iar sistemul e gestionat prin managerii de spitale. Există și manageri onești, desigur. Există și spitale care sunt bine gestionate. Dar acestea sunt excepții, să recunoaștem! În general, banii sunt gestionați prost. Să ne uităm doar la câteva exemple făcute publice recent: cazul Secureanu, cazul renovării de la Spitalul de Arși din București”, exemplifică Gheorghiu. „Partidele majoritare fac ce vor. Poate noi, societatea civilă, putem să le spunem că nu vom sta să ne uităm la ei cum fură. Anularea acestei ordonanțe arată ceva. Nu accepți modificări ce ar face ordine în sistem, acesta e semn că se vrea continuarea jafului. E un semnal extrem de prost„, adaugă reprezentanta Asociației Dăruiește Viață.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.