Închide

O femeie dintr-un sat din Cluj a scăpat de închisoare pentru ucidere din culpă după ce și-a ascuns sarcina de familie, a născut în baie, a leșinat iar copilul a murit

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 21, 2022 0 194

O femeie din Cluj a fost achitată după ce fusese condamnată pentru că a născut în cadă, în propria casă, și după ce a leșinat copilul i-a murit. S-a întâmplat anul trecut într-un sat din Cluj.

Femeia, care are 32 de ani, a născut anul trecut acasă, ascunzând sarcina de familie, care-i spusese să nu mai facă copii. Aceasta a spus că a leșinat după ce a născut în cadă și că astfel nu a putut acorda îngrijiri nou-născutului, care astfel a decedat imediat. I s-a deschis dosar penal și a fost condamnată la închisoare, dar a atacat sentința cu apel, iar Curtea de Apel a achitat-o în urmă cu câteva zile, definitiv.

Pentru a pronunţa decizia de condamnare, instanța de fond a reținut că în 16 aprilie anul trecut inculpata a născut o fetiță, neasistată medical, în baia locuinţei sale din satul Rugășești. Iată cum prezintă faptele documentele aflate la dosarul instanței, fără alte comentarii:

După expulzarea nou-născutului a tăiat cordonul ombilical cu un cuţit şi, din cauza stării de sănătate precare post partum, a leşinat abandonând nou-născutul în cada în care se afla apă la un nivel de 16-17 cm. Neacordarea îngrijirilor urgente specifice privind clamparea sau ligaturarea cordonului ombilical secţionat şi abandonarea copilului nou-născut în cadă, ambele comportamente caracterizate prin culpă, au condus la moartea violentă a nou-născutului.

Conform raportului de expertiză medico-legală nr.6335/III/292 din 31.08.2021 emis de IML Cluj-Napoca , moartea s-a datorat insuficienţei cardio-circulatorii acute consecutivă unei hemoragii externe prin secţionarea cordonului ombilical, examenul macroscopic al cadavrului şi microscopic al plămânului au atestat instalarea vieţii extrauterine, cadavrul prezenta caracterele morfologice ale unui nou-născut la termen, viabil, decesul s-a produs la data de 16 aprilie 2021 într-un interval de timp mai mic de 24 de ore de la naştere, cel mai probabil imediat după naştere.
Inculpata avea vârsta de 32 ani la data comiterii faptei şi locuia împreună cu cei şase copii minori cu vârste între 2 și 12 ani în satul Rugășești. Inculpata era căsătorită din data de 8 ianuarie 2011, însă cei doi soți erau despărţiţi în fapt din anul 2017, moment de la care femeia a început o altă relaţie. Cei doi nu locuiau împreună, întrucât concubinul domicilia în satul Arcani, , iar inculpata refuzase să se mute la acesta, astfel că o vizita ocazional.
Din mariaj au rezultat primii cinci copii, iar din concubinaj – ultimul copil, al șaselea.
Întrucât inculpata nu avea un loc de muncă stabil şi nu dispunea de resurse financiare pentru întreţinerea corespunzătoare a copiilor, aceasta era ajutată de părinţi şi de fraţii săi, trei dintre ei locuind în acelaşi sat. ”În timp, în familia lărgită au existat discuţii aprinse transformate într-o presiune constantă asupra inculpatei pentru a o determina să nu mai facă copii, întrucât atât fraţii, cât şi părinţii au realizat că este destul de greu pentru a asigura condiţiile necesare în vederea creşterii şi educării acestora”, se arată în motivarea deciziei instanței.
După debutul relaţiei de concubinaj cei doi concubini s-au hotărât să mai facă un copil. După ce a rămas gravidă, inculpata a ascuns sarcina de membrii familiei sale, a fost la două controale medicale pe timpul sarcinii la un cabinet medical, nu a fost luată în evidenţă la medicul de familie, iar într-un final a născut la domiciliu, în 2019.

Conform declaraţiilor sale, după naştere i-a tăiat cordonul ombilical cu o foarfecă şi i l-a legat cu pansament steril, iar apoi a sunat pe unul dintre fraţi, care a anunţat ambulanţa şi a fost transportată la spital. Evoluţia acestui copil a fost una normală din punct de vedere medical, însă naşterea sa a provocat din nou discuţii în familie.
Conform declaraţiilor sale, inculpata îşi dorea cu ardoare o fetiţă întrucât cei şase copii erau băieţi, aspect pe care l-a discutat cu concubinul său, acesta acceptând tacit posibilitatea să mai facă un copil. Inculpata, deşi a fost sfătuită în mod repetat de membrii de familie să folosească metode contraceptive, a rămas din nou gravidă în cursul anului 2020. Având experienţa anterioară şi de frica oprobriului familial, inculpata a luat decizia să procedeze ca în situaţia sarcinii anterioare, astfel că nu le-a spus fraţilor şi părinţilor despre acest aspect, nu a efectuat controale medicale privind evoluţia sarcinii, iar concubinului i-a spus că este însărcinată doar în ultima perioadă de sarcină. ”Întrucât inculpata avea o constituţie fizică robustă şi purta haine mai largi, iar trimestrul trei al sarcinii a fost în perioada iarnă-primăvară când de obicei era îmbrăcată cu haine mai groase, ceilalţi membri de familie sau alte persoane din anturaj nu şi-au dat seama că este din nou gravidă”, arată instanța.

În 16 aprilie 2021 femeia a născut în baia locuinţei neasistată medical.

Inculpata a susţinut că, în ziua respectivă a efectuat activităţi gospodăreşti uzuale, iar după-amiază a simţit frisoane şi s-a decis să facă o baie caldă, astfel că în timp ce se afla în vană a simţit contracţii şi semne specifice declanşării naşterii, iar în aproximativ 3 minute a născut. După expulzarea nou-născutului, ţinând corpul copilului în mâna stângă, a tăiat cordonul ombilical cu o forfecuţă pe care o avea de obicei la capătul dinspre perete al vanei, iar apoi, încercând să se ridice şi să iasă din cadă a leşinat, declarând că nu-şi mai aduce aminte nimic din ce s-a întâmplat până a fost găsită de fraţii ei. Post partum inculpata a suferit o hemoragie puternică, pentru o perioadă de timp nestabilită şi-a pierdut cunoştinţa, iar apoi a rămas în agonie lângă cadă unde a şi fost găsită ulterior de către membrii de familie.

Membrii de familie nu cunoşteau faptul că inculpata a fost gravidă, iar aceasta fiind semi-conştientă, nu le-a spus celor prezenţi că ar fi născut în baie ci doar repeta că este o simplă hemoragie. Având în vedere starea de sănătate a acesteia se degradase semnificativ, s-a cerut intervenţia unui echipaj de ambulanţă. Martorilor prezenţi la faţa locului li s-a transmis de către personalul medical de pe ambulanţă că sunt indicii post partum, respectiv că inculpata ar fi născut sau ar fi avortat şi le-a solicitat să verifice perimetrul locuinţei şi al curţii. După ce femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă, familia a descoperit în cada din baie, în semi-imersie, cadavrul unui nou-născut de sex feminin care avea ataşat de corp o parte din cordonul ombilical.

”Cu ocazia cercetării la faţa locului au fost identificate probe care indică faptul că declanşarea naşterii nu a fost una atât de spontană conform variantei prezentate de inculpată. Astfel, pe podeaua băii, în zona din fața ușii de acces până la baza lavoarului și din fața sobei până în fața vasului de WC, se aflau o multitudine de obiecte textile de îmbrăcăminte și lenjerie de pat (pilotă, pernă, plapumă, pantaloni, o geacă pentru copii, un prosop, etc.) care nu justificau prezența şi poziţia în acel loc, creând impresia mai degrabă a unui aşternut improvizat. O parte dintre aceste articole prezentau pete extinse şi cheaguri de substanță de culoare brun-roșcat. Au fost identificate urme de substanţă de culoare brun-roşcat pe podea şi pe vasul WC. De asemenea, pe marginea căzii de baie, în partea apropiată uşii de acces, sub bateria de duş, a fost găsit un cuțit (lungime totală de 24 cm, lungimea lamei 13 cm, lăţimea lamei 2 cm) iar sub el, în zona lamei, pe marginea căzii, s-a observat o pată de substanţă de culoare brun-roşcat cu formă alungită de 5/1cm”, a arătat instanța. ”Prezenţa articolelor textile pe jos, lângă cadă, precum şi a cuţitului ce prezenta urme de substanţă brun-roşcată pe marginea căzii, indică faptul că la momentul în care inculpata a intrat în baie aceasta a prevăzut că urmează să nască întrucât aceste obiecte şi poziţia în care au fost găsite indică o activitate de pregătire a momentului, astfel că este infirmată apărarea inculpatei cum că a fost luată prin surprindere”.
Toate elementele identificate la examinarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei au confirmat faptul că în baia locuinţei inculpatei avusese loc o naştere recentă.
Inculpata a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice, care a evidențiat că femeia nu prezenta tulburări psihice actuale, avea discernământ prezent la data examinării, iar din datele medicale din dosar, consecutiv naşterii neasistate, a prezentat o hemoragie masivă care a determinat un şoc hemoragic cu posibila pierdere a stării de cunoştinţă ce a determinat la rândul său abolirea capacităţii fizice şi psihice, adică avea un discernământ abolit, iar acest lucru a împiedicat-o pe sus-numită să acorde îngrijirile medicale strict necesare supravieţuirii nou-născutului.

În consecința acestui raport care a dovedit că femeia a avut discernământul abolit ulterior pierderea stării de cunoştinţă provocată de hemoragia intervenită ulterior procesului naşterii naturale, iar acest lucru a împiedicat-o să acorde îngrijirile medicale strict necesare supravieţuirii nou-născutului, Curtea de Apel a decis că faptele nu îi sunt imputabile femeii, ”responsabilitatea psihică fiind o condiție pentru existenta răspunderii penale, dar si pentru existenta vinovăției, chiar sub forma culpei”. Astfel, Curtea de Apel a susținut că instanța de fond, condamnând-o pe femeie, ”a pronunţat o hotărâre nelegală şi netemeinică” și a admis apelul formulat împotriva deciziei, pe care a desființat-o integral și a achitat-o pe inculpată pentru infracțiunea de ucidere din culpă.

Decizia a fost luată joi 17 noiembrie și e definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu