Închide

Un clujean muncește aproape 12 ani ca să-și cumpere un apartament. Un brașovean doar 10, iar un giurgiuvean puțin peste 5 ani. Iar ”Noua Casă” va îngreuna și mai mult situația

Economie by Actual de Cluj - iul. 24, 2020 0 841

Cu salariile ușor diminuate din cauza pandemiei și pe o piață imobiliară în efervescență mai ales din cauza programului guvernamental ”Noua Casă”, un român va trebui să lucreze mai mult pentru a-și cumpăra un apartament.

HotNews a analizat 21 de capitale de județ din România, pe baza datelor privind salariile nete (transmise de Institutul Național de Statistică) și a prețutilor comunicate de imobiliare.ro. Clujul rămâne orașul cel mai scump, unde pentru un apartament de 60 de metri pătrați ar trebui să lucrezi aproape 12 ani pentru a-l putea achiziționa. Cu câteva luni mai mult decât cu un an în urmă. Vestea proastă e că apartamentele se vor scumpi, spun specialiști care nu au interese în domeniul imobiliar.

Iată graficul cu numărul de ani necesari pentru achiziția unui apartament de două camere cu o suprafață de 60 de m.p. în aprilie 2020 (click pentru a-l mări):

Mai jos, numărul de ani necesari pentru aceeași achiziție în aprilie 2019:

Situația în reședințele de județ – apartamente de vânzare

La fel ca în cele trei luni anterioare, niciunul dintre marile centre regionale ale țțării nu a intrat, în T1 2020, în clasamentul orașelor cu cele mai mari scumpiri pe segmentul apartamentelor. Astfel, cea mai mare majorare de prețț din perioada analizată, respectiv 8,5%, a avut loc în Zalau, pâna la o medie de 760 de euro pe metru patrat util – capitala județului Salaj ieșind, în urma acestei evoluțții, din clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente, arată un raport al imobiliare.ro, consultat de HotNews.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare