Închide

Ansambluri rezidenţiale noi în cea mai scumpă piaţă imobiliară a ţării: peste 100 de şantiere în Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 25, 2020 0 820

 

Nu sunt străine de peisajul local blocurile aliniate, la înghesuială, fără spaţii verzi ori servicii, dar la cantitatea de proiecte e efervescenţă şi cursa pentru metri pătraţi continuă: dezvoltatorii se grăbesc cu şantierele în cel mai scump oraş din ţară pe piaţa apartamentelor. Cluj-Napoca avea trimestrul trecut 67 de ansambluri rezidenţiale cu locuinţe disponibile spre vânzare, potrivit unei monitorizări realizate de Analize Imobiliare. Peste 1.000 de locuinţe noi sunt scoase la vânzare în Cluj, dar oferta este totuşi în scădere.  De asemenea, Clujul este împânzit de mai bine de 100 de şantiere de locuinţe, conform datelor IBC Focus.

Trimestrul trecut existau 643 de ansambluri rezidențiale cu unități locative disponibile spre vânzare în Capitală, județul Ilfov și alte patru mari centre regionale ale țării, arată datele din analiza trimestrială a portalului Imobiliare.ro (Analize Imobiliare). Mai bine de jumătate dintre aceste proiecte, mai exact 417 din total, se aflau în curs de construcție, restul de 226 fiind deja finalizate. Cele mai multe dintre ansamblurile analizate, având fiecare peste 20 de locuințe, se găseau, în mod firesc, în București – este vorba despre un total de 301 proiecte, dintre care 187 în construcție, iar restul de 114 finalizate. Pe locul al doilea în clasament după numărul de proiecte rezidențiale se află județul Ilfov, cu un total de 115 asemenea dezvoltări imobiliare, dintre care 65 în construcție – zona metropolitană deține, astfel, o cotă de piață de aproximativ 25% din totalul ansamblurilor rezidențiale din Capitală și împrejurimi. Pe următoarele locuri se situează Cluj-Napoca (cu 67 de proiecte), Iașiul (65), Brașovul (51) și, respectiv, Constanța (44). În fiecare dintre aceste centre de dezvoltareimobiliară, numărul proiectelor rezidențiale aflate în construcție îl depășește sensibil pe al acelora deja finalizate: 52 față de 15 în Cluj-Napoca, 46 față de 19 în Iași, 41 față de 10 în Brașov și, respectiv, 26 față de 18 în Constanța. Din punctul de vedere al numărului de unități locative scoase la vânzare, Capitala ocupă, cu un total de 11.000 de locuințe, primul loc în clasament, la o distanță considerabilă față de toate celelalte mari orașe ale țării, mai arată analiza Imobiliare.ro. „Dacă la această cifră se adaugă și cele 3.000 de apartamente disponibile spre achiziție în județul Ilfov, rezultă că bucureștenii au la dispoziție un stoc locativ nou de 14.000 de unități (în ușoară creștere față de trimestrul anterior). Spre comparație, toate celelalte centre regionale ale țării aveau, trimestrul trecut, mai puțin de 2.000 de locuințe nou-construite disponibile spre vânzare: Brașovul se situa pe primul loc la acest capitol, cu 1.800 de unități, fiind urmat de Cluj (1.000 de unități), Iași (900) și Constanța (700)”, notează raportul.

 

 

Oferta în scădere

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate în al patrulea trimestru din 2019 a crescut comparativ cu perioada similară a anului precedent în toate județele cu cea mai intensă activitate la acest capitol. În București a avut loc, astfel, un avans important, de la 23.215 la 29.110 tranzacții, în Ilfov creșterea a fost de la 11.582 la 13.566 de operațiuni, în Timiș de la 8.487 la 8.524, în Cluj de la 6.704 la 8.805, în Brașov de la 6.815 la 9.453, în Constanţa. În ultimele 12 luni, cel mai mare declin al ofertei, în cuantum de 35%, a avut loc în Brașov, aici fiind scoase la vânzare, trimestrul trecut, doar 880 de proprietăți rezidențiale; o scădere importantă, anume -20,5%, a avut loc și în Iași, unde pe piață au existat 1.010 anunțuri, dar și în Constanța (-18,3%, până la 970 de oferte). Pe următorul loc în topul scăderilor de ofertă se situează Bucureștiul (-17,6%, până la 6.200 de oferte), urmat de Timișoara (-14,1%, până la 1.920 de oferte) și Cluj-Napoca (-14%, până la 2.130 de oferte). Scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață: acesta a fost, comparativ cu ultimul trimestru din 2018, cu 33,8% mai mic în marile orașe ale țării. Și de data aceasta, tendința descendentă poate fi observată în toate orașele analizate, începând cu Brașov (-47,6%) și continuând cu Constanța (-40,3%), Iași (-35%), București (-33,6%), Timișoara (-33,1%) și, respectiv, Cluj-Napoca (-22,8%). Și în cazul ofertelor nou-introduse pe piață, Capitala ocupă, în mod firesc, primul loc în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 2.810 de anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019; această cifră echivalează cu mai bine de 47% din totalul de 5.910 oferte noi existente la nivelul tuturor acestor centre regionale. Cu un stoc de 1.040 de anunțuri noi, Cluj-Napoca se situează pe următorul loc în clasament, la o distanță rezonabilă de București, orașul de pe Someș fiind urmat de Timișoara (770 de oferte), Iași (450), Constanța (430) și Brașov (410).

Cluj-Napoca rămâne orașul din țară cu cele mai scumpe locuinţe, arată un raport al imobiliare.ro cu cifrele pe ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, media la care sunt scoase la vânzare apartamentele în Cluj-Napoca este de 1.690 de euro pe metrul pătrat, urmat spre comparație la mare distanță de București cu o medie de 1.390 de euro pe metrul pătrat și Timișoara cu 1.240 euro/mp. Imobilele scoase la vânzare pe cea mai scumpă piață din țară, Cluj-Napoca, rămân pe piață nu mai puțin de trei luni, una dintre cele mai mari perioade din țară, conform unei analize.

 

Cluj: peste 100 de şantiere rezidenţiale

În Cluj se află 119 investiţii rezidenţiale private în diverse faze (înainte de execuţie, în Construcţie si Amenajare), conform datelor transmise pentru ActualdeCluj.ro de analiştii de la IBC Focus, care monitorizează şantiere la nivel naţional. Dintre acestea, 88 sunt construcţii noi, mai arată monitorizările din ultimele trei luni. Cele mai multe proiecte sunt în construcţie – 76, 27 se află încă înainte de execuţie şi alte 16 sunt în curs de amenajare.

Proiecte mari noi, potrivit monitorizărilor IBC Focus:

  • Ansamblu mixt de locuinţe colective, spaţii de birouri şi spaţii comerciale – CBC Living (Mărăşti) – în construcţie
  • Ansamblu rezidenţial cu funcţiuni mixte – Uptown Residence (Calea Turzii) – în amenajare
  • Ansamblu rezidenţial 8 imobile locuinţe colective – Grand Park Sud Residence (Bună Ziua) – în construcţie
  • Ansamblu rezidenţial cu funcţiuni mixte – Ego Residence (str Corneliu Coposu)- în construcţie
  • Imobil locuinţe colective, spaţii comerciale şi birouri – Maurer Panoramic (Piaţa Abator) – în construcţie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.