Închide

UPDATE 90 de tone de azbest cancerigen culese de lângă Amera Tower, unde lucrează sute de angajați. Clădirea a fost evacuată pentru 2 zile, dar termenul s-a prelungit pe o perioadă nedeterminată

ActualitateTop News by Catalin Suciu - apr. 01, 2019 0 2731

UPDATE: Adam Ambruș, proprietarul Amera, a revenit cu un răspuns. Acesta susține că întrega zonă a fost ecologizată de un laborator autorizat internațional și că toate rezultatele indică faptul că zona este cât se poate de sigură. 

„Am finalizat procedura de ecologizare sâmbătă după-masă și toată clădirea, incluziv zona respectivă din jurul clădirii. Duminică și azi a fost un laborator internațional pentru a lua măsurători. Rezultatul este perfect, nu este nici un gram de fribră de pulberi de azbociment nici în interior și nici în exterior, și vom primi și rezultatele pentru ziua de azi pentru cele douiă clădiri, clădirea mare și dclădirea grădiniței: nu este nici urmă de azbociment, acum se scria raportul”, a transmis Ambruș.
Fibrocim, firma care s-a ocupat de ridicarea plăcilor din azbociment vine cu noi precizări. Compania susține că, de fapt, nu ar fi vorba de 90 de tone de azbest, ci de diverse materiale amestecate cu azbest. Reamintim, directorul Roșianu declarase pentru actualdecluj.ro că în zonă erau peste 90 de tone de azbest!  (ca fapt divers, domnul Roșianu s-a plâns de textul din Actual de Cluj unde „vrem să demontăm informațiile”, în loc să-și recunoască eventuala greșeală, nu spunem altceva. Apoi i-a mai transmis altcuiva că l-a sunat în repetate rânduri pe reporterul actualdecluj.ro, iar acesta nu a răspuns la telefon, o minciună sfruntată). 

Răspuns Fibrocim:

„In zona limitrofă a Cladirii AMERA TOWER se afla o suprafata de cca 900 mp un fost sopron care la data construirii a fost acoperit cu placi de azbociment .Acesta invelitoare s-a degradat in timp resturile friabile de azbocimenturi (material de constructii cu continut de azbest) au fost dispersate pe intrega suprafata .
In acest sens contaminarea a fost istorica dar cu azbest incapsulat in beton nu cu fibre de azbest liber . Deasemenea in situl contaminat au fost identificate si alte materiale depozitate istoric (materiale plastice,resturi vegetale etc) care erau amestecate cu resturi friabile de azbocimenturi . In intervalul 26.03-28.03.2019 s-a efectuat ecologizarea zonei si a solului . Din acest proces au rezultat cca 16 to de deseuri de materiale de constructii cu continut de
azbest ,diferenta pana la 49,4 to adica 33,4 to fiind deseuri in amestec cu
azbocimenturi provenit din activitatea de ecologizare (materiale plastice ,pamant si
pietre resturi vegetale ) . Toate deseurile rezultate au fost evacuate din amplasament ,transportate ,eliminate ex situ in depozit comform /autorizat pentru aceste tipuri de deseu. In acest sens au fost emise documente comform legilor in vigoare care atesta ecologizarea ,preluarea ,transportul si eliminarea tuturor deseurilor cu continut de
azbest din amplasament .”

 

În proximitatea centrului de afaceri Amera Tower, din comuna Baciu, a fost găsit azbest care – potrivit normelor europene-  înseamnă pericol pentru sănătatea publică. Peste 90 de tone de azbest cancerigen au fost culese din apropierea clădirii unde lucrează în mod obișnuit peste 500 de angajați. Tot acolo funcționează o grădiniță. În zonă sunt și alte firme mai mici, cu alte câteva sute de oameni.

În vecinătatea Amera se află mai multe hale industriale construite de zeci de ani, hale care conțin azbest. Contactul direct cu azbestul este extrem de dăuntăor și poate provoca afecțiuni grave. În România este interzisă utilizarea azbestului încă din 2007.

E.ON  își are sediul la Amera Tower, iar în clădire funcționează și o grădiniță cu zeci de copii. Sunt în jur de 500 de angajați acolo zilnic, plus grădinița. Toată clădirea a fost evacuată în întregime din 18 martie, cu mențiunea că trebuie igienizată zona, iar în două zile oamenii se pot întoarce fără nici un fel de problemă. Nici până astăzi, 1 aprilie, oamenii nu au revenit la Amera.

” Este un acoperiș în spatele clădirii, la una dintre hale, un acoperiș la un șopron. Am solicitat proprietarilor să fie demontate toate elementele. Au chemat o firmă de mediu și au fost demontate plăcile. A fost o măsură de securitate suipraestimată, să se facă curățenie în clădire și curățenie de filtre. S-a făcut procedura așa cum trebuie. Clădirile acelea, halele acelea sunt de peste 30 de ani, așa a fost pe vremuri. Eu consider că a fost puțin prea drastică chestia asta să trimită oamenii acasă. Nu e nici un pericol pentru nimeni, în nici un caz”, a spus proprietarul Amera Tower, Ambruș Adam, pentru actualdecluj.ro.

Evacuarea s-a prelungit, însă. Din 18 martie, la Amera n-a mai fost lăsat nici un angajat și astăzi, 1 aprilie, clădirea este tot goală. Între timp, firma contractată să decontamineze zona și-ar fi făcut treaba. Cel puțin asta susține patronul Fibrocim, Gabriel Roșianu. După ce s-au încărcat mai multe mașini cu azbest s-a stabilit că în zonă erau nu mai puțin de 90 de tone! De la acoperișul unui șopron, potrivit lui Ambruș, patronul Amera, s-a ajuns la peste 90 de tone de azbest.

„Domnule, am curățat tot acolo. Era contaminată zona, dar s-a făcut și igienizare. Erau multe plăci, dar acum sigur nu mai e nici o problemă. Au fost undeva la 90 și ceva de tone de azbest, ăsta-i foarte periculos, dar acum nu mai e cazul de nici o îngrijorare. A fost prea mult „hau-hau” pe tema asta”, răspunde Roșianu la solicitarea actualdecluj.ro.

Toate rezultatele sunt necesare.

„Hau-hau pe tema asta”, dar compania de gaz nu și-a mai lăsat oamenii în zonă. Conducerea E.ON din Germania a transmis ferm că n-are nimeni ce căuta la Amera. Într-un răspun trimis la solicitarea actualdecluj.ro, E.ON transmite că „angajaţii sunt prioritatea noastră și de aceea sănătatea și siguranța lor ne preocupă. Situația nu ne-a permis să ne întoarcem încă în clădirea în care ne-am desfăşurat activitatea până acum. La acest moment, analizăm opțiunile pe care le avem pentru a lua o decizie.”

Am încercat să luăm din nou legătura cu patronul de la Amera Tower, dar ne-a transmis că este într-o ședință și că va reveni mai târziu. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit nici un răspuns.

Potrivit specialiștilor, azbestul este extrem de dăuntător sănătății. Doctorița Marilena Oargă, șefa clinicii de Medicina Muncii a și publicat, de altfel, o lucrare în care abordează această temă, „Azbestoza și atingerile pleurale ale azbestului”. Potrivit acesteia, expunerea la azbest poate provoca, între altele,  „Mezoteliomul pleural, o tumoră malignă primitivă a pleurei, cu caracter rapid invaziv şi cu evoluţie de obicei fatală în 12-24 luni.”

Asta, desigur, în cazuri foarte grave, în care te afli în contact direct cu azbestul.

În Uniunea Europeană folosirea azbestului este interzisă.  Doar în Anglia se estimează undeva la 3000 decese anual cauzate de expunere prelungită la azbest.

Fibrele de azbest inhalate și reținute în plămâni se pot acoperi cu o proteină conținând fier, formându-se astfel corpi azbestoici, care determină pleurita, fibroza pulmonară (azbestoza) și evolueaza în timp spre cancer, cu diferite localizari (pulmonară, pleurală sau peritoneală).  Pentru a proteja sănătatea populației și a controla poluărea mediului cu azbest, de la 1 ianuarie 2007 statul român a interzis toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest.

E o directivă aprobată in-corpore de mai multe state europene după ce s-a ajuns la concluzia că azbestul produce cancer în timp.

Citiți și:

BREAKING Azbest cancerigen în apropierea unui centru de afaceri din comuna Baciu. Toată clădirea a fost evacuată. În incintă e și o grădiniță cu zeci de copii

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.