Închide

9 intoxicații cu gaz în 5 săptămâni, la Cluj. „Puteau fi evitate cu ușurință”

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 10, 2017 0 459

Situație îngrijorătoare la Cluj, unde în acest an numărul intoxicațiilor cu monoxid de carbon cauzate  de consumul de gaze a ajuns la nouă – din fericire, deocamdată fără vreun deces.

A trecut doar o lună și o săptămână din acest an, dar deja numărul intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în Cluj, ajunge la nouă – iar în Ardealul de Nord, unde operează aceeași companie, Delgaz Grid, numărul intoxicațiilor ajunge la 23, dintre care opt decese. „Curăţarea coşurilor de fum de două ori pe an şi neutilizarea aragazurilor ca sursă de încălzire sunt măsurile care ar fi putut preveni aceste tragedii”, explică reprezentanții companiei de gaz. „Montarea detectoarelor poate semnala prezenţa gazului sau a monoxidului de carbon şi de aceea este recomandată atât în instalaţiile noi, cât şi în cele vechi”. De cele mai multe ori intoxicațiile au fost cauzate de utilizarea unor aragaze racordate necorespunzător la coșurile de evacuare a gazelor arse, neetanșe sau înfundate, sau de folosirea aragazului ca sursă de încălzire. „Delgaz Grid îşi manifestă îngrijorarea privind aceste evenimente nefericite care ar fi putut fi evitate cu uşurinţă dacă se respectau regulile de siguranţă”, spune directorul distribuitorului de gaz, Torsten Roeglin.

Ca să vă feriți de astfel de incidente, trebuie să verificați sistemele de evacuare a gazelor arse pentru ca acestea să fie ventilate corespunzător, să curățați coșurile de fum dacă e cazul – cel puțin de două ori pe an. De asemenea, consumatorii de gaze naturale trebuie să supravegheze aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă, cum sunt aragazele, și să nu le folosească în scopul încălzirii locuinței. În plus, pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz sau a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței, este recomandată montarea detectoarelor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare