Închide

8 Martie şi primăvara de lângă noi. Celălalt fel de „Mărţişoare”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 08, 2017 0 1484

Ziua femeii, Luna Mărţişoarelor – momentul acela din an când doamnele primesc (mai mult decât în celelalte 11 luni) flori, cadouri, mărţişoare şi gânduri bune. Dar, la fel ca în luna Martie, în toate celelalte luni doamnele nu doar primesc, ci şi oferă. Multe dintre ele fac paşi în plus: se implică în diverse acţiuni, conduc ONG-uri, au asociaţii, fac muncă de voluntariat, donează timp, bani şi resurse în proiecte unde e  nevoie de implicare. Actualdecluj.ro a adresat câtorva doamne care au asociaţii, ONG-uri sau proiecte caritabile două întrebări/ provocări de 8 Martie, ca să începem primăvara frumos:
1. Dacă proiectul (proiectele) în care sunteţi implicată ar putea primi un „Mărţişor”, ce „Mărţişor” şi-ar dori?
2. O urare-invitație la implicare pentru doamne (şi – de ce nu? – şi domni), de 8 Martie.
La Mulţi Ani, doamnelor!

Şi câteva gânduri: celălalt fel de Mărțișoare (din titlu) vine de la doamnele implicate în proiecte caritabile

A lansat diverse proiecte: cu voluntari care să picteze pereţii spitalelor, pentru dus audioteci în spitale, a fost în Grecia, voluntar printre refugiaţii sirieni, iar în urmă cu câteva zile a coordonat o acţiune prin care s-au strâns daruri pentru „femeile invizibile” ale Clujului – doamnele uitate din centrele sociale. Oana Mîndruţ e preşedintele asociaţiei Life Education for All şi spune că mărţişorul dorit e un fel de efect „dă mai departe” binele. „Mărţişorul pe care mi l-aş dori pentru toate proiectele caritabile în care am fost implicată atât cu asociaţia, cât şi ca persoană ar fi ca ceea ce eu am făcut bun şi bine să-i inspire şi pe alţii care să fie la rândul lor modele pentru alţii. Un fel de pay it forward de şi cu oameni”, spune Oana. Urarea-apel la implicare pentru doamne? „Nu vreau să cad în păcatul discriminării de gen, dar este o realitate pe care o vedem cu ochiul liber, cea că doamnele sunt mult mai implicate decât bărbaţii în a încerca să rezolve problemele sociale. Poate ţine de sensibilitatea lor mai accentuată sau de sentimentul responsabilităţii pe care maternitatea îl accentuează, dar, cel puţin în ce mă priveşte, ajutorul şi implicarea din partea femeilor au fost cel puţin duble decât cele venite din partea bărbaţilor. Inclusiv în rândul voluntarilor Life Education for All, numărul bărbaţilor este de 4, iar cel al femeilor de trei ori mai mare. Aşa că, plecând de la această realitate, le-aş ura să menţină constant nivelul de implicare în comunitate şi să fie recunoscute şi urmate ca modele de către partenerii lor”, spune Oana.
Foto: Life Education for All

Foto: Life Education for All

Magdalena Rus e director de programe la asociaţia „Toţi copiii azi zâmbesc”, se ocupă de prevenirea abandonului şcolar si integrarea în societate a copiilor și tinerilor care provin din categorii sociale defavorizate. Este vorba de copii din mediul rural din județ și din oraşul Dej care provin din familii dezorganizate, cu mulţi copii, cu situaţie materială precară, dar sunt implicați și copii din familii bine organizate, care au un trai decent. Pentru Magdalena, Mărţişorul ideal e azi „o fabrică de încălțăminte”. Fiindcă are în grijă mulţi copii. Pantofii ar merge către beneficiarii proiectului „Toți copiii azi zâmbesc”, proiect de prevenire a abandonului şcolar. „Pentru doamnele Clujului mesajul ar fi că cel mai bun antirid e bunătatea. Ieșiți din saloane, coborâţi din mașini, dați jos tocurile și simțiți viaţa! Bateți din poartă în poartă și întrebați pe cel ce va deschide dacă are nevoie de iubire. Veți fi surprinse să vedeți că fiecare va răspunde Da”, crede Magdalena.
Foto: Magdalena Rus şi o parte dintre copiii implicaţi în proiecte

Foto: Magdalena Rus şi o parte dintre copiii implicaţi în proiecte

Ramona Mîndru conduce un salon de înfrumuseţare, care în fiecare zi de 13 a lunii înţelege „frumosul” un pic altfel: fiecare zi de 13 a lunii e dedicată unei cauze sociale, pentru copii aflaţi în dificultate. Toate veniturile încasate în această zi de către toţi membrii echipei trebuie direcţionate către această cauză. „Ideea proiectului pe care-l derulez de trei ani a venit tocmai în perioada aceasta din dorința de a face ceva pentru femeile frumoase pe care am zilnic plăcerea să le întâlnesc! Îmi doream să le pot oferi ceva mai mult decât un plastic, o bijuterie, o floare sau un pachet promoţional de Valentine’s Day! Am considerat că Frumusețea interioară trebuie să fie pusă în evidenţă la fel ca cea exterioară, iar campania ne oferă posibilitatea şi mecanismul armonios să oferim fără a face foarte mari eforturi”, povesteşte Ramona despre gândul de început. „Referitor la „Mărţişorul „proiectului îmi doresc… cam mult… dar asta îmi doresc: ca pe măsură ce ne formăm ca oameni, societatea să accepte ca NORMALĂ integrarea persoanelor aflate în situații dificile! Copii cu Sindrom Down, Autism, cu deficiente locomotorii, copii cu cancer… să fie îmbrățișați de  ceilalţi copii, să învățăm de mici să fim voluntari, să nu ne speriem şi să reacționăm cordial în relațiile cu acești copii”, spune Ramona. A formulat şi o urare, nimerită pentru toată lumea – domni şi doamne – şi s-a gândit la următorul proiect – fiindcă se apropie data de 13. „Domnilor le doresc să facă cadou doamnelor o seară la un eveniment caritabil în doi: El&Ea! Acum sunt oarecum „egoistă”, dar cred că orice suflet feminin ar fi mișcat la o astfel de inițiativă masculină. Şi aici vorbesc de un eveniment anual al proiectului 13 Cu atitudine! care va avea loc pe data de 13 Martie la ora 19:00, în locația Chios Social Lounge”, lansează Ramona invitaţia.
Sursa foto: 13 cu Atitudine

Sursa foto: 13 cu Atitudine

Geanina Simion lucrează în Publicitate şi Comunicare, dar de ceva vreme e „om de bază şi de vârf” pentru Nişte Oameni. Aceşti Nişte Oameni organizează periodic „Sfera Donatorilor din Transilvania” şi adună la evenimente-licitaţii nişte oameni care vor să se implice şi să doneze pentru a sprijini diverse proiecte. Au venit în „Sferă” asociaţii care derulează proiecte de toate felurile – dedicate tinerilor creativi şi olimpici,
copiilor cu dizabilităţi care au nevoie de recuperare fizică, copiilor nevoiţi să petreacă mult timp prin spitale sau celor din medii defavorizate. „Dacă proiectele în care mă implic ar putea primi un mărțișor, acela ar fi un sponsor. Știu că pare foarte lipsit de imaginație, dar vă asigur că, atunci când vine vorba de proiecte caritabile, imaginația pornește de la un fundament concret în sus. Când e nevoie, e nevoie de concret, nu de simbolistică”, punctează Geanina. Totuşi, ”urare de implicare” pentru doamne e poetică. „Să nu zică ”poate”/Să nu stea deoparte/Binele s-o poarte/Și-o să-i placă foarte”, a compus Geanina.
Sursa foto: Nişte Oameni

Sursa foto: Nişte Oameni

Nicoleta Niste e mamă şi director executiv al Asociaţiei Autism Transilvania, care coordonează un centru de zi unde micuţii sunt învăţaţi să se descurce cu lumea care pentru ei e, adesea, ostilă.  Aşa că Mărţişorul se leagă (cu fir roşu-alb sau nu) în primul rând de viitorul copiilor cu nevoi speciale. „Un “mărţişor” extraordinar pentru proiectele Asociaţiei Autism Transilvania şi pentru toţi copiii cu nevoi speciale, indiferent care sunt acestea, e de fapt un vis, care sper să devină realitate. Îmi doresc o schimbare a mentalităţii referitoare la locul acestor copii în societate, incluziune şcolară şi socială reale. Sunt suflete minunate, care vor să fie alături de copii de vârsta lor, să se simtă valorizaţi pentru ceea ce pot face şi nu judecaţi şi izolaţi pentru ceea ce nu pot face”, sintetizează Nicoleta. Urarea-invitaţie se leagă de un eveniment care urmează peste câteva zile, organizat tocmai alături de echipa 13 cu Atitudine. „Mamele, femeile în general, prin iubire şi determinare, pot “muta muntţii din loc” pentru crezul lor. Invit doamnele Clujului să ne cunoască mai bine luni, 13 martie, la evenimentul caritabil organizat de echipa 13 cu Atitudine, ocazie cu care vom marca peste 10 ani de activitate. De asemenea le invit să vină să ne cunoască la sediul asociaţiei şi să ne susţină concret în campania care va fi desfăşurată cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului – 2 Aprilie. Campania are sloganul “Rupem barierele împreună pentru autism. Haideţi să construim o societate accesibilă!” care se doreşte a fi atât o chemare la acţiune, cât şi o invitaţie de a imbunătăţi accesibilitatea persoanelor cu autism în viaţa comunităţii, ţinând cont de nevoile acestora”, spune Nicoleta.
Foto: Asociatia Autism Transilvania

Foto: Asociatia Autism Transilvania

Mihaela Rus conduce o agenţie care lucrează în Publicitate şi Comunicare, dar reprezintă şi Asociaţia Femeilor de Afaceri din Cluj, care se implică în diverse proiecte. Pentru Mărţişorul din acest an, gândul bun se îndreaptă spre o campanie dedicată tinerilor înzestraţi. „Fiecare proiect al Asociaţiei este, în fapt, un “mărţişor” pe care îl purtăm cu mândrie “în piept”, de la începutul primăverii, când începem să gândim conceptele creative. Însă un “mărţişor” pe care am vrea să îl primim în acest an se referă la cel mai frumos proiect educativ al nostru, dedicat tinerilor, aflat la a III-a ediţie în acest an – Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT. Ne dorim ca toţi tinerii cu vârstă cuprinsă între 14-25 de ani din Cluj să se înscrie în competiţie, iar Clujul să devină, prin acest proiect, un oraş al tinerilor. Ar fi un mărţişor nespus de frumos pe care dorim să îl dăruim, la rândul nostru, comunităţii clujene”, spune Mihaela Rus. Cât despre urarea de sezon, aceasta e pentru doamne şi domni, deopotrivă – „vrem bărbaţi fericiţi”, preizează ea: oamenii fericiţi sunt, probabil, mai dispuşi să îi facă şi pe alţii fericiţi. Aşadar, urarea: „Să câştige România, în meciul din 26 martie cu Danemarca. Este, de fapt, un dar de care se vor bucura mai mult domnii, însă ştim că sportul este cel care ne uneşte, are puterea să ne inspire şi să ne bucure pe toţi, într-un acord deplin”, spune reprezentanta AFA.
Foto: AFA

Foto: AFA

Adela Baghiu, director executiv al Asociaţiei Alfa Grup echivalează „Mărţişorul” cu un singur cuvânt: inima.
„Atunci când dăm puţin sau mult din ce avem facem loc să primim puţin sau mult. Doresc tuturor doamnelor să aducă primăvara în sufletul şi inima copiilor şi să-şi umple sufletul de primăvară”, urează Adela.  Unul dintre proiectele asociației, de exemplu, este adresat adolescenților și tinerilor abandonați, care părăsesc sistemul de protecție după vârsta de 18 ani.
Foto: Alfa Grup

Foto: Alfa Grup

 

P.S.: Știm că probabil există multe alte doamne implicate, asociații, idei și proiecte. Vă așteptăm cu noutăți și proiecte!

La Mulți Ani!

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.