Închide

70 de echipaje la Raliul Clujului, la sfârșitul acestei săptămâni

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 19, 2024 0 206

Un număr de 70 de echipaje se întrec în acest an la Raliul Clujului, la sfârșitul acestei săptămâni.

Ultima etapă de asfalt din acest sezon al campionatului de raliuri – Raliul Clujului – aliniază la startul probelor din Apuseni un număr de 62 de echipaje autohtone, dar și trei echipaje din Bulgaria, două din Ungaria și câte un echipaj din Franța, Italia și Slovacia.

Clujeanul Simone Tempestini, pe un Porsche 997 RGT, pornește din postura de apărător al titlului absolut pe asfalt obținut în urmă cu un sezon. Acesta poate prelua conducerea provizorie a clasamentului general în cazul unei victorii, însă orice eroare sau problemă tehnică îi poate lăsa cale liberă liderului actual, Andrei Gîrtofan, cu Škoda Fabia R5, să-și ia avans în fruntea ierarhiei absolute.

De asemenea, o primă-victorie din partea brașoveanului i-ar putea aduce al doilea titlu de campion pe asfalt – după cel obținut în 2022. Bulgarul Martin Surilov, pe Citroën C3 Rally, în pofida greșelii din etapa precedentă, încă poate să bifeze primul titlu major din afara țării sale. La start se aliniază și dublul campion absolut de raliuri, Bogdan Marișca, pe Škoda Fabia R5, clujeanul ce în 2021 devenea primul campion pe asfalt.

Raliul Clujului aduce – în premieră pentru acest sezon – cea mai disputată luptă în cadrul Grupei N – cu nu mai puțin de cinci mașini anunțate la start. Vali Porcișteanu cu Lancer Evo IX pornește ca prim-favorit la victorie, având de dat o luptă intensă atât cu Bogdan Talașman, ce aduce la start singurul model Lancer Evo X, cât și cu Elisei Groza – care va pilota un alt model Lancer Evo IX. De cealaltă parte, toate cele trei modele Ford Fiesta Rally3 din țara noastră vor concura la sfârșitul săptămânii pe probele din Munții Apuseni, la comenzile acestora urmând să se afle campionul în exercițiu al Junior ERC – Norbert Maior, sibianul Victor Dimitriu și clujeanul la origini Emil Vincze.

În ce privește clasamentul mașinilor cu tracțiune față, aici se aliniază 27 de echipaje. Lider provizoriu e Sebastian Scîrlet pe Peugeot 208 Rally4, dar în luptă se află și hunedoreanul Dănuț Budai (Citroën DS3 R3T) și italianul Tommaso Sandrin (Peugeot 208 R2) cât și francezul Eliott Delecour – care deși pilotează o mașină de specificație inferioară – Renault Clio Rally5  – celor pilotate de cei anterior amintiți, este capabil de locuri fruntașe, după cum estimează organizatorii. După un sezon complet la comenzile unui model de grupă N, clujeanul Vlad Cosma revine la volanul unui Peugeot 208 R2 alături de Carmen Poenaru care l-a secondat în sezonul 2022. O altă revenire după o scurtă pauză este cea a lui Mihai Dumitrescu, care aduce la start un model nou Opel Corsa Rally4, mașină identică cu cea pilotată de ieșeanul Andrei Gheorghiu.

Raliul Clujului va însemna și bătălia decisivă pe asfalt a cupelor mono marcă. Înaintea ultimei etape pe această suprafață, soții Emanuel și Denisa Resiga sunt liderii Swift Cup, însă pot fi detronați cu ușurință de frații clujeni Mihnea și Natalie Hanea – în cazul unei victorii pe teren propriu. Absența lui Eliott Delecour din etapa anterioară i-a permis lui Samuil Mircea să preia conducerea provizorie a Clio Rally5 Challenge, însă tânărul francez – fiul fostului vicecampion mondial François Delecour – poate reveni în fruntea ierarhiei cu o victorie clujeană. La fel de disputată precum prima cupă mono marcă amintită este cea a modelelor 208 R2 (Cup), acolo unde o dată cu revenirea la start a juniorului Sandrin, se deschide o triplă înfruntare între acesta, liderul provizoriu Vasile Ile și clujeanul Marius Sîncrăianu.

De cealaltă parte, la sezonul în care își sărbătorește ”majoratul”, Cupa Dacia este cea mai „săracă” în numărul participanților, aducând la startul etapei clujene doar două echipaje.

Lista de înscrieri pentru ediția din acest an a etapei clujene cuprinde și 11 echipaje în cadrul Campionatului Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice, printre participanți regăsindu-se atât sportivii din Top 3-ul absolut: Botond Balázs – lider, clujeanul Lőrincz Borbély – ocupantul poziție secunde, respectiv Andrei Agapian. Totodată, pe listă îl găsim și pe Gunther Graef, care revine la start după mai bine de trei ani de absență, alături de fiica sa Karina. Echipajele Trofeului Rally Start completează lista de înscrieri a Raliului Clujului, prim-favoriți pentru victoria absolută fiind soții clujeni Flavius cu Andreea Stanciu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare